Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nel Talen in Beeld

Nel Talen is een enthousiaste hobbyfotograaf en autodidact.
In de sneeuw
In de sneeuw. Fotograaf: Nel Talen

Wie is Nel Talen?

Nel TalenDe natuur is haar grote inspiratiebron, waarbij ze zich graag laat verrassen door de onverwachte schoonheid van simpele en kleine dingen. Fotograferen doet Nel sinds haar jeugd, voornamelijk in de vakanties. De komst van de digitale camera was een extra stimulans om vaker de camera te pakken en zodra Nel de macrofotografie ontdekte, was er geen houden meer aan!

Wat een mooie kleine wereld… en dat zo om de hoek!

En zo werd fotografie een stukje van haar leven, waar ze elke dag wel mee bezig is. Niet alleen met fotograferen of bewerken zelf, maar ook met het lezen erover en het zoeken naar onderwerpen. Zelfs een zijweggetje als aquarelleren beïnvloedt haar fotografie.

Spelen met kleuren, licht en schaduwen laten je weer anders kijken als je met de camera op pad bent.

——————————————————————————————–

Dezelfde jasjes

En die liefde voor schilderen… die zie je terug!
We schrijven anno 2019. Jaren geleden waren er al 400.000 natuurfotografen in Nederland, inmiddels ongetwijfeld nog veel meer. De smartphones worden elke dag beter en doen nauwelijks nog onder voor serieuze camera’s. Mensen reizen meer dan ooit en via sociale media worden we overstelpt met informatie over locaties en technieken. Inspiratie te over zou je denken… en toch hoorde je nooit zoveel mensen verzuchten dat het zo moeilijk is om boven dat maaiveld uit te steken. Om iets anders te doen, iets origineels, iets eigens. En logisch, want we moeten het jaar in jaar uit doen met dezelfde modellen in dezelfde jasjes. Hoe kun je nog iets nieuws verzinnen? Iets totaal anders? Iets verrassends? Alles is immers al gedaan..?

Nieuw jasje

En dan is daar…. Nel Talen, die doodleuk het tegendeel bewijst. Een tijdje terug werkte ik met haar aan een artikel voor Natuurfotografie Magazine en kijkend naar haar fijne foto’s, merkte ik dat ik er blij van werd en er naar blééf kijken. Het zijn soms net schilderijtjes, maar dan uit de camera. In een wereldje waar kopieergedrag hoogtij viert, vindt zij zichzelf en daarmee een nieuwe stijl uit. Hoe bijzonder is dat?!

Apparatuur

  • Canon EOS R
  • Zoomlens 24-105 mm
  • Macrolens 100 mm
  • Zoomlens 70-200 mm
  • Helioslens
  • Lensbaby Sweet 50
  • Tussenringen

Portfolio

“Bezig zijn in de natuur heeft voor mij vele kanten. Het is ontspannend, een gevoel van verwondering, van vrijheid en stilte, er zijn geen oordelen, er is geen goed of fout en je mag er zijn wie je bent. Het fotograferen in die natuur heeft een diepere dimensie voor mij. Ik zoek vaak het kleine, het haast onzichtbare of eenzame, naar het bijzondere van het gewone. De laatste jaren gebruik ik de natuur meer als inspiratiebron om te fotograferen. Mijn foto’s zijn anders geworden. Ik creëer meer mijn eigen wereldje door meervoudige belichting en/of ICM (Intentional Camera Movement) te gebruiken.”

Dansende bomen
Dansende bomen. Fotograaf: Nel Talen

“Hoe ik mijn eigen stijl zou typeren? Lastig om dat van je eigen foto’s te zeggen. Wat ik vaak hoor is dat mijn foto’s lijken op schilderijtjes die zo zouden kunnen passen in een sprookjesboek. En die uitspraak snap ik wel. “

IJsvormen
IJsvormen. Fotograaf: Nel Talen
Voorjaar
Voorjaar. Fotograaf: Nel Talen

“Mijn fotografie is door de jaren heen veranderd, van macro/registrerende beelden naar meer abstractie, impressie en meer experimenteren. Ik volg steeds meer mijn eigen weg en dat voelt goed!”

Zomergevoel
Zomergevoel. Fotograaf: Nel Talen
Fantasie
Fantasie. Fotograaf: Nel Talen

“Tijdens een moeilijke periode in mijn leven heb ik de natuur écht leren kennen als helend. Het heeft mij enorm geholpen om, in alle stilte, in de natuur te zijn. Gewoon dichtbij huis. Het was maart en de tijd van de parende heikikkers brak aan. Dat wilde ik wel eens zien en fotograferen.

Volledig uitgedost met fotospullen en in een regenpak, ging ik op pad. Plat op mijn buik heb ik zo uren aan een vennetje gelegen om heikikkers te fotograferen. Ik zat helemaal in hun wereld, ik mocht erbij zijn, meekijken… Een hele bijzondere ervaring, die ik met dit filmpje graag met jullie wil delen. Veel kijkplezier!”

Elk jaar als de tijd van de parende heikikkers weer aanbreekt, moet ik denken aan die periode en ben ik zo blij dat ik nu zoveel jaren verder ben!

Kleurende beuk
Kleurende beuk. Fotograaf: Nel Talen
Grasjes
Grasjes. Fotograaf: Nel Talen
Heidebrand
Heidebrand. Fotograaf: Nel Talen

“De uitdaging vind ik om mijn onderwerpen dicht bij huis te zoeken. Je kunt steeds weer naar je onderwerp terug en je weet, na een aantal jaren, precies waar wat staat en wanneer het goede licht er is. Wat ik wel graag eens zou willen is een fotoserie maken. Dat lijkt zo eenvoudig, maar het is mij tot op heden nog niet echt gelukt. “

Muursterretje
Muursterretje. Fotograaf: Nel Talen

Inspiratie haal ik uit de natuur zelf en ook door o.a. contact te hebben met andere fotografen, internet, kunst en fotografieboeken. De bijzondere technieken van Multiple Exposure (ME) en/of Intentional Camera Movement (ICM) maken dat je anders gaat kijken naar je omgeving. Je ziet vormen, lijnen en licht. Het gaat niet om fotograferen van de werkelijkheid, maar het gaat veel meer om de beleving, het gevoel, de impressie.”

In de sneeuw
In de sneeuw. Fotograaf: Nel Talen
Knotwilg
Knotwilg. Fotograaf: Nel Talen

Tip(s) van Nel:

  • Zoek naar goed licht en volg je gevoel.
  • Meervoudige belichting en/of ICM vraagt veel doorzettingsvermogen. Dus laat je niet ontmoedigen en blijf experimenteren. Er zijn zoveel mogelijkheden.
Leliebladeren
Leliebladeren. Fotograaf: Nel Talen

Website: Nel Talen

Natuurfotografie Magazine 5
Natuurfotografie Magazine 5

Nieuwsgierig geworden naar Nel en haar fotografie? In het nieuwste Natuurfotografie Magazine (editie 43, nr. 5 2019) vertelt zij uitgebreid over hoe haar meest recente fotoproject ontstond, de hindernissen die ze onderweg tegenkwam. Over wat ze leerde en over haar geheim om tot dit soort bijzondere foto’s te komen…

 

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: