Menu

Natuurfotografiejournaal 6 oktober

We zetten de zomer nog even voort, ook al is het inmiddels oktober. Wellicht kan het bijzondere foto's opleveren omdat je nu combinaties kunt maken die anders niet mogelijk zijn. Soorten die nu nog actief zijn, maar wel in een enigszins herfstachtige setting. Kortom ga lekker op zoek naar unieke foto's.
Tweede generatie Oranje luzernevlinder op bloeiende zeeaster en rood zeekraal in zoutmoeras tijdens de nazomer. Fotograaf: Nico van Kappel

Weer en weersverwachting

Stabiel rustig nazomerweer is typerend voor de komende dagen. Zonnig met de nodige stapelwolken, waarbij de wind wel regelmatig de 4 Bft aan zal tikken in het binnenland. Heerlijke omstandigheden om er als natuurfotograaf op uit te trekken.

Macrofotografie

Met deze verlengde zomer vliegen vlindersoorten als bont zandoogje, atalanta, klein koolwitje en dagpauwoog nog volop. Ga vooral kijken bij klimop, die op veel plekken nog bloeit en massaal bezocht wordt door vlinders en bijen. Paddenstoelen laten het vooralsnog afweten, daarvoor zal er eerst een flinke regenperiode nodig zijn.

rustende kleine vos

Landschapsfotografie

Met de nodige rustige en koude nachten is het alert zijn op mistige momenten. Omdat de nachten inmiddels sowieso lang zijn, hoopt zich veel vocht op. Ook zonder dichte mist levert dat mooie kansen op. Met de bladeren nog aan de bomen is dit hét moment voor fraaie zonneharpen in het bos. Geduld wordt daarbij beloond, want de zon moet eerst voldoende hoog staan om dat mogelijk te maken, gemiddeld zo’n 1,5 uur na zonsopkomst. Kijk in de richting van de zon. Een wandelpad of een laan zorgen voor een vrije kijkrichting. Gebruik een polarisatiefilter om reflecties op bladeren te onderdrukken en vollere kleuren te krijgen.

zonneharpen
Een gouden gloed van zonneharpen door de boomkruinen. Fotograaf: Ron Poot

Vogelfotografie

De laatste week is er massale sijzentrek, bij Eurobirdwatch afgelopen weekend werd de spreeuw het meest geteld, maar stond de sijs op een verrassende vierde plaats. Dit weekend is de najaarstrek op het hoogtepunt. De weersomstandigheden zijn niet perfect voor zichtbare vogeltrek, maar desondanks zijn met name de kustregio’s een goede plek om vogels te fotograferen.

Komend weekend staat er aan de kust regelmatig 5-6 Bft uit het westen, voldoende om vanaf de kust zeevogels te kijken en te fotograferen. Vooral kleine jager trekt nu door, maar ook noordse en grauwe pijlstormvogels kun je waarnemen en natuurlijk alken en jan van genten.

Foto van afgelopend weekend tijdens de zeevogelworkshop vanuit Neeltje Jans. De dag ervoor stond er even NW 5, wat voldoende was om de dag erop enkele noodse en grauwe pijlen te zien. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Wildlife-fotografie

De komende week is de laatste week dat de edelherten nog bronstig zijn. Als je dit nog op je lijstje hebt staan, pak dan nu je kans.  De damherten beginnen op stoom te komen wat de bronst betreft, vanaf half oktober is die bronst op z’n hoogtepunt.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: