Menu

Natuurfotografie kalender – januari 2022

Voor jullie staat de natuurfotografie kalender - januari 2022 en via deze weg wil ik jullie allereerst een heel erg gelukkig en gezond 2022 toewensen met natuurlijk heel veel mooie fotografiemomenten. Om je in het nieuwe jaar alvast op weg te helpen hebben wij in onze maandelijkse natuurfotografie kalender weer allerlei fotografietips en -ideetjes opgenomen. Zoek je inspiratie of wil je graag weten wat er allemaal te fotograferen valt, lees dan snel verder.
Doldersummerveld
Berijpte bomen in de vroege ochtend. Fotograaf: Yvon van der Laan

Opnieuw hebben we in verband met het coronavirus te maken met allerlei beperkingen, maar gelukkig is het nog steeds mogelijk om lekker met de camera de natuur in te gaan. Ook in januari is er, zoals je in de natuurfotografie kalender januari – 2022 kunt zien, genoeg te fotograferen.

Vorige maand

In de maand december hebben we niet alleen te maken gehad met veel regen en wind, maar heeft ook de winter zich ook op verschillende plekken al enigszins laten zien. We zijn hier en daar al verrast met wat rijp en sneeuw en heeft het op verschillende plekken al gevroren. Ook hebben we mooie ochtenden meegemaakt met mist en enkele volledige mistdagen.

Deze maand

Wat de maand januari ons zal brengen is nog even een verrassing. Krijgen we deze maand al te maken met een echte winter met sneeuw en ijs of blijft het kwakkelen? We zullen deze maand in ieder geval wel op veel plaatsen te maken krijgen met nachtvorst. En, laten we hopen dat de nachtvorst in combinatie is met vochtige/mistige omstandigheden zodat we een mooi berijpt landschap krijgen. Ook kunnen we hier en daar sneeuw verwachten.

De natuurfotografie kalender januari 2022

  • Bloemen en planten

Blijft het in de januari maand zacht weer dan kunnen we de eerste voorjaarsbodes zoals sneeuwklokjes al aan het einde van de maand verwachten.

  • Insecten

Ook in januari zijn er nog verschillende insecten te fotograferen. Muggen zijn het hele jaar door actief en ook pissebedden, rupsen van de agaatvlinder en duizendpoten kun je deze maand nog vinden. Hiernaast zijn de Noordse en de Bruine winterjuffer prachtig te fotograferen in hun overwinteringsgebiedjes. Ga vooral eens naar deze juffers op zoek als er sprake is van rijp. Tot slot zijn springstaartjes een mooi macrofotografie onderwerp voor deze maand.

  • Zoogdieren

In januari zitten we midden in de paartijd van de vossen. Deze paartijd loopt tot ongeveer februari. Verder kun je in januari zwijnen, reeën en herten fotograferen. Veel grote grazers worden in de natuurgebieden bijgevoerd waardoor je schotse hooglanders, exmoorpony’s en koniks veelvuldiger kunt spotten en fotograferen.

  • Vogels

Ook in de maand januari zijn er nog verschillende vogels te fotograferen. Zo zie je bijvoorbeeld dodaars, water- en houtsnippen, nonnetjes en bokjes. Op akkers en weilanden zie je verschillende soorten ganzen en zwanen. De populatie buizerds is aangevuld met overwinterende soortgenoten en verder kun je kruisbekken, klapeksters, baardmannetjes en spreeuwenzwermen spotten. Denk ook eens aan het plaatsen van een voedertafel in de tuin of op het balkon. Hiermee kun je mooie soorten zoals roodborstjes, mussen, mezen en merels naar je tuin of balkon lokken.

  • Paddenstoelen, mossen, bomen en struiken

Qua macrofotografie is er nog genoeg te beleven. Zo kun je nog geweizwammen, trilzwammen, oorzwammen en korstmossen aantreffen. Ga ook eens op zoek naar fotogenieke kale bomen. Een prachtig onderwerp voor de landschapsfotograaf. Verder hebben verschillende haarmos soorten nu mooie sporenkapels. Hiernaast kun je mooie zaaddozen aantreffen en verder hebben diverse struiken nog mooie bessen.

  • Verder

In de maand januari is er grote kans op mist, mistdagen, sneeuw, ijs, ijshaar, ijsstructuren, rijp en winterzon. Hiernaast is er kans op noorderlicht en ijsbloemen. Nachtvorst en helder weer vergroot de kans op prachtige zonsopgangen en zonsondergangen.

  • Meer inspiratie

Wil je graag meer inspiratie? In ons Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond vind je allerlei tips en ideeën om jouw fotografieplan van maand tot maand te maken.

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: