Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – februari 2022

In de natuurfotografie kalender – februari 2022 vind je weer volop tips, inspiratie en ideeën om jouw fotografie plan voor deze maand te maken. Heb je een fotografie dip of ben je even inspiratieloos door het saaie, grauwe, grijze weer, dan kan deze kalender jou op weg helpen weer uit de dip te komen of inspiratie op te doen. Kijk snel in de natuurfotografie kalender wat er, ook al is het weer grauw en grijs, in februari allemaal te fotograferen valt. En… slaat het weer om en krijgen we nog wel te maken met mooie winters dagen, ook voor die omstandigheden vind je ideeën en tips in de kalender.
Haarmos
Haarmos is in deze periode van het jaar erg fotogeniek. Op de foto haarmos met een oud sporen kapsel. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de natuurfotografie kalender – februari 2022 geven wij je verschillende tips en ideeën om mee aan de slag te gaan. Want ook al blijft het deze maand misschien grauw en grijs en lijkt het een saaie fotografieperiode te worden, zelfs dan valt er nog genoeg te fotograferen.

Afgelopen maand

Aan het begin van de maand hebben we een aantal dagen nachtvorst gehad met goede omstandigheden voor ijshaar en rijp. Ook hebben we een paar mooie zonsopgangen en -ondergangen meegemaakt. De rest van de maand stond met name in het teken van grauw, grijs weer met regen, mist en wind.

Deze maand

Of we nog echt winter krijgen deze maand met sneeuw, vorst en ijs is de vraag. Vooralsnog lijkt het er niet op. De voorspellingen voor de komende tijd zijn met name regen. Wel blijft in februari de kans op (nacht)vorst bestaan en krijgen we misschien nog omstandigheden waardoor rijp ontstaat. Een berijpt landschap biedt niet alleen mooie fotografie kansen voor de landschapsfotograaf, maar ook voor de wildlife-, vogel- en macrofotograaf biedt die volop mogelijkheden.

De natuurfotografie kalender januari 2022

  • Bloemen en planten

Op sommige plekken bloeien de eerste sneeuwklokjes al en ook de hazelaar bloeit volop. Later deze maand kunnen we krokussen en het geel bloeiende winterakoniet verwachten. Ga ook eens op zoek naar zaaddozen van bloemen. Met de macrolens kunnen zaaddozen verrassende abstracte beelden opleveren.

  • Bomen en struiken

Op veel plekken heeft de hulst nog prachtige rode bessen en in mistige of winterse, sneeuw of rijp, omstandigheden zijn de silhouetten van kale bomen erg fotogeniek.

  • Insecten

Verschillende insectensoorten zijn winterhard en daarom is er kans ze in februari tegen te komen. Enkele soorten zijn: muggen, pissebedden, grote trilspinnen, de rupsen van de agaatvlinder, het meeldauwlieveheersbeestje en duizendpoten. Hiernaast zijn, evenals vorige maand, de noordse en de bruine winterjuffer prachtig, met name als er sprake is van rijp, te fotograferen in hun overwinteringsgebiedjes. Tot slot kun je, als het weer zacht blijft, de eerste citroenvlinders spotten en hiernaast zijn springstaartjes een erg mooi macrofotografie onderwerp voor deze maand.

  • Zoogdieren

De paartijd van de vossen is nog in volle gang, waardoor je ze ook deze maand nog vechtend aan kunt treffen. Verder zijn reeën en herten, wilde zwijnen en grijze zeehonden vaak te spotten. Worden de grote grazers zoals konikpaarden, Exmoor pony’s, Schotse hooglanders, wisenten en tauros nog steeds bijgevoerd, dan kun je deze goed fotograferen op de plekken waar ze gevoerd worden.

  • Vogels

Ook in februari zijn er genoeg vogelsoorten om te fotograferen. Naast dodaars, watersnippen en houtsnippen zie je onder andere veel ganzen en zwanen. Verder kun je deze maand spreeuwenzwermen fotograferen en langs de kust zijn soorten als drieteenstrandlopers erg fotogeniek. Andere soorten die je aan kunt treffen zijn klapeksters, kruisbekken, goudhaantjes, baardmannetjes, buizerds, smienten en nonnetjes. In tuinen en parken tref je onder andere mezen, vinken, merels, roodborstjes en winterkoninkjes aan.

  • Paddenstoelen en mossen

Ga eens op pad met de macrolens als er sprake is van dauw of rijp. Onder andere mossoorten zoals rood bekermos, de heidelucifer en verschillende korstmossen zijn dan erg fotogeniek. Ook mooi, al dan niet bedekt met dauw of rijp, zijn de geweizwammen, ruig haarmos, oorzwammetjes, trechterzwammen, purpersteeltjes en verschillende soorten paddenstoelen.

 

  • Verder

In de maand februari heb je kans op hoog water in de uiterwaarden, winterzon en het noorderlicht. Laat “koning winter” zich nog zien, dan is er kans op sneeuw, rijp, ijsbloemen, kruiend ijs, ijshaar, ijsstructuren en prachtige zonsopgangen en zonsondergangen. Verder is er grote kans op mist en mistdagen.

  • Meer inspiratie

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie of wil je graag een fotografie plan maken voor de komende maanden? In ons Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond vind je allerlei tips en ideeën om jouw plan te maken.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: