Doe mee met de Groene Camera 2023!

Zo maak je je eigen Hollandse Meester

We zitten op de rand van herfst en winter. De kleurenpracht van de herfst al bijna achter ons gelaten. Wat brengt de winter ons? Wordt het een natte of een koude winter? Fotografisch is de winter interessant vanwege het zachte licht van de laagstaande zon – als die schijnt. De zachte zon in combinatie met een buiige dag maakt het helemaal interessant. De Hollandse wolkenluchten zijn niet voor niets al eeuwenlang een onderwerp van Hollandse meester schilders. Je moet er alleen wel wat voor over hebben.
Hollandse luchten met regenboog
Op een buiige namiddag naar dit gebied met loslopende runderen getrokken, op zoek naar het mooie licht. Als dan – na zeiknat geregend te zijn – de zon nog even doorbreekt, valt alles op zijn plek. Fotograaf: Thijs Kupers

Blijf droog en warm

Je kent ze wel, van die dagen met pittige buien en veel wind. Tussendoor komt de zon wel steeds tevoorschijn. Dit zijn schilderachtige dagen, waarop je fantastische foto’s kan maken. Het belangrijkste voor deze dag: blijf droog en warm. Zorg voor goede regenkleding en voldoende laagjes. Een paraplu is niet zo handig: die waait ofwel weg, of je komt met fotograferen een hand te kort.

Ook je camera moet droog blijven. Een waterdichte tas, of eventueel je camera in je rugzak in een plastic tas. Als het niet te hard regent, houd ik mijn camera ook nog weleens half onder mijn jas. Je kan je camera dan snel pakken, mocht er zich iets spectaculairs voordoen in de lucht. Een beetje regen kan je camera wel hebben. Een theedoek kan handig zijn om over je camera te leggen als je hem bv op het statief hebt gezet.

Zorg er ook voor dat je lens droog blijft. Een zonnekap zorgt voor een ‘afdakje’, waardoor hij minder snel natregent. Ook kan het raadzaam zijn om niet (of zo weinig mogelijk) tegen de wind in te fotograferen.

Oude Meesters

Als je op het internet zoekt naar ‘oude meesters landschap’, dan kom je bij alle werken wel indrukwekkende wolkenluchten tegen. Verder vind je er:

  • (Grote oude) bomen
  • Water (meertje/riviertje)
  • Runderen
  • Een dorpsgezicht in de verte (kerktoren/ molen)
  • Mensen – meestal als figurant
In dit schilderij ‘Hollandse Meester’ van Barend Cornelis Koekkoek komen bovenstaande elementen terug. Boslandschap met herders en kudde, 1857.

Het is interessant om te kijken of je een paar van deze ‘oude meesters’ elementen in je eigen foto kan laten terugkomen. Zo is er vast wel een waterrijk gebied in de buurt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de uiterwaarden. Hier staan vaak oude bomen (eiken, knotwilgen) en wellicht lopen daar ook nog wat runderen rond. Dit soort plekjes kan je natuurlijk prima op een droge dag scouten.

Veel ‘schilderachtige elementen’ komen hier samen. Met wat geduld, vliegen er dan vanzelf wat vogels door het beeld. Fotograaf: Thijs Kupers

Wat doet de zon

Daar sta je dan in de stomende regen, de compositie heb je al bepaald. Wacht dan even wat het licht doet. De omstandigheden veranderen snel en dat zorgt ervoor dat er steeds weer een gedeelte van het landschap zich in de schaduw bevindt en een ander gedeelte in de zon. Vaak zie je de schaduw over het landschap ‘rollen’. Je kan dan precies timen wat je mooi uitgelicht wilt hebben en wat niet. Daarnaast heb je met dit weer met de zon in de rug ook kansen op regenbogen.

De uitgelichte berken steken mooi af tegen de donkere wolken. Ook de bomen op de achtergrond liggen in de schaduw. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast tussen voorgrond en achtergrond. Fotograaf: Thijs Kupers

Als het niet meer droog wordt

Mocht het weer nu echt zo slecht zijn dat je echt geen zin hebt om naar buiten te gaan, ga dan eens naar een museum. Ga op zoek naar de oude meesters en analyseer waarom deze schilderijen zo goed zijn. Hoe is het beeld opgebouwd? Welke (kijk) lijnen zijn er? Wat doet het licht? Waar staat de zon, bij de schilder in de rug, of heeft hij tegenlicht? Wat voor kleurgebruik is er in de voorgrond en in de achtergrond? Hoe zou je dat kleurgebruik zelf kunnen toepassen in bijvoorbeeld de nabewerking?

Op deze manier kan je op een regenachtige dag werken aan je fotoskills, zonder nat te regenen.

Deze foto is opgebouwd uit 2 foto’s. Met mijn camera op statief had ik de compositie al bepaald en heb ik een kwartier staan wachten op een zwerm vogels. Nog geen 3 minuten later voer er toevallig een bootje voorbij. In Photoshop waren deze beelden eenvoudig te combineren zodat ik en een onderwerp heb (het bootje) en extra decoratie in de lucht. Fotograaf: Thijs Kupers

4 reacties

  1. Leuk. Ben niet zo van landschappen fotograferen, maar op deze manier wordt het wel boeiend. Ben nl wel weg van licht en luchten. Heb wel misschien een kleine tip: er bestaat een losse paraplu houder die heel eenvoudig aan een statief, stoel, paal of monopod is te bevestigen. Past een gewone paraplu in, maar ook de reflector/softfocus/fotoparaplu. Werkt (als het niet te hard waait) fijner dan een camerahoes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

4 reacties

  1. Leuk. Ben niet zo van landschappen fotograferen, maar op deze manier wordt het wel boeiend. Ben nl wel weg van licht en luchten. Heb wel misschien een kleine tip: er bestaat een losse paraplu houder die heel eenvoudig aan een statief, stoel, paal of monopod is te bevestigen. Past een gewone paraplu in, maar ook de reflector/softfocus/fotoparaplu. Werkt (als het niet te hard waait) fijner dan een camerahoes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: