Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mijn favoriete foto van een Schotse hooglander

Er zijn wel eens van die ochtenden dat ik wel weet waar ik wil gaan fotograferen, maar niet precies wat. Ik laat het dan graag aan het toeval over en het toeval wil soms dat dát nu juist goed uitpakt. Dit was het geval toen ik op een zekere ochtend in alle vroegte de Westerheide bij Hilversum betrad. Hier hoopte ik voorzichtig reeën aan te treffen en te kunnen fotograferen. Het liep al snel anders toen onverwacht enkele Schotse hooglanders mijn pad kruisten. Een ontmoeting die uiteindelijk leidde tot een serie foto’s waaronder mijn favoriete dag-foto. In deze Making Of beschrijf ik niet alleen hoe mijn favoriete foto van die ochtend tot stand kwam, maar ook wat daaraan voorafging.
Een Schotse hooglander tijdens een mooie ochtend op de heide.
Een Schotse hooglander tijdens een mooie ochtend op de heide. Fotograaf: Hans Brongers

Opvlammende harige vacht

Op het moment dat ik de Westerheide op loop komt de zon net op. Wat wolken aan de hemel. Het is nog stil, fris en de heide kleurt licht paars. Hoe geweldig zou het zijn als ik nu een ree of reeën spot in deze ambiance. Rustig vervolg ik mijn weg naar de plek waar deze mooie dieren graag komen eten van de daar groeiende boekweit. Voordat ik bij dat bewuste veldje kom zie ik enkele Schotse Hooglanders staan. De opkomende zon doet de kleur van hun roodbruine harige vacht opvlammen. Dit unieke moment kan ik niet aan mij voorbij laten gaan en besluit om mijn reeën-plan even te laten voor wat het is. Deze omstandigheden zijn tenslotte geweldig om deze imposante Hooglanders mooi in beeld te brengen.

Samenwerking met de zon

Al snel heb ik een beeld in gedachten. Het licht van de opkomende zon gaat hierbij een cruciale rol spelen. Daarvoor wil ik ervoor zorgen dat het licht of van opzij komt – strijklicht of van achter de dieren – tegenlicht. Met deze twee soorten licht hoop ik dat het silhouetten creëert rond de hooglanders. Om de zon daar te krijgen waar ik wil, moet ik om de dieren heen lopen. Uiteraard houd ik hierbij de veiligheidsafstand tot de dieren in acht.

Het strijklicht valt links op de Schotse hooglander en geeft een extra accent aan het dier.
Het strijklicht valt links op de Schotse hooglander en geeft een extra accent aan het dier. Fotograaf: Hans Brongers

Mooie effecten met strijklicht en tegenlicht

Rond de dieren lopend krijg ik al verschillende mogelijkheden om een exemplaar fraai in beeld te brengen. Zo valt het strijklicht mooi op een in de verte starend exemplaar. Hierbij kies ik bewust voor het dier inclusief diens leefruimte om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. De volgende pose is van een hooglander die kennelijk bezig is met het ochtendtoilet. Hierbij schijnt het zonlicht al behoorlijk van achter op het dier. Hierdoor wordt de uitgeademde lucht mooi zichtbaar gemaakt door het licht.

Het tegenlicht maakt de uitgeademde lucht achter en de insecten boven de hooglander zichtbaar.
Het tegenlicht maakt de uitgeademde lucht achter en de insecten boven de hooglander zichtbaar. Fotograaf: Hans Brongers

Mijn favoriete foto een feit

Op zich ben ik met de eerdere opnames niet ontevreden. Toch hoop ik op een gelegenheid om nog een keer het uitblazen van de adem zichtbaar in beeld te brengen. Ditmaal overigens wel zichtbaar komend uit de bek of neus van een hooglander. En zo geschiedde…. Een hooglander staat niet ver van mij vandaan en ik zorg dat ik op ooghoogte ben. Het zonlicht valt precies op de plekken waar ik het graag zie. Het vormt een oplichtend randje om de kop en schouders. Het verlichtte randje zorgt ervoor dat de rest van de kop en romp donker blijft. Hierdoor worden de contouren mooi zichtbaar. Als de hooglander dan plots diens adem door de neus uitblaast, druk ik af en is mijn favoriete foto een feit.

De belichting op de kop en de zichtbaar uitgeblazen adem maken dat deze foto mijn favoriete foto werd.
De belichting op de kop en de zichtbaar uitgeblazen adem maken dat deze foto mijn favoriete foto werd. Fotograaf: Hans Brongers

Meer informatie over:

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: