Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie-agenda maart – april 2022

Ook deze maand hebben we weer ons best gedaan een agenda voor de komende twee maanden te maken. In de natuurfotografie-agenda maart – april 2022 kun je weer allerlei ideeën en tips vinden voor de komende periode. Je vindt in de agenda onder andere natuurfotografie-exposities, natuurverschijnselen, natuurfotografiewedstrijden, natuurfotografiewebinars en -workshops. Kijk snel of er iets voor jou tussen zit.
Bosanemoon
Blijft het weer zonnig, dan zullen wel later deze maand de eerste bosanemonen weer kunnen fotograferen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Zoals je van ons gewend bent, nemen we iedere maand in de natuurfotografie-agenda verschillende natuurfotografie-exposities op. Kijk voor de openingstijden en eventuele regels met betrekking tot corona altijd even op de site van de desbetreffende expositielocatie.

Te bezichtigen natuurfotografie-exposities

 • National Geographic Spectacle (de expositieperiode is verlengd)

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 6 mei 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op National Geographic Spectacle – Museon.

 • Groene Camera 2021 (de expositieperiode is verlengd)

Deze foto-expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 24 april 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op Groene Camera 2021 – Museon.

 • Comedy Wildlife Photography Awards

Deze foto-expositie toont komische beelden van finalisten variërend van een aap die ongelukkig terechtkomt, een chagrijnige spreeuw, roddelende wasberen tot een kameleon met “attitude”. Deze foto-expositie loop van zaterdag 23 oktober 2021 tot en met 8 mei 2022. Meer informatie over deze expositie vind je op Natuurmuseum Brabant.

Eervolle vermelding in de categorie Serie van de Groene Camera 2021.
Eervolle vermelding in de categorie Serie van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Mathijs Frenken

Natuurfotografieworkshops

Ook de komende periode verzorgen wij weer verschillende natuurfotografieworkshops. De diversiteit is groot. De workshoponderwerpen zijn onder andere creatieve natuurfotografie, nachtfotografie, bosfotografie, filtergebruik, macrofotografie, landschapsfotografie, vogelfotografie en vossenfotografie. Een aantal last minute workshops waar nog een of meer plekjes vrij zijn, hebben we opgenomen in onderstaand overzicht.

 • Vogelfotografie aan de kust, locatie strand en pier van IJmuiden (zaterdag 12 maart van 08.00 uur tot 12.00 uur). De workshop wordt gegeven door Inge van der Wulp.
 • Lange sluitertijden IJmuiden, locatie strand en pier van IJmuiden (zaterdag 12 maart van 12.30 uur tot 16.30 uur). Ook deze workshop wordt gegeven door Inge van der Wulp.
 • Mindful fotograferen, locatie Zuiderheide – Laren/Hilversum (zondag 20 maart van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop leider is Arie van den Hout.
 • Een eigen kijk, locatie Wekeromse Zand (vrijdag 25 maart 2022 van 09.00 uur tot 15.00 uur). De workshopleider is Ernst Kremers.
 • Van registratie naar expressie, locatie Spanderswoud (zaterdag 26 maart 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt gegeven door Arie van den Hout.

Lijkt het je leuk eens deel te nemen aan een van onze natuurfotografieworkshops, kijk dan op onze website natuurfotoworkshop.nl. Hier vind je, naast de hierboven genoemde last minute workshops, het volledige workshopoverzicht voor de komende periode. Ook vind je hier informatie over de kosten, data en aanmelding.

Runner-up in de categorie Vogels van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Anja Brouwer

Webinars

Wij verzorgen het gehele jaar kosteloze natuurfotografiewebinars. De onderwerpen van de webinars zijn inspirerend en gaan uiteenlopend natuurfotografie-onderwerpen.

Voor maart staan op dit moment de volgende webinars gepland:

 • Op 15 en 17 maart 2022 om 19:30 uur: ‘Vind de raakfactor in jouw fotografie’. Deze webinars worden verzorgd door Karin de Jonge.

Lijkt het je leuk om dit gratis webinar te volgen, dan kun je je aanmelden via deze website. Wil je graag weten welke webinars er, naast bovengenoemde webinars, de komende tijd nog meer gegeven gaan worden, houd dan onze website Natuurfotografiewebinars in de gaten. Regelmatig worden nieuwe onderwerpen en data op de website toegevoegd.

Fotowedstrijden

Ook de komende periode zijn er verschillende natuurfotografiewedstrijden waar je aan deel kunt nemen. Lijkt het je leuk eens mee te doen aan de natuurfotografiewedstrijd? Hieronder vind je een aantal aansprekende wedstrijden die wij voor je hebben geselecteerd, namelijk:

 • Roots

Voor de natuurfotografiewedstrijd van Roots kun je maximaal 7 foto’s per categorie insturen. De categorieën zijn: vogels, overige dieren, plantenrijk, landschap, insecten en art of nature. Meer informatie over deze wedstrijd vind je op deze website.

 • Biophotocontest

Dit is een fotowedstrijd met als uitgangspunt verschillende biotopen. Je kunt foto’s inzenden tot 31 maart a.s. Meer informatie over de wedstrijd vind je hier.

1e prijs Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'
1e prijs Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’. Fotograaf: Aafje van de Braak
 • Photo Challenge Natuurfotografie ‘het Gouden Uurtje’

De periodieke Photo Challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema ‘het Gouden Uurtje’. Licht is dé bepalende factor in iedere foto. Het weer en het moment van de dag bepalen dan ook in grote mate de sfeer. Zeker aan de randen van de dag gaat menig fotografenhart sneller kloppen tijdens het gouden uurtje. Het gouden uurtje zorgt ook voor een grote valkuil met de bekende clichés. Wij zijn daarom ook benieuwd naar jouw foto’s! Verras ons met jouw visie op dit prachtige licht en win mooie prijzen. Let op: foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten door jouzelf gemaakt zijn. De foto’s mogen niet ouder zijn dan 13 maart 2019. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: het Gouden Uurtje. Meedoen kan nog t/m zondag 13 maart 2022.

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Iedere week organiseren wij op zowel onze Instagram- als onze Facebookpagina een week challenge. Deelname aan deze challenges is gratis en mogelijk voor iedereen. Wekelijks wordt op de dinsdag het onderwerp bekend gemaakt. De challenges staan los van elkaar, dus de onderwerpen zijn bijna nooit gelijk. De week daarna worden op de maandag de winnaars bekend gemaakt. De winnende foto wordt bij de bekendmaking van de winnaar geplaatst op onze Facebook- of Instagrampagina. Uit de winnende foto’s wordt periodiek een aantal foto’s geselecteerd voor plaatsing in ons magazine.

Lijkt het je leuk om eens deel te nemen aan een van onze week challenges, neem dan eens een kijkje op onze Facebook- of Instagrampagina.

Astronomische verschijnselen

 • Vrijdag 18 maart: volle maan
 • Zondag 20 maart: begin astronomische lente
 • Zondag 27 maart: zomertijd – ’s ochtends om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit
 • Zaterdag 16 april: volle maan

Tot slot

Ben je op zoek naar natuurfotografie-inspiratie voor de maand maart, kijk dan eens naar onze natuurfotografiekalender – maart 2022. Hierin vind je volop ideeën.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: