Hoe fotografeer je sneeuw?

Als onderdeel van mijn opleiding bos- en natuurbeheer loop ik tot februari 2021 stage bij PiXFACTORY. Tijdens deze periode mag ik meekijken achter de schermen van dit prachtige bedrijf. In eerste instantie ging ik op maandag 7 december bij Bob Luijks op zijn kantoor werken. Deze dag had een erg positieve wending! In het weekend ervoor kreeg ik een bericht van Bob of ik mee wilde gaan fotograferen in de sneeuw, iets dat ik nog nooit eerder had gedaan.
Sneeuw fotograferen. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Betoverd door sneeuw

Waar we heen gingen was nog een compleet raadsel, dus ik hield het weerbericht in de gaten. In Nederland was volgens het weerbericht nergens sneeuw te vinden. Toch besloot ik richting Bob te gaan zonder enig idee waar sneeuw te vinden was. Eenmaal bij Bob in Limburg aangekomen, gingen we meteen verder. Toen was het voor mij duidelijk waar we naartoe gingen: het dak van België ofwel natuurgebied de Hoge Venen. Eenmaal net iets na zonsopgang aangekomen, was ik meteen betoverd door de sneeuw. Wat was het hier prachtig!

Sneeuw in natuurgebieden geeft altijd een extra sfeer. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Landschapsfotografie is nog helemaal nieuw voor mij, maar ik viel gelijk met mijn neus in de boter. Niet alleen was ik bij een hotspot voor landschapsfotografen, het Noir Flohay, ook kreeg ik veel tips van Bob Luijks en Marijn Heuts die mij die dag meenamen. Wat ik allemaal van Bob en Marijn heb geleerd zal ik uitleggen in dit artikel. Doe er je voordeel mee!

Landschapsfotografie met sneeuw. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Als eerste wil ik beginnen met wat technische aspecten over het fotograferen in de sneeuw. Deze tips komen zowel uit mijn ervaringen van mijn dag in de sneeuw als uit de praktijkboeken Weer- en nachtfotografie en Landschapsfotografie.

De juiste belichting

Hoe belicht je sneeuw? De belichtingsmeter van je camera vertaalt alles naar midden grijs (18%). Dit betekent dat (voor de camera) goed belichte sneeuw grijs wordt op je foto. Dat wil je natuurlijk niet. Om sneeuw echt wit op de foto te krijgen, zal je de foto moeten overbelichten. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en de setting tot wel 3 stops.

Goed belicht volgens de camera. Fotograaf: Bastiaan van Gemert
Goed belicht volgens het histogram door over te belichten. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Spelen met de sluitertijd

Laat je vooral niet tegenhouden door besneeuwde wegen! Vroeg in de ochtend is de kans groot op een onbelopen tapijt van sneeuw en een regen van witte vlokken. Om de vallende vlokken op de foto te krijgen, maak je gebruik van een korte sluitertijd. Ook kun je ze als mysterieuze vlekken op de foto zetten, maak dan gebruik van een flitser. Door juist een langere sluitertijd in te stellen, laat je de vallende sneeuwvlokken vervagen tot striemen of strepen in je beeld. Je beeld krijgt daardoor een guurder karakter.

Verschil in sfeer met een korte en een lange sluitertijd. Hier met lange sluitertijd. Fotograaf: Bob Luijks
Verschil in sfeer met een korte en een lange sluitertijd. Hier met korte sluitertijd. Fotograaf: Bob Luijks
Met flitslicht maak je de vallende sneeuwvlokken zichtbaar. Fotograaf: Bob Luijks

Welk objectief?

Je kunt er voor kiezen om het landschap vast te leggen met groothoekobjectief om een meer typische landschapsfoto te maken. Een spannende voorgrond is daarbij essentieel. Dat kan van alles zijn, zoals dat ene polletje dat door de sneeuw steekt, een natte plek of een patroon in de sneeuw, veroorzaakt door de wind. Je kunt er ook voor kiezen om met een telelens bepaalde elementen te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de warme kleur van de bruine beukenbladen tegenover de witte kleur van de sneeuw.

Ingezoomd op details. Fotograaf: Bob Luijks
Sparrenbos, met een telelens. Fotograaf: Bob Luijks
Sparrenbos, met een groothoeklens. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Persoonlijk kan ik erg genieten van een landschap, maar om dit gevoel vast te leggen is toch heel wat anders. Eenmaal thuis geeft de foto vaak niet hetzelfde effect en sfeer als het echte landschap. Wat ik lastig vind is het kiezen van een onderwerp in een landschapsfoto. Bob gaf mij als tip: sta stil en kijk om je heen. Wat valt je als eerste op? Wat je meestal als eerste opvalt is over het algemeen een interessant onderwerp voor je foto.

Deze vier bomen trokken mijn aandacht en heb ik daarom als onderwerp gekozen. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Nog een tip die ik je wil meegeven is: één foto kan meer vertellen dan duizend woorden, maar hoe doe je dit? Om te zorgen dat een beeld een verhaal vertelt, is de compositie en het ordenen van losse elementen van belang. Herhaling en ritme in je foto zijn een sterke tool hiervoor. Het werken met verschillende lagen maakt een foto ook al snel sprekender; een goede voorgrond werkt als eyecatcher en leidt het oog verder de foto in. Probeer daarom ook een kijkrichting van links naar rechts (onze leesrichting) te creëren. Om je beeld sprekender te maken, is het perspectief van belang. Kies je voor ooghoogte of ga je juist op de grond liggen? Tot slot: let op een rustige en rechte horizon, deze maakt je foto echt af.

Sneeuw. Fotograaf: Bob Luijks

Dit artikel wil ik afsluiten met de allerbelangrijkste tip! Staar je niet blind op alle mooie plaatjes en informatie die je in boeken, op internet en sociale media voorbij ziet komen. Fotograferen is vooral veel doen. Je leert het allermeeste door gewoon buiten bezig te zijn met je camera en te proberen.

 

2 reacties

 1. Leuk artikel,zelf kan ik ook enorm genieten van de sneeuw.
  Helaas is Nederlandse sneeuw bij ons in de buurt wel vrij zeldzaam aan het worden.
  Nu begon het pas te sneeuwen toen het donker was,en regende het alweer voor zon opkomst.
  Toch nog wel wat leuke sneeuwfoto’s kunnen maken s’nachts,maar natgeregende hooglanders in smeltende sneeuw tijdens het licht worden,was niet zo’n succes.
  Van inflitsen werden ze niet mooier(onnatuurlijk),en met een hoge iso ook niet bepaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

2 reacties

 1. Leuk artikel,zelf kan ik ook enorm genieten van de sneeuw.
  Helaas is Nederlandse sneeuw bij ons in de buurt wel vrij zeldzaam aan het worden.
  Nu begon het pas te sneeuwen toen het donker was,en regende het alweer voor zon opkomst.
  Toch nog wel wat leuke sneeuwfoto’s kunnen maken s’nachts,maar natgeregende hooglanders in smeltende sneeuw tijdens het licht worden,was niet zo’n succes.
  Van inflitsen werden ze niet mooier(onnatuurlijk),en met een hoge iso ook niet bepaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: