Menu

Onderdeel van Pixfactory

Thijs Glastra in Beeld

Thijs is student aan de Wageningen University, waar hij nu in het tweede jaar van de Bachelor Bos en Natuurbeheer zit. Een studie die goed past bij zijn interesse in de natuur. Op die manier hoopt hij op een baan, later, waar hij iets met de natuur kan doen.
Hop
Een van mijn meest recente favorieten. Tijdens een fotoreis dit voorjaar deze twee hoppen samen in één beeld kunnen vangen, een heus geluksmomentje als je dit op je schermpje ziet verschijnen! Fotograaf: Thijs Glastra

Wie is Thijs Glastra?

Thijs GlastraFotografie is voorlopig alleen een hobby. Thijs heeft nog geen rijbewijs, dus als hij zelf op stap gaat, is dat met de fiets. (Wat hij overigens heerlijk vindt; ‘je hoort en ziet zo veel meer!‘ )

Paplepel

Met twee biologen als ouders kwam hij al vroeg in aanraking met de natuur. Zijn vader en moeder vogelen beide en gaven die passie door. Als klein jochie vond Thijs het al mooi om met van-die-cameraatjes-waar-je-20- foto’s-mee-kan-maken te fotograferen op vakantie. Daarna bleef het fotograferen hem aanspreken en toen zijn vader in 2011 een 300mm f4.0 lens kocht, had hij deze vaker in handen dan zijn vader zelf. Inmiddels heeft hij al weer een aantal jaren zijn eigen apparatuur.

Vooroordeel

19 jaar….Dan popt toch onwillekeurig een beeld op van wat beginnend gerommel in de marge,wat voorzichtig geëxperimenteer; iets dat weliswaar best al wat belooft, maar duidelijk zijn vorm nog moet gaan vinden. Met 19 ben je immers nog een groentje…veilig vasthoudend aan de automatische stand…Toch?
Maar nee hoor, niets is minder waar. Het eerste beeld dat Thijs me stuurt veegt *pats* direct al mijn ongenuanceerde aannames van tafel. Wat nou beginnend gefröbel…?! Een hop. In vlucht! En nog één. Voerend. En dan ook nog ragscherp en fijn belicht in een prachtige vorm samenkomend. Ik gok dat menig fotograaf op leeftijd deze gráág in zijn portfolio had gehad.

Hier en nu

En voor wie dacht dat dit nog een gevalletje beginnersgeluk zou kunnen zijn: alweer mis!
Thijs doet het telkens weer; die spijker goed op zijn kop slaan. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een portfolio om trots op te zijn.
Misschien is het juist wel dankzij zijn jonge leeftijd. Uit een recent artikeltje over jonge fotografen bleek namelijk dat zij het allemaal prima snappen. Niet teveel vooruitkijken, maar vooral plezier hebben in wat je doet, was de tendens onder de 25-minners. En geef ze eens ongelijk: dat is toch ook precies waar het om gaat! Lekker in het hier en nu met die prachtige natuur bezig zijn. En als ik Thijs’ beelden zo eens bekijk snapt ook hij dit maar al te goed!

Apparatuur

  • Canon 7D mark II
  • Sigma 150-600mm 5.0-6.3 sports
  • Canon 300mm F4.0
  • Canon 24-105mm 3.5-5.6.

Portfolio

Kuifaalscholver
Kuifaalscholver gefotografeerd met weinig millimeters, ik houd er van!

Wat zo leuk is aan natuurfotografie, is dat je overal waar je komt kan je fotograferen. Geen vakantie is saai met deze hobby en dan houd ik mij voor een groot deel eigenlijk alleen nog maar met vogels bezig. De laatste tijd richt ik mij ook wat meer op landschappen, insecten en zoogdieren en dan verveel je je echt geen seconde meer. Een ander leuk aspect van de natuurfotografie vind ik de contacten die je er aan overhoudt. Vooral als je vaak in een zelfde gebied komt, dan leer je echt mensen kennen. Ook is de fotografie iets waar ik veel voldoening uit kan halen. Als dingen lukken zoals ik het in gedachte heb dan kan ik daar weer een tijdje op teren. Zeker bij projecten waar ik veel tijd in heb gestoken!”

Zebra
Vier drinkende zebra’s in een Tanzaniaanse rivier, foto via bewerking flink donkerder gemaakt en omgezet naar zwart-wit.
Klapekster
Al vijf winters zit deze klapekster vlak achter mijn huis, een Nederlands record (gedocumenteerd in ieder geval)! Ik heb de ring via een fotoprojectje af kunnen lezen om achter deze informatie te komen. Een high-key opname van de klapekster.

Een echte eigen stijl heb ik (nog) niet ontwikkeld denk ik. Ik ben binnen de vogelfotografie meer een allround fotograaf. Ik houd er van om zo nu en dan de kunstzinnige kant op te gaan (lange sluitertijden, belichtingen etc.), maar mooie portretten van vogels spreken mij net zo veel aan. Vogels fotograferen met weinig millimeters is ook iets dat ik erg leuk vind, maar ik focus mij niet volledig op dat soort foto’s. Wat ik wel belangrijk vind is dat de foto’s (die ik aanbied) er ‘netjes’ uitzien (via de nabewerking) en daar zorg ik dan ook voor.“

Pestvogel
Elke winter hoop ik dat ze er weer zijn, de pestvogels, wat een prachtige vogels!
Winterkoning
Spelen met licht, low-key, foto van een winterkoning gemaakt vanuit een hut.

Ik ben altijd wel wat perfectionistisch geweest op het gebied van fotografie. Dat is denk ik alleen maar goed, omdat je dan kritisch naar je eigen foto’s kijkt. Mijn eigen standaard is in de afgelopen jaren daarom ook flink omhoog gegaan ten opzichte van de beginjaartjes. Destijds fotografeerde ik alleen maar in de P-stand, waar je alleen de belichting zelf bepaalde en soms de ISO (anders op automatisch). Nu fotografeer ik meestal in de Av-stand waar je belichting, diafragma en ISO bepaalt. Tot dusver bevalt dat prima en je hebt zo veel meer in eigen hand. Ik gebruik nog steeds hetzelfde fotobewerkingsprogramma sinds ik begonnen ben met ‘serieus’ fotograferen (2011), maar ken nu wel alle mogelijkheden binnen het programma. Dit was de afgelopen jaren ook wel anders. “

IJsvogel
Het resultaat van een weken durend project, ijsvogel in mijn achtertuin.
Wilde zwaan
Valentijnsdag 2015 begon met een mooi groep wilde zwanen met de kleuren van de opkomende zon in de achtergrond.

Bij bijna alle foto’s kan ik nog wel de situatie herinneren, maar de echt bijzondere momenten blijven natuurlijk beter bij. Zo liep ik in het voorjaar van 2015 op een bospad, toen ik naast me opeens geritsel hoorde. Ik keek naar rechts en keek recht in de ogen van een jonge das op 2 meter afstand. Ik had geen apparatuur in de aanslag en de das rook mij op dat moment ook en rende op een drafje terug naar zijn burcht. Die burcht bleek op nog geen 30 m van het pad te zitten. Ik ben een aantal avonden teruggegaan op momenten dat de wind goed stond en zo heb ik kunnen genieten van een burcht dassen (met speelse jongen) vanaf een openbaar wandelpad. Een hele bijzondere ervaring om deze zoogdieren zo onverwachts tegen te komen en er vervolgens ook nog leuke foto’s te kunnen maken!”

Das
Een dassenburcht vlak langs een openbaar wandelpad, ik heb er een aantal mooie avonden meegemaakt! Hier twee jongen dassen die net de burcht uit komen.
Witwangstern
Als Groninger heb ik het voorrecht een kolonie witwangsterns op 10km van mijn huis te hebben, inmiddels een van mijn lievelingssoorten!

Er is zoveel dat ik nog zou willen fotograferen! Door de social media zie je tegenwoordig zoveel moois voorbijkomen… moeilijk om te kiezen. In Nederland lijkt het mij heel erg gaaf om nog een keer de nachtzwaluw te fotograferen, een ontzettend moeilijke soort die heel goed in verstoppertje spelen is. Toch is mijn grootste wens het fotograferen van een aantal noordelijke soorten, gewoonweg omdat deze mij heel erg aanspreken. Denk dan aan de balts van korhoen en auerhoen, de Scandinavische uilensoorten maar ook kleine alk, rosse franjepoot, eland, bruine beer, veelvraat etc… Daarnaast is het fotograferen van bijzondere alken en papegaaiduikers in Alaska nog een grote wens. In het algemeen zou ik mij ook willen verbreden binnen de fotografie, door mij meer te focussen op insecten, landschappen en nachtfotografie. Daar ligt voor mij nog een grote uitdaging. “

Hop
Een van mijn meest recente favorieten. Tijdens een fotoreis dit voorjaar deze twee hoppen samen in één beeld kunnen vangen, een heus geluksmomentje als je dit op je schermpje ziet verschijnen! Fotograaf: Thijs Glastra

Door foto’s op sites zoals Birdpix ben ik veel geïnspireerd en word ik nog steeds geïnspireerd. Hoe is de foto gemaakt, welke apparatuur en welke instellingen zijn gebruikt? Op die manier leer je veel over goede instellingen bij bepaalde omstandigheden, over hoe je bepaalde projecten op moet zetten en welke fotomogelijkheden er zijn in Nederland en buitenland (hutten, gebieden, bepaalde soorten). De laatste jaren is Facebook een medium waar ik heel veel foto’s voorbij heb zien komen waar ik ook door word geïnspireerd. “

Tips van Thijs:

  • Schets voordat je op pad gaat alvast een beeld hoe jij een bepaald doel wil vastleggen. Op die manier kan je je veel beter focussen op het maken van die foto die je in gedachten hebt. Als het niet lukt kan het een teleurstelling zijn, maar als dan die foto lukt die jij in gedachten hebt, dan geeft dat heel veel voldoening.
  • Geef dus ook niet te snel op! Als ik op pad ga heb ik vaak al een idee welke soort(en) ik vast wil leggen en daar ter plaatste schets ik vaak het beeld in mijn hoofd wat voor foto ik wil gaan maken. Zo heb je een doel in het veld. Mij helpt dat om met leuke foto’s thuis te komen.

 

Thijs Glastra

22 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

22 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: