Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 23 juni

Wat ga jij dit weekend fotograferen? In dit artikel vertellen we je wat op dit moment de moeite waard is om te fotograferen. Met deze tips ga je vol inspiratie en heel gericht op pad.
Met het juiste licht wordt zelfs een van de meest gefotografeerde zomerbloemen nog een bijzonder onderwerp.
Met het juiste licht wordt zelfs een van de meest gefotografeerde zomerbloemen nog een bijzonder onderwerp. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Wat doet het weer?

Na een paar dagen met veel neerslag belooft het weekend voornamelijk droog en warm te worden. Ook de zon is weer volop terug met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden is de temperatuur gewoon zomers.

Na het weekend blijft dit weerbeeld nog even hetzelfde, al komt er wel wat meer bewolking en wordt na woensdag de kans op een bui weer groter. De temperaturen komen dan tussen de 20 en 25 graden te liggen, wat het een stuk aangenamer maakt. Al met al een aardige periode voor natuurfotografie!

Macrofotografie

Na een droge periode, waarin veel planten op de spaarstand hebben geleefd hebben ze nu weer voldoende water om zich verder te ontwikkelen. Dit kan soms heel erg snel gaan. Vooral veel grassen en kruiden schieten als spreekwoordelijk onkruid uit de grond. Dit frisse, nieuwe groen biedt weer nieuwe mogelijkheden om te fotograferen. En dit hoeven echt geen bijzondere planten te zijn. Zelfs van de meest gewone en ‘kapot gefotografeerde’ onderwerpen kun je prachtige foto’s maken met het juiste licht.

Tijdens een regenachtige periode stellen veel libellen en juffers het uitsluipen uit totdat het weer droog is. De kans is dus groot dat je dit weekend veel uitsluipende libellen kan vinden langs de waterkant. Het zijn op dit moment vooral de zomersoorten die gaan uit het water komen. Denk bijvoorbeeld aan de paardenbijter en aan de verschillende soorten heidelibellen.

De bandheidelibel is voor veel macrofotografen een gewild onderwerp in de zomer.
De bandheidelibel is voor veel macrofotografen een gewild onderwerp in de zomer. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Landschapsfotografie

Na een moeilijke periode voor landschapsfotografen lijkt het komende week wat beter te worden. Doordat er (na het weekend) meer bewolking is, krijg je vanzelf ook weer wat meer variatie in de lucht. En met een beetje geluk krijgen ook de zonsopkomst en zonsondergang weer wat meer kleur. Wel blijven de bruintinten het landschap domineren, hopelijk brengt de neerslag van afgelopen dagen daar nog een beetje verandering in.

Met nog altijd voldoende zon en dus opklaringen wordt het ook interessant om de noordelijke nachtelijke hemel in de gaten te houden. Het is namelijk weer de periode van lichtende nachtwolken. Omdat lichtende nachtwolken zich niet laten voorspellen, geldt er maar één alternatief: kijk een uur tot anderhalf uur na zonsondergang (of voor zonsopkomst (al wordt dat wel heel vroeg…)) naar de noordelijke hemel. Je herkent lichtende nachtwolken als zilverkleurige, ijle ‘sluierwolken’ waar wolken gewoon doorheen schijnen. Omdat lichtende nachtwolken snel bewegen, hou je de sluitertijd het best beperkt tot maximaal 5 seconden.

Lichtende nachtwolken bevinden zich meestal laag boven de noordelijke horizon. Gebruik een telelens in combinatie met een interessant element in de voorgrond.
Lichtende nachtwolken bevinden zich meestal laag boven de noordelijke horizon. Gebruik een telelens in combinatie met een interessant element in de voorgrond. Fotograaf: Bob Luijks

Door de droogte heeft de (ontwikkeling van de) vegetatie veel te leiden gehad. Heb je een plek waar het vochtig genoeg is gebleven, dan beginnen daar de grote kattenstaarten te bloeien. Het voordeel van de grote kattenstaart is dat, wanneer aanwezig, ze vaak massaal voorkomen. Dat maakt grote kattenstaart tot een grote landschappelijke sfeermaker.

Grote kattenstaart is daadwerkelijk groot, heeft een opvallende dieproze kleur en komt vaak in grote aantallen voor; ideaal om voor een kleurrijke landschapsfoto.
Grote kattenstaart is daadwerkelijk groot, heeft een opvallende dieproze kleur en komt vaak in grote aantallen voor; ideaal om voor een kleurrijke landschapsfoto. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Er zijn natuurlijk altijd vogels te fotograferen, maar er zijn niet heel veel bijzonderheden waarvoor je per se dit weekend op stap zou moeten gaan. Veel steltlopers maken zich alweer op om het land te verlaten. De jongen blijven vaak nog hier tot in augustus, maar de volwassen vogels maken zich op voor de terugtocht. Wil je ze nog graag fotograferen dan is nu wellicht je laatste kans. Ook is dit de tijd van het jaar dat je takkelingen kan fotograferen. Je moet wel op je gehoor afgaan en een scherpe blik hebben om deze jonge uilen te vinden.

Met takkelingen weet je dat de ouderuil in de buurt is. Goed kijken en speuren kan dan leiden tot een leuk doorkijkje.
Met takkelingen weet je dat de ouderuil in de buurt is. Goed kijken en speuren kan dan leiden tot een leuk doorkijkje. Fotograaf: Hans Overduin

Laat ons weten wat jij gaat doen

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: