Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik PiXperience 365

Afgelopen weekend werd een flink aantal natuurfotografen twee dagen lang geïnspireerd, geïnformeerd, ontroerd, gefascineerd en gemotiveerd door de beste natuurfotografen van de lage landen op de PiXperience 365. Maar bovenal werden ze getrakteerd op een enorme dosis prachtige foto’s.
Pixperience 365
Pixperience 365

PiXperience 365

Voor wie erbij was: nog even nagenieten. En voor wie het heeft moeten missen…even slikken en volgend jaar beter! 😉

Paul van Hoof – Voorjaarsflora: eindeloos inspirerend

Paul trapt PiXperience 365 af en blaast met een frisse lentebries de hele zaal uit haar winterslaap. Hij trakteert ons op zeeën van bloemen, vanuit elk denkbaar standpunt, met verschillende soorten lenzen en in allerlei soorten licht. Ik weet niet hoe het met de rest van de zaal zit, maar na deze kleurrijke lezing was ik in ieder geval totaal lente-klaar; zin in!

Paul van Hoof voorjaarsbloeiers
Paul van Hoof brengt de lente binnen.

Astrid Kant – Superspecialisme als benadering

Astrid noemt zichzelf geen natuurfotograaf, maar meer een fotograaf met een missie. De fotocamera is voor haar ‘slechts’ een hulpmiddel. Met humor vertelt zij over het onderwerp dat haar dicht aan het hart ligt: de weidevogels. De grutto’s, plevieren en de bijzondere ondersoort limosa plastica passeren de revue. Grote kans trouwens dat je haar nog nooit in het veld hebt gezien, ze verschuilt zich al zo’n 30 jaar in haar zelfgenaaide schuiltent. “In de winter verveel ik me en ga ik naar de lapjesmarkt om verschillende soorten stoffen met diverse camouflages te kopen. Wel kilometerslang.” Astrid vervolgt: “Ik ga volledig voor de veiligheid van deze vogel en vermijd verstoring van het nest en de kuikens.” De weidevogel is een vogel die een duwtje in de rug kan gebruiken en waarvoor Astrid zich blijft inzetten. |NB|

Astrid Kant
“Als je echt een droom hebt, ga er voor en geef niet op.”

Ton Döpp – Decor dicht bij huis

Reken je op droge kost, dan moet je de lezingen van Ton even overslaan. Het stuitert van juffer-orgieën, via een verdronken telefoon, naar genderneutrale kikkers met een migratieachtergrond. Ton Döpp, de Jochem Meijer onder de natuurfotografen, staat wederom garant voor een herhaaldelijke lachstuip. Het enige nadeel van zijn presentaties, is dat het moeilijk is om tijdens het lachen ook nog op te letten. Want je zou bijna vergeten dat zijn verhalen weliswaar hilarisch zijn, maar dat hij naast meesterverteller en natuurkomiek óók nog eens een zeer begenadigd fotograaf is!

Ton Döpp
“Even wat sensorvlekken verwijderen…”
Ton Dopp Waterral
“Nu vragen jullie je natuurlijk af…. Haalde ‘ie het…? “

Bart Siebelink – Leve het non-onderwerp!

“Hoe maak je iets van iets dat niets is?”

Oftewel: Bart zet de zaal direct aan het denken. Maar net als je denkt dat denken dé manier is, haalt hij ons uit het hoofd, direct naar het hart. Bart deelt hoe hij recentelijk zijn moeder verloor en zichzelf (her)vond in fotografie. De vele wijze woorden over Gestalt, het verschil tussen zien en kijken, over zeggingskracht echoën nog na, maar vooral blijft bij hoe natuurfotografie je kan helpen je emoties te delen…en een plaats te geven.

Bart Siebelink
Bart Siebelink (her)vindt zichzelf in de natuurfotografie.

Andrea Gulickx – (G)één Stijl?!

Het kostte wat organisatorisch gepuzzel, maar uiteindelijk zit ik toch bij Andrea’s lezing. Dit zonnestraaltje in een donkere zaal wilde ik niet missen! In contrast met haar zeer zachte beelden spreekt ze klare taal; Als men zich afvraagt ‘Wat ze er toch in ziet’ is haar pasklare reactie: “Wat zie ik er NIET in?!” Andrea’s belangrijkste advies is vooral NIET te luisteren naar anderen. Niet na te denken maar te doen. De enige regel is dat er geen regels zijn en dat haar weg een prima weg is, bewijzen haar heerlijke, eigen, beelden. Als een ware Pippi Langkous gebruikt Andrea fotografie om haar eigen vrijheid te creëren.

Hoe ik het heb gedaan weet ik niet. Ik wil het ook niet weten. Het enige dat ik wel weet is dat ik hier gelukkig van wordt en dát is waar het om gaat!

Andrea Gulickx
“Ik heb t nog nooit gedaan dus denk dat ik t wel kan.”

Ruben Smit, Ruurd-Jelle van der Leij & Melchert Meijer zu Schlochtern – WAD! Overleven op de grens van water en land

Ruurd Jelle en Melchert delen met de zaal hoe filmakers, anders dan fotografen vanuit een verhaal, vanuit een script werken. Hoe je niet enkel het moment van het zeehondje dat zijn moeder verlaat moet vangen, maar óók een introductie hier naartoe. En wat dacht je van een bijpassend geluid? Zeker na het zien van de teaser ben ik onder de indruk van hun film-skills en realiseer ik me dat wij fotografen het op een bepaalde manier best makkelijk hebben… Al ben ik tegelijkertijd ook best een tikje jaloers op hun avonturen…en kan ik niet wachten tot de film uit is.

Ruben Smit, Ruurd-Jelle van der Leij & Melchert Meijer
Ruben Smit, Ruurd-Jelle van der Leij & Melchert Meijer. Overleven op de grens van water en land.

Awardshow Groene Camera

Zo saai als prijsuitreikingen soms kunnen zijn, zo lekker vlot en dynamisch was de Awardshow van de Groene camera en uiteraard ontbrak het hier zeker niet aan mooi beeld!

Groene Camera Awardshow
Groene Camera Awardshow

Johan van de Watering – Hoe hoog leg jij de lat?

Johan zet ons eens goed aan het denken over wie we zijn als fotograaf. Zelfs Confucius doet mee, dus dan weet je het wel. Waarom fotografeer je eigenlijk? Waar ligt jouw lat? Gaat het je om het proces of het resultaat? Véél stof tot nadenken dus, maar de allerbelangrijkste vraag blijft: Wat vind JIJ leuk? En dat dat uiteindelijk is waar het echt om gaat, dat zien we terug in de prachtige foto’s van Johan.

Johan van de Watering
Johan van de Watering checkt even of het dak niet lekt 😉

Geurt Besselink – NatuurFotografie in de ‘achtertuin’

Geurt nodigt de hele zaal uit in zijn tuin. En wat voor tuin! Een tuin met een vijver, een uilenkast, een waterbak met boommarter. De cameraval toont dat er zelfs een edelhert langskomt met haar kalf en dat de bosuil er ’s nachts een bad neemt! En dit alles kan ook nog eens vanaf het eigen bureau gefotografeerd worden. Er is zelfs een hek nodig om ongewenst zwijnenbezoek te voorkomen… Een heerlijke tocht door de tuin van Geert, al is mijn stadstuintje die middag ineens wel héél klein en leegjes. Terwijl bij mij die zwijnen wél van harte welkom zijn 😉

Geurt Besselink - Wild Zwijn
Geurt Besselink en zijn prachtige achtertuin.

Ron Poot – Verrassingen in elk seizoen

Ron gaat verder dan zomaar een plaatje. In zijn presentatie laat hij een mooie verzameling beelden uit eigen tuin zien. Foto’s die gemaakt zijn in de zogenaamde ‘verloren’ uurtjes. “Je hebt misschien wel het hele jaar zin om te fotograferen, maar niet elke dag de tijd om naar een natuurgebied af te reizen. Wat doe je dan? Nou, dan zoek je het dichtbij huis”. Hij zoekt in zijn fotografie naar patronen, (grappige) vormen en structuren. Iets waar je zo aan voorbij zou kunnen lopen, zijn de dingen die hem juist opvallen. Die hem verrassen en inspireren. “Van kleine mosjes die schitteren als pareltjes op een dakpan tot de groene ‘smurrie’ op de vensterbank. Het leukste vind ik toch wel de knikmosjes, dat is echt eindeloos speelgoed. |NB|

Loop rond en laat je verrassen.

Ron Poot
“Zoek het dichter bij huis…”

Henri van Vliet – Inspirerend kleurloos

Henri’s verhaal is lekker helder en onopgesmukt: alles mag, zolang je er maar eerlijk over bent. Bayerische Wald, pindakaas op een touwtje en bouwlampen….niks mis mee, maar vertel het gewoon. Aan Henri blijkt ook nog eens een talent als geschiedenisleraar verloren te zijn gegaan als hij laat zien hoe ook de schilder Vermeer eigenlijk een soort Photoshopper avant la lettre was. Al gebruikte hij dan zilverzand i.p.v. filters…het principe was toch min of meer hetzelfde.

Henri van Vliet
Henri van Vliet voert een pleidooi voor eerlijkheid in de natuurfotografie.

Jeffrey van Houten – Een stap verder

Na het winnen van de Marius van der Sandt Academy, is Jeffrey zich volledig gaan verdiepen in de ganzen. Een jaar lang werd hij hierin begeleid door de professionals. Jeffrey vertelt verder over de verschillende contacten die hij opdeed, welke nodig waren om het volledige verhaal te kunnen vertellen. Hoe hij zich in het gedrag van de ganzen heeft verdiept, zodanig dat zij hem eigenlijk niet meer opmerken. In een jaar tijd maakte hij zo’n 20.000 foto’s en in de presentatie laat hij zien hoe hij aan de uiteindelijk selectie van 13 beelden komt, die hij aan National Geographic aanbiedt. “De foto’s moeten het verhaal verduidelijken en een foto mag er niet uitspringen, omdat deze er bijvoorbeeld vanwege de kleur niet in past”. Zijn favoriete foto is een schitterend beeld van een ganzensilhouet in mooi warm licht met donkere wolken; een beeld dat hij graag boven zijn bed ziet hangen. |NB|

“Deze mag boven mijn bed hangen” Fotograaf: Jeffrey van Houten

Nando Harmsen – Het Licht van Duizend Sterren

Op heerlijk kalme, bijna meditatieve wijze deelt Nando de geheimen van de nacht met ons. Geheimzinnige kreten als ‘de Regel van 500’ en ‘Het Geheim van Streeploze Sterren’ passeren de revue. De technieken klinken logisch, maar mijn aandacht wordt toch al snel afgeleid door gedachten over sterren en heerlijke beelden van sterrensporen. Het is dat ik ’s nachts zo graag slaap, maar anders….

Nando Harmsen
Nando en Het Geheim van Streeploze Sterren.

Johan van der Wielen – Een jaar op de Waddeneilanden

Met zijn bekende aanstekelijk enthousiasme viert Johan de heerlijkheden van ‘Zijn Eiland’ met ons.
Over het ontstaan van het eiland. Hoe alles begint met zand. Maar ook over biestarwegras, zandribbels, zeehonden, embryonale duinen, zonnedauw en orchideeën. De Waddenzee heeft zijn hart gestolen en na zijn lezing van ons allemaal, vermoed ik. Ik voel me al erg verwend en voldaan als er ook nog eens een heerlijk toetje volgt in de vorm van een timelapse. Na afloop kan ik nog maar één ding denken: “Beam me up, Scotty…enkeltje Ameland graag!

Johan van der Wielen
Johan van der Wielen maakt iedereen verliefd op zijn eiland.

Marcel van Kammen – Eigenwijs fotograferen

Ik houd er niet van als mensen mijn foto mooi vinden!

Voor wie het nog niet wist: Marcel van Kammen is een tikkeltje eigenwijs. En dat is precies wat hem gemaakt heeft tot de fotograaf die hij nu is. Je betrapt hem niet op een foto die je al 30 x bij een ander hebt gezien. Marcel maakt zijn eigen beeld en vertelt hoe hij zich kan vastbijten in zijn onderwerp en 3 maanden van 9-5 in zijn tuin kan zitten om meesjes te fotograferen. Uiteindelijk is het doel om mensen te vertellen wat er in Friesland nog steeds te zien is en waarom dat zo mooi is en gekoesterd moet worden. Er is maar één ding dat Marcel betreurt…en dat is dat zijn favoriete foto…in Groningen gemaakt is.

Marcel van Kammen
Marcel van Kammen verheft eigenwijsheid tot een kunst.

Ingrid Vekemans – Van druppel tot boom, van realiteit tot droom

Ook Ingrid Vekemans laat zien dat je dicht in de buurt fantastische beelden kunt maken. Zij neemt ons mee naar het bos. Hier zijn onderwerpen genoeg, het is een kwestie van kijken, kijken, kijken. Haar voorkeur gaat uit naar creatieve fotografie: van realiteit naar meer fantasie. In haar foto’s zie je hoe Ingrid op verschillende manieren van een onderwerp diverse beelden maakt. Creatief met natuurlijk licht, of juist met ander licht, met verschillende lenzen, variatie in standpunt, goed kijkend naar de voor- en achtergrond, het toevoegen van beweging of meervoudige belichting. Haar tip is dan ook: “Put je onderwerp helemaal uit. Deze situatie maak je namelijk maar één keer mee en bedenk dan ook ‘wat kan ik eruit halen?’ Haar doel is om anders dan anders te fotograferen. “Dat lukt niet altijd, vaak zelfs heb ik niets bijzonders gemaakt, maar als ik dit streven niet had? Nou, dan hield ik er denk ik mee op.” |NB|

Ingrid Vekemans
Tip van Ingrid: “Put je onderwerp helemaal uit. Deze situatie maak je namelijk maar één keer mee en bedenk dan ook wat kan ik eruit halen?”

Bob, Daan & Arno – 36,5 tips die het leven van een natuurfotograaf veeeeel makkelijker maken

Daan, Arno en Bob brengen er wat luchtigheid in. Na zo’n hele dag overweldigd te zijn met een OD aan prachtbeelden een welkome adempauze. Maar verwar de luchtigheid vooral niet met ledigheid, want tussen de grappen en grollen door worden wel een serie heel handige tips gedeeld, waar je als natuurfotograaf zeker je voordeel mee kunt doen! (terug te lezen in het boekje dat na afloop gratis werd uitgedeeld)

Arno ten Hoeve
Arno ten Hoeve diafragmeert met zijn ogen.

Jeffrey Van Daele – Tuinsafari

Creativiteit begint waar verveling start

Jeffrey laat zien hoe je niet meer dan je tuin nodig hebt om de daad bij deze woorden te voeren. Met een kop koffie en op blote voeten, net uit je bed wat vlinders vastleggen, of heerlijk met je pintje een wel heel rustige mol fotograferen….Zó doe je dat. Met de diagonaalmethoden en Jeffreys handopleggings-methode hoef je die tuin zelfs niet meer uit. En..alles is welkom, zelfs rupsen!

Jeffrey van Daele
Jeffrey van Daele demonstreert hier aan een geïntrigeerde zaal zijn ‘handopleggingsmethode’.

Helaas lukt het zelfs met zijn 2-en niet bij alle lezingen te zijn, maar ook Noortje Russel, Piet van den Eynde, Arthur de Bruin, Matthijs de Vos, Michel Lucas, Judith Borremans heel hartelijk dank voor jullie mooie bijdragen!
En ook Daan, de organisatie en het onvermoeibare team van vrijwilligers: ook jullie van harte bedankt voor een geweldig weekend!
Heb je nog vragen, opmerkingen, tips en/ of suggesties, dan lezen we dat hier graag!

Pixperience 365 publiek
PiXperience 365 enthousiast publiek.
365 Het Jaar Rond" data-elementor-open-lightbox="yes" data-elementor-lightbox-title="" data-elementor-lightbox-description="Boekpresentatie 365 Het Jaar Rond" href="https://natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2018/03/boekpresentatie_365.jpg">Boekpresentatie 365 Het Jaar Rond
Boekpresentatie 365 Het Jaar Rond

Tekst: Nanda Bussers & Roeselien Raimond

5 reacties

  1. Wat een geweldig weekend was het weer! De ene leuke leerzame lezing na de andere, met prachtige foto’s om van te genieten . Vooral erg fijn dat de informatie ook gericht is op de natuurfotograaf die al wat langer fotografeert en op zoek is naar meer inspiratie en ideeën. Wij zijn in ieder geval met een heel goed gevoel weer naar huis gegaan, jammer dat we nu weer een heel jaar moeten wachten…. Veel dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze Pixperience en de nieuwe boeken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Wat een geweldig weekend was het weer! De ene leuke leerzame lezing na de andere, met prachtige foto’s om van te genieten . Vooral erg fijn dat de informatie ook gericht is op de natuurfotograaf die al wat langer fotografeert en op zoek is naar meer inspiratie en ideeën. Wij zijn in ieder geval met een heel goed gevoel weer naar huis gegaan, jammer dat we nu weer een heel jaar moeten wachten…. Veel dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze Pixperience en de nieuwe boeken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: