Natuurfotografiejournaal 22 december

Een witte kerst? Nope, dat zit er ook dit jaar weer niet in. Hoewel de winter officieel al begonnen is lijkt het buiten eerder op een natte herfst met bij tijd en wijle een stevige wind en vrij hoge temperaturen.  Geen ideaal fotografieweer? Jawel hoor, gewoon een kwestie van op het juiste moment in het veld zijn. In dit journaal krijg je enkele tips over wat je kunt doen op fotografiegebied.
Ijseend.
Ijseend. Fotograaf: Luc Hoogenstein
Een witte kerst kunnen we dit jaar wel vergeten…
Een witte kerst kunnen we dit jaar wel vergeten… Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer en weersverwachting

Sneeuw met deze kerst is wederom een utopie. Heel misschien gaan de Ardennen een beetje wit kleuren, maar veel zal het niet zijn. Het overgrote deel van België en Nederland gaat te maken krijgen met wisselvallig weer, waarbij buien, droge perioden en heel af en toe een zonnetje elkaar afwisselen. De temperaturen schommelen de komende dagen rond de 10 graden. ’S nachts blijft de temperatuur ook ver boven het vriespunt. Hou rekening met windstoten, vooral tijdens de kerstdagen.

Landschapsfotografie

Door de extreme neerslag van de laatste weken staat het water in de rivieren erg hoog en zijn veel uiterwaarden overstroomd. Uitstekende mogelijkheden om dit natuurspektakel te fotograferen!

Overstroomde Maas
Overstroomde Maas. Fotograaf: Lianne Schröder

Vogelfotografie

De wintergasten zijn ondertussen gearriveerd. Honderdduizenden kolganzen, brandganzen en smienten zijn gearriveerd in de graslanden op de Waddeneilanden en in laag-Nederland, vooral in Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de grote rivieren. Hier heb je ook kans op kleine zwaan en wilde zwaan, maar beide soorten zijn aanzienlijk schaarser.

Kolganzen
Kolganzen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Voor de liefhebbers van de wat zeldzamere maar zeer honkvaste vogels: bij de Zuidpier van IJmuiden zijn meerdere kuifaalscholvers en een ijseend te vinden, naast de altijd aanwezige paarse strandlopers, steenlopers en oeverpiepers.

Macrofotografie

Ook in de winter zijn nachtvlinders actief. Een van de meest opvallende soorten die op dit moment piekt is de kleine wintervlinder. Het nagenoeg vleugelloze vrouwtje kruipt vanaf de grond omhoog langs boomstammen en wacht een paar meter boven de grond op gevleugelde mannetjes om mee te paren. Kleine wintervlinders kunnen overal opduiken, zelfs op bomen in tuinen.

Vrouwtje kleine wintervlinder
Vrouwtje kleine wintervlinder. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Mocht je het huis niet uitwillen, let dan op spinnen. Op de overgang van muur naar plafond zitten vaak grote trilspinnen en bij het raam heb je kans op (what’s in a name) venstersectorspinnen. Met wat geluk zie je zelfs een getijgerde lijmspuiter op de muur lopen.

Getijgerde lijmspuiter
Getijgerde lijmspuiter. Fotograaf: Luc Hoogenstein

En dan nog dit: zoek je mooiste natuurfoto’s uit Nederland en België bij elkaar en doe mee aan de Groene Camera 2024! De inschrijving is geopend en loopt tot 12 februari 2024.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: