Menu

Onderdeel van Pixfactory

Parasolzwam, maar dan anders…

Ken je dat, alle foto's die meer van hetzelfde zijn? Daarom ging ik op pad om paddenstoelen net even anders te benaderen. Laat je inspireren en trek hele normale onderwerpen eens uit hun bekende context.
Parasolzwam op een mistige ochtend. Fotograaf: Bob Luiijks

Het is herfst en dan wil je maar één ding. Of eigenlijk twee: herfstkleuren en paddenstoelen. Het is heerlijk om op de bosbodem te liggen en je uren bezig te houden met paddenstoelen. In alle kleuren stralen ze je tegemoet en vechten ze om de aandacht. Al snel levert dit een mooie verzameling paddenstoelen op. Maar wat is het verschil tussen de ene en de andere foto? Wellicht alleen de soort. Het recept is verder vaak hetzelfde: fraaie onscherpte, mooi zacht licht, een fraai bokeh in de achtergrond, …

Ik wilde wel eens wat anders met paddenstoelen. In mijn woonomgeving viel mijn oog op een grasland met parasolzwammen. Iedere dag weer stonden er nieuwe, verse exemplaren. Alle tijd dus om er wat leuks mee te doen. En het grote formaat bood die ruimte ook.

Nachtelijke pogingen

Paddenstoelen zijn wat mysterieus. Het hele jaar door zie je er niks van totdat ze in de herfst ineens boven de bosbodem verschijnen. Al snel verplaatste het accent van het fotograferen zich dus naar de mysterieuze nachtelijke uurtjes. Met een krachtige zaklamp kon ik de parasolzwammen heel nauwkeurig aanlichten. Het licht van de gebruikte LED zaklamp kan gebundeld worden tot een compacte straal, waardoor de omgeving niet aangelicht wordt.

Slak op parasolzwam.
Slak op parasolzwam. Fotograaf: Bob Luijks

Leuke extra’s

Verschillende avonden probeerde ik steeds weer wat nieuws. Er werd een slakje meegenomen – natuurlijk zit die niet uit zichzelf op een paddenstoel – omdat deze zo leuk het licht doorlaten. Tijdens een regenbuitje zocht ik de combinatie met vallende regendruppels, om het op een heldere avond te proberen met sterren. Langzaam ontstond een reeks die echt anders was, maar hét beeld zat er nog niet tussen.

Parasolzwam in de regen.
Parasolzwam in de regen. Fotograaf: Bob Luijks
Parasolzwam onder de sterren.
Parasolzwam onder de sterren. Fotograaf: Bob Luijks

Regenboogkleuren

Het beeld waar ik naar op zoek was, kwam niet op een avond, maar juist op een ijzig koude ochtend. Het was mistig, waardoor het licht van de zaklamp resulteerde in een prachtige aureool rond de hoed van de paddenstoel. Omdat mist niets anders is dan kleine waterdruppeltjes, werd het licht gebroken in bijzondere regenboogkleuren. Dat er dan ook nog een mugje precies in het scherpstelvlak door je beeld komt dansen, is natuurlijk toeval, maar wel de kers op de taart.

Een hele normale paddenstoel, maar met visie op een andere wijze gefotografeerd. Het resultaat werd in de Russische Golden Turtle fotowedstrijd beloond met de hoofdprijs (die overigens nog altijd niet uitgekeerd is).

Een strakke bundel van licht maakt de foto mogelijk.
Een strakke bundel van licht maakt de foto mogelijk. Fotograaf: Bob Luijks

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: