Beschikbaar licht tijdens night drive
Het beschikbare licht komt van de koplampen van de Jeep en van het licht dat de spotter gebruikt. Fotograferen bij dit beperkte licht is niet bepaald eenvoudig. De spotter zoekt het terrein af door de lamp heen en weer te bewegen en vermijdt daarbij om antilopen te lang in het licht te houden. Die mogen natuurlijk niet verblind raken en zo een eenvoudige prooi worden voor roofdieren. Het licht van de lamp is nogal oranje en vaak niet voldoende om de bewegingen van een luipaard te bevriezen. Menige bewogen of slecht belichte foto was dan ook het gevolg.
Ik had van tevoren goede afspraken gemaakt met de gids en de spotter. Met hen sprak ik af dat de luipaarden niet volledig belicht moesten worden. Dat hielp best goed en door af en toe aanwijzingen te geven wat ik wilde namen de kansen op succes toe.
Voorbereiding en (on-)mogelijkheden
Wetend welke uitdaging ons te wachten stond had ik vooraf een aantal ideeën bedacht om de resultaten te verbeteren. Het gebruik van tegenlicht en het maken van silhouetten was er zo één. Maar in de praktijk viel dat best tegen. Meestal waren de voertuigen die de dieren belichten aan onze zijde en dan werkte het gewoon niet. Zijlicht hebben we ook meegemaakt, maar dat leidde niet tot heel mooie resultaten.
Ook had ik er voor gekozen om mijn 70-200 mm objectief mee te nemen tijdens de night drive. Die lens heeft een lichtsterkte van f2.8 en leek mij meer geschikt dan mijn 100-400 mm lens. In combinatie met onderbelichting scheelde dat zeker. Soms pakte ik ook mijn 500 mm lens – zonder converter uiteraard – omdat de afstand te groot was voor een goede foto.
Omzetting naar Zwart Wit
Het laatste idee wat ik nog had om tot mooie resultaten te komen was om te fotograferen en dan in de nabewerking het beeld om te zetten naar Zwart Wit. Dit idee werd geboren tijdens het bekijken van een zwart wit natuurfotoboek. Hier stonden ook mooie nachtfoto’s in en ik was er onmiddellijk door geïnspireerd.
2 reacties
Jos,
Dank voor je commentaar. Kennis van lokale omstandigheden helpen enorm! En als je zoveel in Afrika bent heb je die ongetwijfeld!
Groeten,
Andius
Hallo Andius,
Leuk om te lezen over je fotografie van luipaarden. Zelf fotografeer ik al 19 jaar in Safari Afrika waar ik zo’n 3-4 maanden per jaar op safari ben. Luipaarden zijn mijn grote passie. Zelf heb ik in de loop der jaren een duidelijk beeld gekregen waar je het beste luipaarden (overdag en) ’s avonds kan fotograferen. Hierdoor komt mijn ISO zelden boven de 2500 (meestal 1600-2000). Als je geïnteresseerd bent neem eens contact op. Met vriendelijke groeten, Jos van Bommel
jos@vanbommelsafaris.com