Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lichtende nachtwolken

Het is drie uur in de nacht en het zou aardedonker moeten zijn. Waarom zien we dan wolken en waarom zien die er zo vreemd uit?
Gewone wolken komen niet hoger dan een km of 15 tot 20. Lichtende nachtwolken (Night Lighting Clouds) komen voor op 70/80 km boven de aarde. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Hoe ontstaan lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken ontstaan doordat hoog in de atmosfeer methaan wordt omgezet in waterdamp. Doordat het op die hoogte heel koud is bevriest de waterdamp en vormt wolken van ijskristallen. Als het ’s nachts donker is weerkaatsen deze hoge wolken het zonlicht.

Van eind mei tot begin augustus zijn lichtende nachtwolken (ook wel NLC’s genoemd) vanaf anderhalf uur na zonsondergang tot anderhalf uur voor zonsopkomst te zien in het noorden. Soms zijn ze er de hele nacht, maar het is ook mogelijk dat je ze maar een half uur ziet. Lichtende nachtwolken zijn het beste te zien tijdens onbewolkte nachten. De wolken hangen namelijk op 80 km hoogte. Gewone bewolking hangt lager en belemmert het zicht op de lichtende nachtwolken als die er zijn.

NLC’s zien er iedere keer weer anders uit doordat het op grote hoogte hard waait. Hierdoor veranderen de wolken snel van kleur, vorm en plaats.

Lichtende nachtwolken
Veelal zie je de lichtende nachtwolken laag aan de horizon. De wolken zijn dun en je kunt de sterren er doorheen zien. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken?

Wil je lichtende nachtwolken fotograferen heb je altijd een statief nodig. Welke belichtingstijd je moet gebruiken is afhankelijk van de intensiteit van de wolken en kan variëren van 1 seconde tot 30 seconden bij een groot diafragma van bijvoorbeeld f/ 2.8. Meestal heb je voldoende aan ISO 400.

Het tijdstip waarop je NLC’s fotografeert is ook van invloed op de sluitertijd. Anderhalf uur na zonsondergang of anderhalf uur voor zonsopkomst is de sluitertijd korter dan bijvoorbeeld 3 uur na zonsondergang.

Lichtende nachtwolken

Slapeloze nachten

Het fotograferen van lichtende nachtwolken is voor mij een verslavende bezigheid 🙂 Iedere zomer kom ik er menige nacht voor mijn bed uit, in de hoop weer een glimp op te vangen van deze indrukwekkende wolken. Het is niet gezegd dat iedere onbewolkte nacht in de zomer de wolken te zien zijn. Was dat maar waar. Ze zijn redelijk zeldzaam in onze contreien.

Op NLCNET worden lichtende nachtwolken gemeld en hier kun je zien of er NLC’s worden verwacht.

Heel veel succes met het fotograferen van de lichtende nachtwolken!

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: