Een overzicht
Luminar 4 heeft, in tegenstelling tot veel andere fotobewerkingsprogramma’s, een ingebouwde bibliotheek. Vanuit die bibliotheek kan je direct aan de slag om je foto te bewerken. Alle basisingrediënten zijn daarvoor aanwezig plus een goed aantal meer. Luminar 4 is niet vergelijkbaar met Photoshop maar heeft wel de mogelijkheid om met lagen en maskers te werken. Daarnaast zijn er enkele interessante AI (Artificial Intelligence) schuifjes beschikbaar waarmee de foto heel snel opgepept kan worden. Luminar 4 werkt als los programma maar installeert zichzelf ook heel eenvoudig als plug-in bij Lightroom en Photoshop. Laten we verder door de software wandelen om te kijken welke optie het meest interessant is.
De bibliotheek
Gebruikers van Lightroom weten dat je foto’s op de computer niet mag verplaatsen buiten Lightroom om. Want dan weet LR niet meer waar de foto naar toe is verhuist. Luminar 4 werkt anders. In Luminar 4 geef jij aan in welke folders de foto’s staan. Subfolders worden dan automatisch meegenomen. Iedere aanpassing op de computer wordt dan vanzelf overgenomen door Luminar als de nieuwe folder al bekend is binnen de bibliotheek.
Net als in Lightroom kan je sterren en kleurenlabels toekennen aan je foto’s. En het kopiëren van aanpassingen naar andere foto’s is ook mogelijk. Dit allemaal met sneltoetsen en combinaties die vaak overeenkomen met Lightroom.
Het gaat te ver om hier alle overeenkomsten en verschillen tussen Luminar 4 en Lightroom bibliotheek te behandelen. Toch wil ik er graag 2 voorbeelden uitlichten die ik mis in Luminar. Het is namelijk niet mogelijk om sleutelwoorden toe te kennen aan foto’s of om een virtuele kopie te maken. Maar wie deze functies niet gebruikt zou wel eens genoeg kunnen hebben aan de bibliotheek van Luminar 4.
Looks
Eenmaal een foto uitgekozen om te bewerken dan heb je de optie om een “Look” toe te passen. Dat is hetzelfde als een preset waarbij een set van bewerkingen wordt losgelaten om een bepaalde uitstraling (Look) aan het beeld mee te geven. Er is ruime keuze voorradig en deze looks zijn achteraf nog volledig aanpasbaar. Je kan zelfs je eigen Looks aanmaken. Maar natuurlijk staat het de fotograaf vrij om alles zelf van begin af aan te ontwikkelen.
Gebruik je Luminar als plug-in dan stap je, in feite, direct bij de ontwikkelingsmodule naar binnen. Wat betreft ontwikkelen zijn er bijna geen verschillen met de “stand alone” versie. Behalve dan 2 opties bij Lens & Geometrie (zie rood kader). Het is onduidelijk waar Luminar de automatische lenscorrecties vandaan haalt. Nergens is een referentie naar bepaalde lensprofielen terug te vinden.
De Interface
Helemaal intuïtief is de opbouw van de bediening niet, maar ook zeker niet ingewikkeld. Het bedieningspaneel van Luminar vraagt gewoon enige gewenning, net zoals iedere nieuwe software. We gaan de belangrijkste panels en functies even af.
De balk bovenin heeft herbergt o.a. de volgende functies
- Looks – Toont de filmstrip met Looks aan de onderzijde.
- Zoom – In- en uitzoomen van de foto.
- Voor/Na – Met een klik zie je het beeld voor en na.
- Bijsnijden – Een menu opent om je foto bij te snijden of recht te zetten.
- Export – Exporteren van de foto in het gewenste type en formaat
Onder het histogram zijn we aangekomen bij de functies waar het echte bewerken kan beginnen. Om te beginnen raad ik aan om altijd eerst een nieuwe bewerkingslaag aan te maken. Zo creëer je meer vrijheid om aanpassingen teniet te doen of slechts in lichte mate toe te passen met een opacity masker. Dat wordt in Luminar 4 met de ‘amount’ of ‘hoeveelheid’ schuifregelaar gedaan.
Er zijn 4 hoofdcategorieën te onderscheiden voor het bewerken van foto’s:
- Benodigdheden – Hier vind je de essentiële opties voor bewerking.
- Creatief – Een mix van filters en gimmicks.
- Portret – Opties om portretten snel die professionele look te geven.
- Professioneel – Uitbreiding van de essentiële opties.
De mogelijkheden in Luminar om je foto aan te passen overstijgen die van Lightroom. Terwijl bepaalde geavanceerde handelingen veel sneller gaan dan met Photoshop. Over enkele weken gaan we hier verder in op de bewerkingsmogelijkheden.
Luminar of niet?
Luminar als “stand alone” applicatie lijkt duidelijk te zijn ontwikkeld voor een publiek dat zich niet druk maakt over lensprofielen, sleutelwoorden en kleurenkalibratie. Om er maar eens een paar te noemen. Toch bevat Luminar enkele interessante opties die ook de (semi)professional kunnen aanspreken. Voor die groep fotografen die geen afscheid wil nemen van Lightroom en Photoshop is Luminar 4 ook het overwegen waard als plug-in. Met de komst van Luminar 4 is bij mij de set plug-ins van NIK Efex in ieder geval naar de achtergrond verdreven. Voor alle basis bewerkingen blijf ik voorlopig bij Lightroom vanwege de snelheid en het gemak in gebruik. Om een foto dat beetje extra te geven is Luminar een zeer geschikte plug-in gebleken.
Kosten
Een stuk software moet ten eerste voldoen aan de wensen van de gebruiker. Een daaropvolgend belangrijk element is het kostenaspect. Ten tijde van het schrijven van dit artikel is Luminar tijdelijk van €89 voor €79 euro te koop, waarbij je via natuurfotografie.nl nog extra 10 euro korting kan krijgen via deze link.
Tot Slot
In deze tutorial we dieper in op het bewerken van foto’s aan de hand van voorbeelden.
5 reacties
Leuk om ook vaker in Nederland over deze applicatie te horen. Sinds enkele maanden gebruik ik de software naast Photolab, het voormalige OpticsPro. De AI Accent slider is zeer krachtig en ontwikkelt je raw bestanden al voor zeker 80-90%. Op een realistische manier; het is geen gimmick, het doet wat je normaal met allemaal losse sliders zelf moet doen. Erg handig zijn ook de dubbele gradient, het warm/koud contrast en filters zoals het Ortho effect.
Huub heeft gelijk over de stabiliteit: de software knalt er nogal eens uit en het is mij niet duidelijk wanneer de bibliotheek update. Na het kopiëren van bestanden start ik de software vaak even opnieuw op om te verversen.
Wat ik echt een manco vind is dat Luminar zogeheten ‘single threaded’ is, dwz dat je weinig voordeel hebt van een goede moderne processor. Je kunt bijvoorbeeld niets anders doen tijdens een export.