Menu

Natuurfotografiejournaal 10 november

Na opnieuw een week met heel veel regen, ziet het er naar uit dat het aanstaand weekend eindelijk droger wordt. Tijd om de laarzen of (hoge) wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de herfst die z’n hoogtepunt nadert.
Foeragerende Sneeuwgors; foraging Snow Bunting Fotograaf: Daan Schoonhoven

Weer en weersverschijnselen

Het noorderlicht van begin deze week kwam heel onverwacht en hoe bijzonder dat het uitgerekend op dat moment vrijwel overal helder was…

Vanaf zaterdag zijn er meer opklaringen en komt de zon af en toe door. Zondag beloofd een droge dag te worden met nog iets meer zon. De temperatuur gaat richting normale waarden voor november, dus rond de 9 á 10 graden. Voldoende fris om je warm aan te kleden!

Landschapsfotografie

Voor écht mooie herfstkleuren hebben we nachtvorst nodig en dat lijkt er voorlopig niet in te zitten, dus wellicht is de verkleuring die je nu ziet in de bossen het maximale van deze herfst. Met Hollandse wolkenluchten en een doorbrekend zonnetje kun je lekker kleurrijke foto’s maken van herfstbossen.

Zondagnacht wordt het koud en gaat de wind liggen, wat betekent dat zondagochtend wel eens een heel mooie ochtend kan worden voor landschapsfotografen: nevel, zonnetje en kleurrijke bossen. Gelukkig hoef je niet meer zo vroeg je wekker te zetten, maar zet hem wel als je hier optimaal van wilt profiteren en check natuurlijk zaterdagavond nog even het lokale weer.

Macrofotografie

Dankzij de vele nattigheid is het nog altijd en overal een walhalla voor paddenstoelen. Dus samen met de herfstbossen, is het bos ‘the place to be’ dit weekend. Neem een extra lampje, reflectieschermpjes en een klem mee en bouw eens een buitenstudio, superleuk om te doen.

Ook in dit jaargetijde kun je vlinders fotograferen…de wachtervlinder is geen koukleum, want deze nachtvlinder ontpopt pas als de herfst begint. De vlinders vliegen dan zo’n twee maanden, tot half november. Ze zijn heel algemeen, dus let de komende weken eens op deze vlinder.

Wachtervlinder rustend op herfstblad. Fotograaf: Jaap schelvis

Vogelfotografie

De afgelopen week waren er veel meldingen van houtsnippen. Hoewel ze ’s nachts trekken kun je ze overdag op de meest vreemde plekken tegenkomen, waaronder in de kleinste achtertuintjes.

De komende weken staan in het teken van de aankomst van wintergasten. Langs de kust tref je weer groepjes sneeuwgorzen en op akkers zie je nu grote groepen wulpen en goudplevieren.

Steeds meer ganzen komen aan en we verwelkomen mooie wintersoorten als nonnetje, brilduiker, grote zaagbek en kleine- en wilde zwaan. Grotere oppervlaktewaters worden vanaf de komende tijd interessant vanwege deze wintergasten, maar ook omdat alle eenden helemaal doorgeruid zijn en er weer tiptop uitzien.

De fotogenieke pestvogel wordt in het noorden van het land in kleine aantallen gezien, maar vooralsnog blijven het kleine aantallen en willen ze nog niet echt afzakken naar het zuiden. We blijven hopen op een grote invasie van deze mooie soort.

Paartje nonnetjes. De bijnaam is kleine zaagbek, omdat hij de kleinste soort is binnen de familie van de zaagbekken Fotograaf: Daan Schoonhoven

Tips

  • Fotoclub Hulst houdt op 17, 18 en 19 november een expositie. Centraal staan de thema’s verval, kleur, minimalisme, wit en handen. De expositie is te bewonderen in De Warande, Wilhelminastraat 43 in Sint Jansteen.
  • Onze natuur, het Wilde België. In België een groot succes en vanaf deze week (9 november) ook te zien in de Nederlandse bioscoop en filmtheater. Op filmladder is te zien waar en wanneer hij draait en op onzenatuur vind je meer informatie.

Wat ga jij dit weekend doen?

Ga jij dit weekend naar buiten? Laat ons weten wat je gaat fotograferen. Deel het in de reacties onder dit bericht of op social media met de hashtag #nfweekend.

 

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: