Menu

Onderdeel van Pixfactory

Judith Borremans in Beeld

Judith is moeder van een ´druk, chaotisch maar heerlijk´ gezin van 4 jongens. Daarnaast werkt ze drie dagen op een middelbare school in Dordrecht als applicatiebeheerder. Een jaar of 9 geleden kocht ze haar eerste spiegelreflex en haar eerste foto's oogsten direct al bewondering onder medefotografen; een mooie stimulans! Het fotograferen in de natuur is voor Judith een grote tegenhanger van de drukte thuis en op school. Gelukkig krijg ze thuis alle begrip en als ze een keer onverhoopt chagrijnig is, wordt ze zelfs aangemoedigd om vooral lekker een poosje te gaan fotograferen. Sinds een jaar geeft ze ook met heel veel plezier workshops voor VlinderReizen, die vooral gericht zijn op macrofotografie.
IJsvogel
IJsvogel die het net gevangen visje opgooit, ook vanuit een fotohut. Ze kreeg het visje maar niet omgedraaid en gooide het uiteindelijk op. Met de (toen nog gehuurde) Canon 500mm f4.0 kon ik juist op dat moment deze foto maken. Fotograaf: Judith Borremans

Wie is Judith Borremans?

NF profielfoto-1Zo’n drie jaar geleden besloot Judith zich verder te specialiseren in natuurfotografie, een weg die zich verder ontwikkelt ‘as we speak’…. Wie Judith al wat langer volgt, heeft haar groeiproces online kunnen volgen.
Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik haar zelf nog niet zo heel lang ken en pas op haar werk geattendeerd werd toen haar klapper van een ijsvogelfoto vrijwel viraal ging op Facebook. Getriggerd door dit beeld ging ik op zoek naar méér en kwam tot de ontdekking dat ze al geruime tijd aan de weg timmert, met als resultaat een hele collectie vol moois.
En hoewel de geslaagde ijsvogelfoto nog veel meer vogelfotografie deed vermoeden, werd ik blij verrast door tevens een grote hoeveelheid macrofotografie, duidelijk met een hoop liefde en aandacht gemaakt én die – loon naar werken- er stuk voor stuk mogen zijn.

Kenmerkend voor haar werk is wat ik even niet beter zou weten te omschrijven als ‘vriendelijke professionaliteit’. Elk beeld is even kundig gemaakt en vlekkeloos uitgevoerd. Maar het mooie is dat de techniek geenszins ten koste gaat van de sfeer. Er blijft ruimte voor een fijne personal touch, waardoor een bezoekje aan Judiths galerij gegarandeerd genieten is…

Apparatuur

 • Canon 5DMarkIII
 • Canon 7DMarkII
 • Canon 500 f4.8
 • Canon 100-400II
 • Canon 70-200 f2.8
 • Canon 100mm macro
 • Lensbaby composer pro sweet 50

Portfolio

 

Duinfranjehoed
Paddenstoeltje in de duinen in Zeeland. Ook lang gezocht, maar eindelijk gevonden.

“Ik vind het heerlijk om vooral ’s morgens vroeg in de natuur te zijn. Liefst helemaal alleen en genietend van de rust. Om dan wakker te worden met mooie beestjes en bloemen om me heen, waar veel mensen argeloos aan voorbij lopen en deze zo mooi mogelijk vast te leggen. Heerlijk! Daarnaast maak ik graag gebruik van de verschillende fotohutten, die te huur zijn. Ik geniet enorm van een dag absolute rust in zo’n hut met alleen maar vogels en eekhoorns om me heen. En dan thuis nagenieten van de foto’s.”

 

Jan-van-gent
Jan-van-gent met langzamere sluitertijd gefotografeerd, waardoor de beweging in zijn vleugels zichtbaar lijkt. Gemaakt met de Canon 70-200 f2.8.
Rode vuurvlinder
Rode vuurvlinder in de Eifel in Duitsland. Hier heb ik met veel geduld zitten wachten tot hij zijn vleugels mooi open had richting de zon

“Mijn foto’s zijn over het algemeen zacht met vooral veel licht. Ik krijg wel eens de vraag welk filter ik gebruik, maar ik gebruik die niet. In Lightroom doe ik kleine aanpassingen en meer niet. Ik vind het zonde van mijn tijd om veel achter de computer te zitten. Liever ga ik met camera naar buiten. Het zachte licht ontstaat vooral omdat ik vaak vroeg in de morgen fotografeer en eigenlijk altijd wel iets overbelicht.”

Platbuiklibel
Platbuiklibel met dauw, hier heb ik de zuring geprobeerd als kader te gebruiken. Zittend op mijn knieën tussen veel onkruid met de hoekzoeker. Uit de hand gefotografeerd dus.
Hazenpootje
Een hazenpootje. Een piepklein paddenstoeltje, waarbij ik de kleuren van de berm en het wandelpad op de achtergrond heb gebruikt.

“Toen ik begon met natuurfotografie was ik vooral bezig om de beestjes zo scherp mogelijk vast te leggen. Ik keek totaal niet naar de achtergrond of de compositie en fotografeerde op de automatische stand. Door veel op fora te kijken, veel te lezen en natuurlijk door de mooie foto’s op Facebook, ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen. Nu probeer ik vooral een mooie totaalfoto maken, die goed verzorgd is en waarin je het mooie van de natuur kan terug zien.”

Heideblauwtje
Heideblauwtje, dat net zijn vleugels open doet om de eerste zonnestralen op te vangen. Ik haalde snel mijn camera van het statief en heb deze met de hoekzoeker uit de hand gefotografeerd.
IJsvogel
IJsvogel die het net gevangen visje opgooit, ook vanuit een fotohut. Ze kreeg het visje maar niet omgedraaid en gooide het uiteindelijk op. Met de (toen nog gehuurde) Canon 500mm f4.0 kon ik juist op dat moment deze foto maken. Fotograaf: Judith Borremans

“Als ik een foto moet kiezen die speciaal voor me is, denk ik toch die van de groot geaderd witjes. Speciaal voor deze soort ging ik vorig jaar naar de Viroinval in België. We zochten op verschillende veldjes, maar konden ze eerst niet vinden. Eindelijk zag ik ze vliegen. Die avond zijn we weer terug gegaan om te zoeken, waar ze hun slaapplekje hebben. Pas laat – het was bijna donker- vond ik ze. De volgende morgen om half 5 de wekker gezet en snel naar ze toe. Weer het hele stuk lopen, maar toen ik ter plekke was en zag dat ze twee bij twee op een margriet zaten, kon ik mijn geluk niet op. Ik had alle tijd om compositie te kiezen en toen de zon opkwam was het licht magisch. Genieten met hoofdletters! Al het voorwerk was het meer dan waard. Deze foto is vorig jaar door Roots op hun cover gebruikt voor het augustusnummer. Daar was ik natuurlijk erg trots op.”

Groot geaderd witje
De groot geaderd witjes in de Viroinval, die dus op de cover van Roots heeft gestaan
Oranjetipje
Oranjetipje, hangend aan fluitenkruid, wachtend op de zon. Door de dauw en het eerste zonlicht ontstaat er een mooie achtergrond Fotograaf: Judith Borremans

“Er is nog zoveel dat ik zou willen fotograferen! In Nederland zijn er nog veel plekjes die ik graag wil bezoeken, maar ook vlinders in Hongarije, de bijeneters en de scharrelaars bij Monte Horizonte in Portugal. Ook zou ik ooit graag willen fotograferen in Afrika en de vlinders en kolibries in Costa Rica enz. enz. Genoeg wensen nog dus 😉

Koolmees
Koolmeesje vanuit een fotohut. Honderden foto’s gemaakt en eindelijk was er 1 scherp 😉

Tips van Judith:

 • Ga overdag gebiedjes verkennen. Ga daarna vroeg in de morgen op pad om met het mooiste licht te fotograferen.
 • Vind je het eng of vervelend om alleen te gaan, zoek dan een fotomaatje dat met je mee gaat.
 • Volg een workshop, zie hoe de werkwijze is van iemand anders, je leert daar altijd weer van. Daarnaast leer je ook weer andere mensen kennen, met wie je wellicht op pad kan gaan om te fotograferen.
 • Zie je een mooie vlinder, libel, paddenstoel enz., neem dan echt de tijd: compositie kiezen, achtergrond is dan ook erg belangrijk, scherpstellen enz.
 • Geniet vooral van al het moois om je heen!!!

Fotografie: Judith Borremans

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: