Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie agenda januari 2022 – februari 2022

In de natuurfotografie agenda januari 2022 – februari 2022 vind je weer allerlei tips en ideeën. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk eens mee te doen aan een natuurfotografie webinar, natuurfotografie workshop of natuurfotografie wedstrijd? In de agenda vind je verschillende tips. Hiernaast vind je tips over astronomische verschijnselen en exposities die je, als de lockdown achter de rug is, kunt bezoeken.
Zonsopgang
Mistige zonsopgang afgelopen week in mijn local patch. Fotograaf: Yvon van der Laan

Iedere maand nemen we in de natuurfotografie agenda interessante exposities op, zo ook in de natuurfotografie agenda januari 2022 – februari 2022. Echter, ten tijde van het schrijven van deze agenda is er nog sprake van een lockdown en in verband daarmee zijn alle expositie locaties op dit moment gesloten. Houd daarom de berichtgeving omtrent de lockdown en de websites van de locaties in de gaten over de openingsmogelijkheden die wellicht de komende weken gaan spelen.

Op termijn te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 30 januari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Groene Camera 2021

Deze foto-expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 27 februari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: Groene Camera 2021 – Museon.

Winnaar in de categorie Landschappen van de Groene Camera 2021
Winnaar in de categorie Landschappen van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Herman van der Hart

Workshops (afhankelijk van de coronamaatregelen)

Ook voor de workshops geldt dat deze op dit moment niet kunnen doorgaan met de huidige coronamaatregelen. Dit artikel is geschreven voordat op 14 januari een update komt over de coronamaatregelen. Als het is toegestaan starten we de workshops natuurlijk weer op.

Wij verzorgen het hele jaar door natuurfotografie workshops. Onderwerpen zijn onder andere creatieve natuurfotografie, macrofotografie, landschapsfotografie, vogelfotografie en vossenfotografie. In onderstaand overzicht hebben we een aantal last minute workshops opgenomen waar nog enkele plekjes vrij zijn.

 • Natuurfotografie op de Westerheide, locatie Westerheide (zaterdag 22 januari 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt verzorgd door Arie van den Hout.
 • Dynamische strandfotografie, locatie Goeree-Overflakkee (zondag 30 januari 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt verzorgd door Nico van Kappel.
 • Natuurfotografie Oostvaardersplassen, locatie Oostvaardersplassen (zaterdag 5 februari 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De verzorging van deze workshop ligt in handen van Arie van den Hout.
 • Van registratie naar expressie, locatie Spanderswoud (zondag 6 februari van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshopleider is Arie van den Hout.
 • Mindful fotograferen, locatie Zuiderheide – Laren/Hilversum (zaterdag 12 februari van 09.00 uur tot 13.00 uur). Arie van den Hout verzorgt deze workshop.
 • Vogelfotografie wintergasten in de duinen, locatie Amsterdams Waterleidingduinen (zaterdag 12 februari 2022 van 09.00 – 13.00 uur). Deze workshop wordt verzorgd door Inge van der Wulp.

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan een van bovenstaande workshops dan kun je je aanmelden op de site: natuurfotografie workshops. Op deze site vind je meer informatie over de last minute workshops. Ook vind je hier een overzicht van alle andere natuurfotografie workshops die wij de komende tijd verzorgen.

Workshop vosfotografie
Workshop vosfotografie. Fotograaf: Inge van der Wulp

Webinars

Het hele jaar door verzorgen wij inspirerende kosteloze natuurfotografie webinars. Deze praktische en inspirerende webinars gaan over uiteenlopende natuurfotografie onderwerpen.

De volgende webinars staan gepland voor januari:

 • 18 en 20 januari 2022 om 19:30 uur: ‘Macrofotografie… in de winter’. Deze webinars worden verzorgd door Johan van der Wielen.
 • 25 en 27 januari 2022 om 19:30 uur: ‘Deelnemen aan een fotowedstrijd’. Deze webinars worden verzorgd door Marijn Heuts.

Wil je weten welke webinars er, naast bovengenoemde webinars, de komende tijd nog meer gegeven gaan worden, houd dan onze website: Natuurfotografie webinars in de gaten. Ook vind je hier informatie over hoe je je kunt aanmelden.

Fotowedstrijden

Ook voor deze natuurfotografie agenda hebben we een aantal aansprekende natuurfotografie wedstrijden, geselecteerd, namelijk:

 • De Groene Camera 2022

Je kunt je nu aanmelden voor de Groene Camera 2022. Dé natuurfotografie wedstrijd van de lage landen. Stuur je beste foto’s in en word Natuurfotograaf van het jaar! Deze fotowedstrijd mag je natuurlijk niet missen. Kijk snel op de website om jezelf in te schrijven voor deze wedstrijd. Meedoen kan nog t/m 14 februari 2022.

Eervolle vermelding in de categorie Serie van de Groene Camera 2021.
Eervolle vermelding in de categorie Serie van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Marieke van der Doef

Photo Challenge Natuurfotografie “DIEREN KLEIN IN HET LANDSCHAP”

De periodieke photo challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema Dieren klein in het landschap. Een portret van een dier kan zeker fraai zijn, maar zegt niet zo heel veel over de plek waar het leeft of het gedrag. Zoom daarom eens uit of neem eens afstand en betrek het landschap/de setting bij je beeld. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld een insect, vogel of zoogdier, zolang het maar klein in zijn omgeving staat. Die omgeving moet dan uiteraard wel de foto kunnen dragen en eventueel een verhaal kunnen vertellen. Aan jou de uitdaging om de jury te verrassen met jouw unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema ‘Dieren klein in het landschap’ naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met één van de mooie prijzen! Let op: Foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en zondag 16 januari 2022. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Dieren klein in het landschap. Meedoen kan nog t/m zondag 16 januari.

Europäischer Naturfotograf des Jahres 2022

Dit is een fotowedstrijd van een heel hoog niveau. Foto’s kunnen worden ingezonden van 15 januari tot 1 februari 2022. Meer informatie is te vinden op: Europäischer Naturfotograf des Jahres 2022.

Fio nature photo contest – XVII edition: “Wild birds”

Dit betreft een vogelfoto wedstrijd. Foto’s moeten worden ingestuurd voor 16 januari 2022. Meer informatie over deze wedstrijd is te vinden op: Fio nature photo contest – XVII edition: “Wild birds”.

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Op Instagram en Facebook organiseren wij iedere week een kosteloze week challenge. Wekelijks op de maandag worden de winnaars van deze challenges bekend gemaakt. De winnende foto wordt geplaatst op onze Facebook of Instagram pagina. Hiernaast wordt periodiek een aantal foto’s uit de winnende foto’s geselecteerd voor plaatsing in ons magazine. Mocht het je leuk lijken om deel te nemen aan een van onze week challenges, neem dan eens een kijkje op onze Facebook of Instagram pagina. Iedere dinsdag start er een nieuwe challenge.

Astronomische verschijnselen

 • Dinsdag 18 januari: volle maan
 • Woensdag 16 februari: volle maan

Tot slot

Wil je graag natuurfotografie inspiratie voor de maand januari kijk dan ook eens in onze natuurfotografie kalender.

Eén reactie

 1. Persoonlijk vind ik webinars super omdat ik die van thuis uit kan volgen. De workshops zullen ook wel heel interessant zijn maar voor oudere mensen die dan ook nog in België wonen is dat niet haalbaar om deel te nemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Persoonlijk vind ik webinars super omdat ik die van thuis uit kan volgen. De workshops zullen ook wel heel interessant zijn maar voor oudere mensen die dan ook nog in België wonen is dat niet haalbaar om deel te nemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: