Veel prachtige lezingen
Sommige fotografen inspireerden vooral door het tonen van prachtige beelden, geluiden en films, zoals Loulou Beavers, Ingrid Vekemans, Roelof Molenaar en Sandra Bartocha. Andere fotografen kozen voor een aanpak waarin zij meer tips en uitleg gaven over hun werk. Jeffrey van Daele vergeleek fotografie met een ladder; door veel oefenen en doen, kom je steeds een trede hoger. Daarnaast gaf hij een aantal zeer praktische tips, zoals het gebruik van de diagonaalmethode naast de regel van derden voor de opbouw van je compositie.
David Peskens was vorig jaar een van de drie winnaars van de Marius van der Sandt beurs voor jonge, veelbelovende fotografen. Hij vertelde hoe hij groeide in zijn fotografie door zich meer in zijn onderwerpen te verdiepen en een beeldverhaal in een foto te vertellen. Een kleine expositie toonde de heide-beelden van hem en de andere twee winnaars.
Meerdere fotografen benadrukten de waarde van het tonen van een dier in zijn leefomgeving, in plaats van het beeldvullend te fotograferen en het belang van het terugkeren naar een locatie, waardoor je die plek door en door leert kennen en weet wanneer je er moet zijn voor de beste foto’s.

Wouter Pattyn toonde fantastische luchtbeelden van Vlaanderen, die hij maakte vanuit een paramotor, terwijl Leon Baas de kijker meenam in zijn wereld van minuscuul wild, zoals spinnetjes, sprinkhanen en de rode bosmier. Michel d’Oultremont legde uit hoe hij zijn drijfhutten bouwt en gebruikt voor het creëren van zijn prachtige watervogelfoto’s.
Hoe je natuurfotografie kunt verheffen tot kunst werd getoond door Bastien Riu. Hij vertelde dat hij vaak grote diafragma-openingen en/of dubbele belichtingen gebruikt om een dromerig effect te krijgen.
In zijn presentatie “To the arctic” nam Florian Schulz het publiek mee naar de prachtige witte wereld in arctische gebieden zoals Groenland, Spitsbergen, Baffineiland en Alaska. Hij vertelde een indringend verhaal met ijsberen en kariboes als vertegenwoordigers voor de bedreigde dieren en ecosystemen en hij benadrukte hoe belangrijk het is dat wij deze gebieden beschermen.

Marijn Heuts toonde de zaal de mogelijkheden voor het fotograferen dichtbij huis, ook bij slecht weer. En heb je weinig tijd? Oefen dan eens je abstracte foto’s op een pannenkoek, schaal met jus, de regendruppels op het raam of het systeemplafond op je werk!
Jan van der Greef stelde zich zeer kwetsbaar op tijdens zijn presentatie, waarbij hij inging op vrijheid, verbondenheid en vertrouwen. Accepteer jezelf en de plek waar je op dat moment bent en haal daar het beste uit. Neem – met respect – jouw eigen plaats in.
Het publiek kreeg food for thought aangeboden door Marsel van Oosten. Hij stipte thema’s aan als originaliteit versus artisticiteit, registratie tegenover pre-visualisatie en wat mag je wel en niet veranderen in een foto tijdens de post-processing. Is een storend element weghalen niet juist een teken van inzicht in wat een beeld aantrekkelijker maakt, wanneer de essentie van het beeld niet wordt aangetast?
George Popp presenteerde het werk dat hij samen met Verena Hackner maakte over de Weense wildernis. Samen tonen zij de natuur in de stad Wenen.

Lowland Photo Contest
Na een heerlijke lezing van Theo Bosboom over Dromen van wildernis, werden zaterdagavond de winnaars bekend gemaakt van de eerste Lowland Photo Contest. Voor elk van de 10 categorieën waren 3 highly commended, een runner-up en een winnende foto gekozen.
De overall winnaar die zich Lowland photographer of the year mag noemen is Henri van Vliet, met zijn foto van wilde zwijnen in de sneeuw. Alle 50 beelden waren ook in een expositie te bewonderen.
Fotografiebeurs
Tussen de lezingen door was er ruimschoots de gelegenheid om de grote fotografiebeurs te bezoeken. Hier waren stands van allerlei aard vertegenwoordigd: voor workshops, fotoreizen, boeken, apparatuur en allerhande accessoires.
Al met al een zeer inspirerend natuurfotofestival, met grote dank aan Aagje De Doncker en Jan Loos van Landschap VZW voor de realisatie hiervan.