Menu

Onderdeel van Pixfactory

Filmen met een drone

Met fotocamera’s en drones kun je niet alleen foto’s maken maar ook video’s. Dronevideo’s zijn een mooie manier om natuurgebieden en andere landschappen te laten zien, alsof je zelf door de lucht zweeft. Welke instellingen kies je, hoe zorg je voor een mooi stabiel beeld en hoe kun je variatie aanbrengen? In dit artikel vind je praktische tips voor het filmen met een drone.
In deze tutorial krijg je praktische tips over het filmen met een drone.
In deze tutorial krijg je praktische tips over het filmen met een drone. Fotograaf: Paul Oostveen

Beweging

Om een video interessant te maken heb je bewegend beeld nodig. De eerste mogelijkheid om beweging vast te leggen is als je onderwerp duidelijk beweegt. Denk aan een grote waterval, de branding van de zee of het samenvloeien van twee rivieren. Dan kun je je drone stil laten hangen in de lucht. Moderne drones kunnen heel goed hun positie vasthouden, automatisch corrigerend voor de steeds wisselende wind en thermiek. Samen met de geïntegreerde gimbal zorgen ze voor een ongelooflijk stabiel beeld.

Twee rivieren met verschillende sedimenten stromen samen in het binnenland van IJsland. Videograaf: Paul Oostveen

Als je onderwerp niet beweegt, moet je je drone bewegen. Voor een rustig beeld is een heel stabiele verplaatsing nodig: met constante snelheid en zonder onverwachte bewegingen. Deze manier van vliegen heb ik echt moeten leren, ook al vloog ik al jaren met drones. Een constante snelheid bereik je door je joysticks op een bepaalde stand ‘vast te zetten’ en dat vraagt oefening. Voor mij werkt het het gemakkelijkst als ik mijn vinger vastzet tegen de onderkant/zijkant van de joystick (in plaats van het uiteinde ervan tussen twee vingers vast te houden). Sommige drones zijn tegenwoordig uitgerust met cruise control, waarmee je de beweging van je drone kunt vastzetten. Ik start de opname pas als mijn drone in een regelmatige beweging vliegt en beëindig het shot voordat ik de drone weer geleidelijk laat stoppen.

Beweeg eens anders

Er zijn vier bewegingsrichtingen van je drone die je met de joysticks kunt bedienen: vooruit/achteruit, naar links/rechts, naar boven/beneden en draaiend om de verticale as. Als vijfde beweging kun je nog de richting van de camera bedienen (tilt-up), van recht naar beneden naar recht vooruit of iets omhoog. Het combineren van twee of zelfs drie bewegingen kan extra interessante beelden opleveren, als het rustig en gelijkmatig gebeurt.

Een voor de hand liggende beweging is natuurlijk vooruit vliegend. Je ziet waar je naartoe vliegt maar komt steeds dichterbij. Maar achteruit vliegen kan ook en levert spannender beelden op, omdat je niet ziet aankomen wat er in beeld verschijnt. Zorg wel dat je veilig achteruit kunt vliegen. In natuurgebieden is het sowieso nodig om voldoende hoog te vliegen en andere voorzorgen te nemen om verstoring te vermijden.

Achteruit vliegend in het Geuldal levert verrassende beelden. Videograaf: Paul Oostveen.

Camera instellingen

Voor mooie beelden moet je de camera goed instellen, waarbij je andere keuzes maakt dan bij foto’s. Erik Derycke heeft onlangs een serie artikelen geplaatst op Natuurfotografie.nl over de beste video-instellingen. Daarin lees je alles over onder meer camera-instellingen en over kleur, bitdiepte en log.

Ik geef daarom alleen een korte samenvatting van mijn video-instellingen. Ik film in de hoogst mogelijke resolutie (in mijn geval 5K) en in een framerate van 30 frames per seconde (fps). De optimale sluitertijd bij video is het dubbele van de framerate: bij 30 fps is dat 1/60 seconde. Dat geeft het meest vloeiende beeld.

Stel de witbalans altijd handmatig in, passend bij de lichtomstandigheden (zonnig of bewolkt). Bij een automatische witbalans kan de witbalans ineens veranderen tijdens de video-opname en dat ziet er niet mooi uit.

Kleurprofiel

Daarnaast kies je een kleurprofiel. Met het normale kleurprofiel maak je video’s waar je weinig aan hoeft te bewerken (vergelijkbaar met JPG bij foto’s). Mijn Mavic 3 levert daarbij mooie kleuren af dankzij de Hasselblad Natural Colour Solution. Het dynamisch bereik schiet echter soms tekort waardoor lichte delen uitbijten en donkere delen egaal zwart worden. Dat kun je voorkomen met het D-log kleurprofiel (enigszins vergelijkbaar met RAW bij foto’s). Dat profiel is erg plat (weinig contrast en kleur) en vereist dus een forse nabewerking, maar geeft dan wel meer flexibiliteit om te bewerken. Ik vind D-log behoorlijk lastig om te bewerken met grotere kans op ruis en artefacten. Bovendien is de laagste iso-waarde bij D-log 400iso. Om dan de gewenste sluitertijd van 1/60 te behalen heb je op een zonnige dag absoluut ND-filters nodig. Omdat ik mijn foto’s wel op 100iso wil maken met een snellere sluitertijd moest ik dan twee vluchten maken: eerst foto’s zonder ND-filter en daarna video’s met ND-filter.

Gelukkig biedt DJI bij veel drones tegenwoordig een alternatief: D-log M (of bij oudere drones D-Cinelike). Dat is min of meer een tussenvorm tussen het normale kleurprofiel en D-log. Ik gebruik tegenwoordig altijd D-log M en ben daar heel tevreden over. Het dynamisch bereik van D-log M is ruim voldoende, de nabewerking gemakkelijker en door de 100sio hoef ik meestal geen filters te verwisselen.

Compositie en abstracte beelden

Als ik in een gebied video’s maak streef ik altijd naar variatie in beelden. Dat begint met de compositie: zet je de horizon in beeld en hoe hoog dan? Je kunt ook een vliegbeweging maken terwijl je de camera schuin of recht naar beneden richt, zonder horizon.

Je compositie kan ook variëren tijdens een shot. Vlieg bijvoorbeeld langzaam vooruit of achteruit waarbij de camera eerst naar beneden gericht is, maar draai de camera geleidelijk omhoog. Er komt steeds meer van het landschap in beeld.

Draai de camera geleidelijk omhoog om steeds meer van het landschap te onthullen. Videograaf: Paul Oostveen.

Ik wissel ook af in de vliegrichting: vooruit, achteruit of zijwaarts, omhoog of omlaag – of vanuit een vast standpunt roterend om de verticale as. Als je roteert of zijwaarts vliegt, doe dat dan met lage snelheid voor een rustig beeld.

Net zoals bij luchtfoto’s kun je wat meer abstracte beelden maken door de camera (recht) naar beneden te richten. Ook dan kun je langzaam in een bepaalde richting vliegen. Voor een nog specialer effect kun je je drone heel langzaam en regelmatig ronddraaien terwijl je langzaam omhoog of omlaag beweegt.

‘Rotating rocket’: Camera recht naar beneden, langzaam roterend en opstijgend boven een veld ingezaaid met Tagetes. Videograaf: Paul Oostveen

Ook staande video opnamen zijn mogelijk. Als je opnamen maakt in minimaal 4K, kun je die uitsnijden tot een staande HD video zonder kwaliteitsverlies. Als de camera recht naar beneden gericht was, kun je ook het hele beeld kantelen (zoals in mijn eerste voorbeeldvideo uit IJsland). Bij sommige nieuwe drones zoals de Mini 3/4 kun je de camera kantelen om direct staande 4K video’s te maken.

Voor meer inspiratie, kijk gerust eens rond in mijn stockvideo’s

2 reacties

  1. Beste Paul

    Kan je mij vertellen hoe je het oplost boven Natura2000 gebieden?
    Heb je daar als professional een vergunning voor?

    1. Beste Gerrit,

      Er bestaat geen vergunning waarmee je zomaar kunt vliegen in alle Natura 2000 gebieden.
      Als ik opstijg vanuit een Natura 2000 gebied, vraag ik tevoren toestemming aan de gebiedsbeheerder.
      Zie ook mijn artikel ‘Vliegen met een drone zonder verstoring’.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Beste Paul

    Kan je mij vertellen hoe je het oplost boven Natura2000 gebieden?
    Heb je daar als professional een vergunning voor?

    1. Beste Gerrit,

      Er bestaat geen vergunning waarmee je zomaar kunt vliegen in alle Natura 2000 gebieden.
      Als ik opstijg vanuit een Natura 2000 gebied, vraag ik tevoren toestemming aan de gebiedsbeheerder.
      Zie ook mijn artikel ‘Vliegen met een drone zonder verstoring’.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: