Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jarno van Bussel in Beeld

23 jaar geleden werd Jarno geboren in het mooie Brabant, waar hij ook opgroeide met Nationaal Park de Groote Peel als ‘achtertuin’. Met een moeder als natuurgids was hij bijna altijd buiten te vinden en zo leerde hij de natuur kennen. Op latere leeftijd besloot hij zijn natuurbelevingen ook met de camera vast te gaan leggen.
Das
Close

Wie is Jarno van Bussel?

Stadsnatuur

Sinds kort is Jarno werkzaam als veldecoloog en veldwerker bodem, na iets meer dan 2 jaar op de dierenafdeling van een tuincentrum gewerkt te hebben. Eind 2015 verhuisde Jarno naar Vlaardingen -nogal een omslag, zowel op persoonlijk als fotografisch vlak- maar in het fotograferen van stadsnatuur heeft hij een nieuwe richting gevonden.

Broekie

Met zijn 23 jaar mag Jarno dan een ‘broekie’ in het ietwat vergrijsde natuurfotografenland zijn, gemeten in fotografiejaren is hij met zijn ruim 10 jaar ervaring al bijna een ‘ouwe rot in het vak’ te noemen.
In zijn fotografie zie je hem proberen, experimenteren en leren. Je ziet het spelen met vormen, onderwerpen, licht en donker en het altijd interessante spanningsveld tussen stad en natuur. Zijn foto’s zijn de registratie lang voorbij.

Toekomst

Met zijn veelzijdigheid kan Jarno vele kanten op en dit maakt mij als kijker benieuwd waar elk van deze wegen heen leidt, welke uitgediept zullen gaan worden en hoe en waar ze ooit bij elkaar zullen komen. Want, doorgewinterde fotograaf of niet, met 23 jaar ligt de hele wereld nog open natuurlijk…

Apparatuur

 • Nikon D610
 • Nikon D300
 • Nikon D5100
 • Nikon 300mm f4
 • Nikon 16-35mm f4
 • Nikon 50mm f1.8 D
 • Sigma 105mm f2.8
 • Verschillende statieven, flitsers, filters, kabeltjes, dingetjes… En dat allemaal in een grote rugzak.

Portfolio

Waterspreeuw
Aan de waterlijn

“Wat me het meest aanspreekt in de natuurfotografie is het buiten zijn en genieten van alles wat er daar te vinden is. Het geeft me enorm veel rust. Wat ik vroeger zonder camera zag, vond en beleefde, kon ik mét camera aan anderen laten zien. Ik vind het geweldig om onderwerpen op te zoeken die erg moeilijk te vinden of fotograferen zijn door bijvoorbeeld de leefwijze. Het observeren van gedrag en het onverwachte daarvan geeft altijd weer een kick. Zo worden mensen er hopelijk meer bewust van dat het zo mooi is buiten en dat iedereen er zuinig mee om moet gaan!”

City life
City life
Vos
Nieuwsgierig

“Of ik een eigen stijl heb vind ik altijd lastig te zeggen. Zonder dat ik er te veel over nadenk kom ik met beelden thuis die laten zien hoe het werkelijk was, hoe ik het meegemaakt, beleefd of gevoeld heb. Maar dan geen ‘registratieplaat’. Het licht, de sfeer en/of de omgeving probeer ik er bij te betrekken. Behalve de momenten kijk ik ook naar die dingen en dat zoek ik dan op. Daarnaast probeer ik in een creatieve bui ook graag dingen uit waardoor er foto’s uitkomen die ik anders niet snel zou maken.”

Dobberen
Dobberen
Rups op heide in tegenlicht. Deelerwoud (Veluwe).
Rups op heide in tegenlicht. Deelerwoud (Veluwe).

“Toen ik begon, was ik vooral bezig met gewoon een simpel plaatje maken om anderen te laten zien wat ik had gevonden. Al snel veranderde dat in het zo mooi mogelijk proberen te registreren van vooral vogels. Toen mijn apparatuur zich uitbreidde ging ik ook meer onderwerpen fotograferen dan alleen vogels en leerde ik de mogelijkheden kennen van mijn camera en lenzen. Ik denk dat ik vanaf dat moment ook een stuk creatiever werd. Ik leerde andere fotografen kennen waar ik veel van geleerd heb, en nog steeds van leer. En stak steeds meer moeite in het voor mij ultieme beeld. Enkele jaren later in 2014 werd ik een van de winnaars van de Marius van der Sandt beurs. Dit was ongetwijfeld het meest leerzame jaar voor mij. Nu denk ik veel meer na over een beeld of serie, wat ik wil zien, wat voor resultaat ik graag wil en hoe ik dit ga bereiken.”

Spreeuwenzwerm
Murmuration
Kerkuil
Nachtbraker

Op de vraag aan het maken van welke foto Jarno een bijzondere herinnering heeft, antwoordt hij:
“Aan de de close up foto van de das! Ik ben helemaal gek op dassen! De eerste keer dat ik van een dassenfamilie heb mogen genieten, klopte mijn hart bijna uit m’n ribbenkast, geweldige ervaring. Ik kan er uren over praten maar ik zal het kort houden. Sindsdien heb ik dit niet meer los kunnen laten. Tijdens een van de vele avonden bij een dassenfamilie verschenen er vijf dassen op ongeveer twee meter van me vandaan. Totaal uit henzelf. Dat is pas een ervaring!”

Das
Close
Puzzel
Puzzel

“Heel graag zou ik nog eens het noorderlicht willen meemaken en fotograferen, lijkt me magisch! En als ik nog wat mag noemen, heel graag ga ik nog eens naar Wrangel Island.”

“Ik raak geïnspireerd door de natuur zelf. Het is prachtig wat er daar buiten allemaal gebeurt en dat wil ik graag meemaken en fotograferen. Kleuren, geuren, geluiden, maar ook de leefwijzen en gedrag van dieren. Natuurlijk raak ik net als waarschijnlijk elke andere fotograaf ook geïnspireerd door het zien van foto’s van andere fotografen.”

Look zonder look
Ruikt naar…?!

Tip(s) van Jarno:

 • Leer je camera kennen. Wanneer je dat goed doorhebt, is het veel makkelijker om in te kunnen spelen op je onderwerp. Zo maak je de mooiste momenten mee en kun je de beste beelden maken zonder veel na te hoeven denken over je instellingen en dergelijke.

Fotografie: Jarno van Bussel

2 reacties

 1. Jarno, wat een geweldig leuk artikel over jouw passie! Heerlijk, het enthousiasme spat er van af! Mooi om te zien hoe je nu al ontwikkeld hebt, dat beloofd wat voor de toekomst.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Jarno, wat een geweldig leuk artikel over jouw passie! Heerlijk, het enthousiasme spat er van af! Mooi om te zien hoe je nu al ontwikkeld hebt, dat beloofd wat voor de toekomst.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: