Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender oktober

Het is volop Herfst! De Herfst is een prachtig jaargetijde voor de natuurfotograaf. Het maakt daarbij niet uit of je nu houdt van landschaps-, wildlife, vogel- of macrofotografie. Er zijn veel onderwerpen om te fotograferen deze maand en we helpen je graag op weg een fotografieplan te maken.
Paddenstoelen, keken we ze afgelopen maand de grond nog uit, deze maand zijn ze volop te vinden. Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

September heeft veel diversiteit gebracht. We hebben verschillende ochtenden mogen genieten van een mooie zonsopgang met ochtendmist en we hebben prachtige zonsondergangen meegemaakt. Ook lieten verschillende libellesoorten zich nog mooi fotograferen in de ochtenddauw en was de edelhertenbronst prachtig.

Oktober

De atmosfeer is inmiddels vochtiger geworden waardoor de paddenstoelen deze maand de grond uitschieten. Sommige bomen en struiken kleuren niet langer groen maar beginnen mooie oranje, gele en rode tinten te vertonen. Na het spektakel van de edelhertenbronst begin deze maand de bronst van de damherten. De laatste libellen zijn nog actief en verschillende vogelsoorten beginnen aan de trek. De kans op ochtendmist wordt vanaf nu steeds groter en een mooie bijkomstigheid is dat de zon niet meer zo vroeg opkomt. Dat komt de nachtrust zeker ten goede.

Natuurfotografiekalender voor oktober

  • Insecten

Deze maand kun je verschillende soorten spinnen en spinnenwebben, al dan niet bedekt met dauw, fotograferen. Verder vliegen de laatste libellen nog rond en zie je veel lieveheersbeestjes.

  • Vogels

Verschillende vogels beginnen deze periode aan de najaarstrek. Sommige soorten komen onze kant op terwijl andere soorten vertrekken naar warmere oorden. In onze regio zie je o.a. de drieteenstrandlopers langs de kust, de koperwiek, de vogeltrek, de najaarstrek van de kraanvogels en ganzen.

  • Zoogdieren

Deze maand is de eekhoorn actief met de aanleg van de wintervoorraad en kun je egel in de late uurtjes nog spotten tot de late herfst. De edelhertenbronst loopt in deze periode op zijn einde en de damhertenbronst begint. De vochtigere omstandigheden bieden mooie mogelijkheden dieren te fotograferen in de vroege ochtendmist.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

In oktober zullen veel bomen hun groene tinten verliezen en doen de Herfsttinten hun intrede. De paddenstoelen zijn alom aanwezig, zoals b.v. de porseleinzwam, vliegenzwam, oorzwam, parasolzwam, stinkzwam, valse hanekam, koraalzwam en de hazenpootjes. De kwelders kleuren rood en verschillende bessen en bladeren krijgen mooie fotogenieke kleuren.

  • Verder

Tot slot is er deze maand grote kans op zonneharpen, ochtendmist, rijp en dauw.

Wil je nog meer ideeën? Of, wil je graag deelnemen aan een workshop?

Kijk eens in het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond of kijk eens op Natuurfotografieworkshop.nl.

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: