Wie is Jan Smit?
Van kijker naar camera
Jan is sinds zijn tiende al gefascineerd door de natuur. Zo rond zijn achttiende werd het bestuderen van de natuur serieuzer en verruilde hij zijn verrekijker voor een camera. In eerste instantie ging het vooral om vogels, maar al snel kwamen er ook paddenstoelen, planten en schelpen bij.
De kust
En die schelpen zijn er nog steeds. Hoor ik de naam Jan Smit, dan kan ik de golven in de branding en de schreeuwende meeuwen bijna horen en de zilte zeelucht ruiken. Bij Jan denk ik aan de kust, in de breedste zin van het woord; de duinen, zeewier, het schuim, de vogels, weekdieren en zoogdieren. Het strand van dichtbij, van heel hoog uit de lucht. De menselijke invloeden op het strand of de bijzondere weersverschijnselen aan de kust. Je krijgt niet slechts een globaal beeld, maar het complete pakketje. En daar horen soms ook de mindere kanten bij, zoals de troep die wij achterlaten.
De natuur geeft…
Wij fotografen hebben veel te danken aan de natuur. Ze geeft ons rust, ruimte, inspiratie én haar schoonheid, waarmee wij via onze foto’s kunnen shinen. Maar hoeveel van ons denken eraan om haar ook eens iets terug te geven…? En dat doet Jan, door niet alleen de schoonheid te laten zien, maar je ook deelgenoot te maken van zijn beleving. Met zijn foto’s probeert hij iets bij mensen teweeg te brengen. Te laten zien hoe mooi het buiten nog is en hoe belangrijk het is om al dit moois te behouden en te beschermen….
Dus bij de naam Jan Smit denk ik aan mooie platen van de kust, maar ook aan het mooi hóuden van die kust. En natuurlijk ook aan nog veel meer natuurfoto’s van andere mooie gebieden en soorten die eveneens gekoesterd moeten worden…. Kijk zelf maar!
Apparatuur
- Canon 1DX, Canon 6D
- Canon 24mm 1.4
- Canon 16-35mm 2.8
- Canon 24-70mm 2.8
- Canon 70-200mm 2.8
- Canon 300mm 2.8
- Tamron 90mm Macro
- Gitzo statief
- Benro Filters
- Drone Inspire One Pro
- Fotorugzak F-stop Tilopa
Portfolio
“Ik ben graag buiten, op zoek naar mooie momenten in de natuur. In de natuur ben ik altijd op zoek naar rauwheid. Pure natuur waar de elementen nog voelbaar zijn. Dit verklaart misschien ook wel mijn voorliefde voor de desolate gebieden in het noorden van Scandinavië. Alhoewel ik kan genieten van het gevoel om even helemaal alleen in de rust en ruimte te zijn heb ik wel altijd de behoefte deze schoonheid te delen met anderen. Met behulp van mijn foto’s vertel ik graag over mijn beleving en deel ik kennis over de natuur om mensen te verwonderen.
“Ik zou zo één twee drie niet weten wat mijn stijl is. Eigenlijk vind ik het ook onbelangrijk. Ik fotografeer de natuur op de manier zoals ik het mooi of goed vind. Als ik er wat langer over nadenk zijn er wel een aantal kernwoorden die tegenwoordig belangrijk zijn bij mijn manier van fotograferen. Dat zijn beleving, schoonheid en projectmatig. Sinds een paar jaar heb ik losgelaten het achter de onderwerpen aan te jagen die er op dat moment zijn. Daarmee bedoel ik dat ik niet meer zoals in het verleden het jaar start met het fotograferen van de futenbalts in het vroege voorjaar, daarna de macrolens er opschroef voor de bosanemonen om vervolgens de oranjetipjes te fotograferen. Dit geeft mij veel rust in mijn fotografie. Samen met mijn zoon ben ik de fotografie steeds meer projectmatig gaan benaderen. Zo werken we nu samen aan een project over het strand. Komende zomer gaan we hierover een boek publiceren. Binnen deze projecten spelen beleving en schoonheid een belangrijke rol. Door langere tijd bezig te zijn met één onderwerp krijg je er meer feeling mee.”
“Mijn fotografie heeft zich ontwikkeld van registratie in het verleden naar projectmatig, beleving en schoonheid in het heden. Ook is het fotograferen van Mart en dan met name alle reizen, projecten, uren die we samen delen van grote invloed geweest. Zijn frisse, andere kijk op de natuurfotografie dan die ik gewend was heeft zeker aan mijn ontwikkeling bijgedragen.”
“Er zijn best veel foto’s waaraan ik hele goede herinneringen heb. Bij veel foto’s komt het moment weer boven. Maar één van heel kort geleden, om precies te zijn begin maart, heeft een hele speciale betekenis. Nadat Mart en ik een groep fotografen hadden begeleid voor Nordic Vison zijn we samen nog 10 dagen op de Lofoten rondgetrokken. Een populaire plek onder fotografen. In plaats van naar de standaardplekken, waar vrijwel alle fotografen komen, zijn we met de rugzak vol fotospullen, eten en kampeeruitrusting naar geïsoleerde strandjes getrokken. Bivakkeren en fotograferen in een totaal verlaten omgeving met zijn tweeën geeft mij wel een kick.”
“Ik heb niet zoiets als een droomsoort die ik nog zou willen fotograferen. Wel ga ik graag verder op de manier waar ik/we mee bezig zijn. Reizen en reizen begeleiden naar mooie gebieden in binnen- en buitenland. Maar ook het project strand verder invulling geven en wie weet welk ander project daarna?”
“Ik kan door van alles geïnspireerd raken. Soms door verhalen of foto’s van anderen, maar vaak ook door momenten die ik in de natuur tegen kom. Ik raak bijvoorbeeld enorm geïnspireerd door de rust en ruimte van de gebieden in het hoge noorden.”
Tip van Jan:
- Probeer eens wat meer tijd in één onderwerp te stoppen in plaats van alle rages achterna te gaan zoals het fotograferen van populaire soorten. Het besteden van meer tijd aan je onderwerp komt de foto’s altijd ten goede. Hoe meer feeling je met een onderwerp hebt, hoe meer dat van je foto’s afstraalt.
Fotografie: Jan Smit
Eén reactie
Prachtige fotografie Jan. Ondanks dat je de rust op zoekt spat de dynamiek er vaak van af!