Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitslag tweede NK natuurfotografie

Zondag 3 september 2017 was de afsluitende dag van het tweede Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie. Dit jaar was Nationaal Park de Hoge Veluwe het strijdtoneel. Professionals kregen 16 uur de tijd om binnen de grenzen van het park met minder dan 300 opnames een samenhangend portfolio te fotograferen bestaande uit 1 landschapsfoto, 1 macrofoto, 1 wildlifefoto en 1 abstract beeld. En om het nog wat moeilijker te maken mochten de opnames niet worden nabewerkt, de jury beoordeelde puur de raw-bestanden uit de ingeleverde, verzegelde camera's!
De winnaars van het NK natuurfotografie 2017 vlnr: Thomas Kalkman, Erik van Rotterdam, Janneke van der Pol, Karin de Jonge, Carina Slooff, Clifton Buitink. Fotograaf: Jaap Schelvis

Professionals

Zoals zo vaak in de natuurfotografie speelde toeval ook een rol tijdens het fotograferen. Het toeval wilde dat de zondagochtend waarop de professionals (al voor zonsopkomst) het veld in mochten fotografisch fantastisch was. Dauw, mistflarden en een schitterende zonsopkomst boden tal van mogelijkheden voor de meest sfeervolle opnames. De vakjury had dan ook de handen vol aan het beoordelen van de ingeleverde portfolio’s. Gelukkig beschikte de jury over de benodigde kennis en ervaring zowel wat betreft natuurfotografie als terreinkennis van de Veluwe want het uiteindelijke winnende portfolio werd gekozen door:

  • Henk Ruseler, de schrijvende en fotograferende boswachter en ambassadeur van de Hoge Veluwe.
  • Natuurfotograaf Geurt Besselink, Veluwe-fotograaf bij uitstek en fotograaf van misschien wel het mooiste fotoboek over dit gebied.
  • Jan Vermeer, hoofdredacteur van natuurfoto magazine en samen met Geurt Besselink en CameraTools uit Apeldoorn initiatiefnemer van de Veluwse Fotodag.
NK natuurfotografie
Karin de Jonge neemt de wisseltrofee ‘De Blauwe Flits’ in ontvangst van jurylid Henk Ruseler. Fotograaf: Jaap Schelvis

Karin de Jonge mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen natuurfotografie noemen en ontving naast “De Blauwe Flits” een cadeaubon ter waarde van €500,- beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

De vier foto’s die samen het winnende portfolio vormden van Karin de Jonge in de categorie professionals.

De tweede plaats en een prijs van €250,- cadeaubonnen beschikbaar gesteld door CameraTools ging naar Corina Slooff voor haar portfolio in onderstaande galerij:

De derde plaats en een prijs van €150,- cadeaubonnen was voor Clifton Buitink met dit portfolio:

Amateurs

Natuurfotografen zonder KvK-inschrijving of verbintenis met een beeldbank voor natuurfotografie konden deelnemen binnen de categorie amateurs. Deze groep fotografen kreeg dezelfde opdracht om een portfolio in te leveren. Verschil met de categorie professionals was onder andere dat zij op 3 dagen naar keuze binnen de periode 19-30 augustus hun maximaal 300 foto’s mochten maken en dat de beelden een basisnabewerking mochten krijgen.

NK Natuurfotografie
Deelnemers en publiek wachten vol spanning op de bekendmaking van de prijzen.
Veel bekende gezichten tijdens de drukbezochte Veluwse fotodag, maar er kwamen ook enkele verrassende gasten opdagen! Fotograaf: Jaap Schelvis

Bij de amateurs beloonde de jury het portfolio van Janneke van der Pol met de eerste prijs. Met name de samenhang tussen de 4 afzonderlijk al zeer sterke beelden in thema en kleuren werd door de jury genoemd als doorslaggevend argument voor hun keuze.

NK Natuurfotografie
Janneke van der Pol mag een jaar lang de Blauwe Flits op haar schoorsteenmantel bewonderen!

Ook Janneke van der Pol ontving de wisseltrofee “De Blauwe Flits” en daarnaast een cadeaubon ter waarde van €250,- beschikbaar gesteld door Transcontinenta.


Het winnende portfolio bij de categorie amateurs van Janneke van der Pol.

Runner up en 3e plaats

De tweede plaats bij de amateurs en een prijs van €150,- cadeaubonnen beschikbaar gesteld door Cameratools ging naar Erik van Rotterdam voor zijn portfolio:

De derde plaats en een prijs van €100,- cadeaubonnen was tenslotte voor Thomas Kalkman zijn inzending:

Alle deelnemers die de uitdaging aan zijn gegaan om deel te nemen aan deze unieke natuurfotowedstrijd verdienen ons respect en de winnaars willen we natuurlijk graag van harte feliciteren met hun ereplaatsen!

De winnaars van het NK natuurfotografie 2017 vlnr: Thomas Kalkman, Erik van Rotterdam, Janneke van der Pol, Karin de Jonge, Corina Slooff, Clifton Buitink. Fotograaf: Jaap Schelvis

 

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: