Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoogwater fotograferen met een drone

Een of twee keer per jaar stijgt het water in de Nederlandse rivieren. De uiterwaarden vullen zich met water en de rivieren worden ineens vele malen breder. Hoogwater inspireert veel fotografen. Ook vanuit de lucht kun je heel mooi vastleggen hoe het hoge water het landschap verandert. In dit artikel vind je praktische tips voor het fotograferen van hoog water vanaf een hoog standpunt.
Hoogwater laat zich heel mooi fotograferen van bovenaf, zoals hier in de uiterwaarden van de IJssel.
Hoogwater laat zich heel mooi fotograferen van bovenaf, zoals hier in de uiterwaarden van de IJssel. Fotograaf: Paul Oostveen

Als dronefotograaf heb ik iets met water. Water, en vooral ook de overgangen van land en water, zien er vanuit de lucht vaak erg mooi uit. Of het nu rivieren zijn, kleine of grote meren of de zee: met water heb ik al veel mooie beelden kunnen maken, vooral in Nederland en IJsland.

Langs de Nederlandse rivieren liggen veel mooie natuurgebieden. Maar vanuit de lucht valt het niet mee om ‘puur natuur’ te fotograferen, want er is ook veel menselijke activiteit bij de rivieren. Zo zie je op de foto hieronder niet alleen het mooie natuurgebied, maar ook onder meer wegen met auto’s, een veerpont, boerderijen, dorpen en een lange rij kribben langs de rivier (kribben zijn korte dammen haaks op de oever).

Nederrijn met het natuurgebied Amerongse Bovenpolder, maar ook veel menselijke elementen in beeld.
Nederrijn met het natuurgebied Amerongse Bovenpolder, maar ook veel menselijke elementen in beeld. Fotograaf: Paul Oostveen

Maar een of twee keer per jaar verandert alles. Er valt veel en langdurige regen in Nederland, Duitsland en België – en de sneeuw in de Alpen begint massaal te smelten. Dan begint mijn hart al sneller te kloppen: het wordt hoogwater. Soms slaat het hoogwater verraderlijk toe in dorpen en steden, zoals we in de zomer van 2021 nog hebben gezien. Maar meestal doen de uiterwaarden en klimaatbuffers waarvoor ze bedoeld zijn: heel veel water opvangen. Dan worden de rivieren breed en indrukwekkend. Wegen in de uiterwaarden en kribben langs de rivier verdwijnen uit zicht en talloze bomen staan ineens in het water. Het maken van ‘natuurlijke’ foto’s wordt ineens een stuk gemakkelijker.

Tijdens hoogwater worden de rivieren breed en indrukwekkend en veel bomen staan in het water.
Tijdens hoogwater worden de rivieren breed en indrukwekkend en veel bomen staan in het water. Fotograaf: Paul Oostveen

Seizoenen

Perioden van hoogwater zijn er vaak in de winter. De meeste bomen hebben hun blad verloren waardoor de stammen en takken zich goed aftekenen tegen het water. Grauwe, grijze dagen geven een heel eigen sfeer aan de foto’s. Dagen met mist en nevel doen dat weer op een andere manier. Maar ik vind het ook mooi als na dagenlange regen de zon weer doorbreekt en wat meer kleur in de foto brengt. Let op zonnige dagen wel op de schittering van de zon op het water. Een polarisatiefilter (al dan niet gecombineerd met een ND filter) kan helpen om de reflecties te verminderen.

Winternevel boven de uiterwaarden van de Waal geeft een eigen sfeer en verbergt de skyline van Nijmegen.
Winternevel boven de uiterwaarden van de Waal geeft een eigen sfeer en verbergt de skyline van Nijmegen. Fotograaf: Paul Oostveen

Tijdens de regenperiodes die horen bij hoog water is er zelden sprake van sneeuw of vorst. Maar een enkele keer heb je het geluk dat het gaat vriezen terwijl het water nog hoog staat. Als het water gaat dalen blijven ijsplaten achter als stille getuigen. Nog mooier wordt het als er dan ook nog wat sneeuw wil vallen, maar dat is wel heel uitzonderlijk. Hoog water en sneeuw zijn voor mij wel favoriete onderwerpen, dus als ik ze kan combineren in een beeld word ik natuurlijk helemaal enthousiast…

Uniek beeld: de uiterwaarden van de IJssel zijn eerst overstroomd, daarna deels bevroren en uiteindelijk bestrooid met een laagje sneeuw.
Uniek beeld: de uiterwaarden van de IJssel zijn eerst overstroomd, daarna deels bevroren en uiteindelijk bestrooid met een laagje sneeuw. Fotograaf: Paul Oostveen

Het komt niet vaak voor, maar perioden van hoogwater kunnen ook in de zomer plaatsvinden. Dat was bijvoorbeeld in 2021 nog het geval. In de zomer staan alle bomen vol in het blad en in sommige uiterwaarden groeit maïs of andere gewassen. Dat geeft de kans om hele andere beelden te maken.

Hoogwater van de Maas in de zomer: bomen en heggen vol in het blad met reflectie van de lucht.
Hoogwater van de Maas in de zomer: bomen en heggen vol in het blad met reflectie van de lucht. Fotograaf: Paul Oostveen

Panorama’s

Een panorama is ook een heel mooie manier om de weidsheid van de ondergelopen uiterwaarden in beeld te brengen. Maak dus ook eens een paar foto’s naast elkaar en voeg ze later samen tot een breed panorama.

Panorama van hoogwater in de IJssel.
Panorama van hoogwater in de IJssel. Fotograaf: Paul Oostveen

Abstract

Hoogwater in de rivieren leent zich goed voor wat meer abstracte dronefotografie. Het hoge water levert op zich al verrassende beelden op waarbij wegen in het water verdwijnen en bomen alleen nog maar omringend zijn door water. Ik maak sowieso graag foto’s recht naar beneden, omdat ik daar meer mijn creativiteit in kwijt kan. Ik zoek dus zeker ook plekken om deze wat meer abstracte foto’s te maken en verplaats en draai mijn drone net zo lang tot ik de beste compositie hebt gevonden.

Top-down foto van grote hoogte van een ovaal van bomen in ondergelopen uiterwaarden van de IJssel.
Top-down foto van grote hoogte van een ovaal van bomen in ondergelopen uiterwaarden van de IJssel. Fotograaf: Paul Oostveen

Niet storen

Als dronepiloot zorg je er natuurlijk voor dat je de natuur niet verstoort. Bij hoogwater is dat minstens zo belangrijk. In mijn vorige artikel vind je veel tips om de natuur niet met je drone te verstoren, zoals niet te laag vliegen en het maken van rustige vliegbewegingen.

Tijdens hoogwater worden veel dieren verjaagd door het water. Ze zoeken hun toevlucht onder meer op hoogwatervluchtplaatsen: hoger gelegen delen van de uiterwaarden die nog niet zijn ondergelopen. Hoogwatervluchtplaatsen zijn eilandjes geworden in de brede rivier en kunnen heel fotogeniek zijn. Maar verstoor de dieren daar niet: fotografeer deze plekken alleen op ruime afstand of vlieg er anders heel hoog overheen.

Hoger gelegen delen van de uiterwaarden worden hoogwatervluchtplaatsen. Houd gepaste afstand om de daarheen gevluchte dieren niet te verstoren.
Hoger gelegen delen van de uiterwaarden worden hoogwatervluchtplaatsen. Houd gepaste afstand om de daarheen gevluchte dieren niet te verstoren. Fotograaf: Paul Oostveen

4 reacties

  1. Je hebt gelijk Bert dat veel rivieren en uiterwaarden onder Natura 2000 vallen, maar zo zwart wit is het verbod niet. Als je doorleest in de ASR vliegveilig app of op GoDrone lees je dat er beperkingen kunnen gelden en dat die dan te vinden zijn in het betreffende Natura 2000 beheerplan (en soms in een toegangsbeperkend besluit of in de toegangsregels voor dat gebied). Die zou je dus altijd moeten raadplegen. Dat staat ook in mijn reactie aan Shamira bij mijn vorige artikel (over drone vliegen zonder verstoring). Sowieso is het – voor alle fotografen en recreanten – verboden om de natuur te verstoren, zeker in Natura 2000 gebieden.

    1. Voor alle duidelijkheid: alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt op plekken waar dat was toegestaan. Mijn advies aan alle dronefotografen (en andere fotografen): houd je altijd aan wet- en regelgeving en zorg dat je bij het maken van je beelden niet de natuur verstoort.

  2. Jammer dat er nergens in dit artikel genoemd wordt dat alle Nederlandse rivieren en uiterwaarden onder Natura-2000 vallen, waardoor het tegenwoordig verboden is om er met een drone te vliegen. Hoe tegenstrijdig dit soms ook voelt omdat er wel met allerlei boot verkeer rond gevaren wordt. Denk aan de jetskies die met een hoop kabaal en snelheid vanalles verstoren. Een goede app die veel inzage geeft waar je wel en niet mag vliegen in Nederland is ASRvliegveilig. Dat men zich niet aan deze regels houdt is een eigen keuze, maar lijkt me minder gepast om daar dit soort artikelen over te plaatsen zonder te benoemen dat het verboden is

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Je hebt gelijk Bert dat veel rivieren en uiterwaarden onder Natura 2000 vallen, maar zo zwart wit is het verbod niet. Als je doorleest in de ASR vliegveilig app of op GoDrone lees je dat er beperkingen kunnen gelden en dat die dan te vinden zijn in het betreffende Natura 2000 beheerplan (en soms in een toegangsbeperkend besluit of in de toegangsregels voor dat gebied). Die zou je dus altijd moeten raadplegen. Dat staat ook in mijn reactie aan Shamira bij mijn vorige artikel (over drone vliegen zonder verstoring). Sowieso is het – voor alle fotografen en recreanten – verboden om de natuur te verstoren, zeker in Natura 2000 gebieden.

    1. Voor alle duidelijkheid: alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt op plekken waar dat was toegestaan. Mijn advies aan alle dronefotografen (en andere fotografen): houd je altijd aan wet- en regelgeving en zorg dat je bij het maken van je beelden niet de natuur verstoort.

  2. Jammer dat er nergens in dit artikel genoemd wordt dat alle Nederlandse rivieren en uiterwaarden onder Natura-2000 vallen, waardoor het tegenwoordig verboden is om er met een drone te vliegen. Hoe tegenstrijdig dit soms ook voelt omdat er wel met allerlei boot verkeer rond gevaren wordt. Denk aan de jetskies die met een hoop kabaal en snelheid vanalles verstoren. Een goede app die veel inzage geeft waar je wel en niet mag vliegen in Nederland is ASRvliegveilig. Dat men zich niet aan deze regels houdt is een eigen keuze, maar lijkt me minder gepast om daar dit soort artikelen over te plaatsen zonder te benoemen dat het verboden is

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: