Menu

Gouden oktoberlicht

Ik zie hier op de website regelmatig meningen en discussies langskomen over mistfoto’s. Vaak gaat het erom of ze te standaard zijn: elk jaar komen dezelfde beelden langs, van steeds meer makers.
oktoberlicht
Het mooiste moment kwam toen de zon op was. Fotograaf: Monique Smulders

Ik ben van mening dat iedereen in zijn vrije tijd moet doen waar hij of zij zin in heeft. Zin om elk jaar te proberen om die ene foto nog iets beter te krijgen? Vooral doen. Eens kijken of je de door jou bewonderde foto kunt evenaren? Ook niks mis mee, je leert er veel van over licht en instellingen van je camera. Bovendien zijn die mistige velden in september en oktober gewoon héél mooi. Ik kan het dus ook niet laten om ze tot het onderwerp te maken van een filmpje.

oktoberlicht
Behalve mist zijn ook de elzen een rode draad in de film. Fotograaf: Monique Smulders

In het donker er op uit

Om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, moet je in het donker op. Meestal zorg ik ervoor dat ik een half uur tot 3 kwartier voor zonsopgang ter plekke ben. In dit geval stond er een mooi maanschijfje aan de hemel, dat ik besloot te gebruiken als introbeeld voor mijn film over deze mistige morgen. Ik had gekozen voor de weilanden rond Aarlanderveen. De torenspits van de kerk zou een mooi silhouet vormen tegen de pastelkleurige lucht en behalve wat traditionele molens is er geen horizonvervuiling in de vorm van hoogspanningsmasten of hoogbouw. De weidsheid is mooi, maar voor interessante beelden met diepte is iets meer nodig. Ik maakte daarom graag gebruik van de elzensingel langs het weggetje waar ik stond te filmen. De bladeren en elzenkatjes vormden een mooie omlijsting van de mistige landerijen.

oktoberlicht
Toch nog horizonvervuiling. Fotograaf: Monique Smulders

Onder de rook van Schiphol

Nog voor de zon opkwam stonden de eerste beelden erop. De lucht was onbezoedeld, maar daar kwam snel verandering in. Van Schiphol opstijgende vliegtuigen lieten condens-strepen na in de zacht gekleurde hemel. Ik besloot om van de nood een deugd te maken en de vliegtuigen op te nemen in de film, niet in de laatste plaats omdat de strepen mooi verlicht werden door de stralen van de opkomende zon. Ook hier zorgde ik ervoor dat de elzen een rol kregen, door een takje te filmen met zo’n verlichte condens-streep op de achtergrond.

oktoberlicht
De boer liet op het juiste moment de koeien in het weiland. Fotograaf: Monique Smulders

De zon is opgekomen, en dan?

De zon kwam inmiddels boven de horizon uit. Ik filmde dat een tijdje omdat ik deze beelden later versneld wilde afspelen in het eindresultaat. Ik maakte ook opnames van de zon naast en door een aangevreten elzenblad, steeds mijn zelf gecreëerde rode draad in het oog houdend. Net toen ik dacht: nu wordt het saai, stuurde een boer zijn koeien het land in. De dames hadden zin om hun benen te strekken, want ze kuierden over de hele lengte van het weiland heen en weer. Daarbij liepen ze voor de zon langs, die niet alleen hun ademwolkjes maar ook de mist goud kleurde. Ik draaide flink wat beelden. Inmiddels klom de zon hoger aan de horizon, het licht werd bleker. Ik besloot de film af te ronden met enkele shots van grazende koeien en schapen, met in het eindshot…..natuurlijk de omlijsting van een els.


6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: