Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is een LUT (Lookup Table)?

Een LUT of Lookup Table is een manier om kleuren in een digitale foto of video te manipuleren. Hoe werkt dat?
Op deze foto werd een LUT toegepast om de kleuren een retro-tint te geven.
Op deze foto werd een LUT toegepast om de kleuren een retro-tint te geven. Fotograaf: Erik Derycke

Een LUT of Lookup Table is een wiskundige manier om kleuren om te zetten naar andere kleuren. Een LUT past een reeks vooraf bepaalde wiskundige berekeningen toe op alle kleurwaarden in een digitaal beeldbestand, om die kleuren in één klap te veranderen naar de gewenste waarde.

Wanneer je een LUT toepast op een digitaal beeldbestand, worden gamma, contrast, verzadiging, helderheid en tint volledig automatisch omgezet. Dat gaat veel sneller dan wanneer je elk van die parameters manueel zou aanpassen in je foto- of videosoftware.

Log-beelden zien er tijdens het opnemen vaak flets uit, maar kunnen verbeteren door bewerking met een 3D LUT-bestand.
Log-beelden zien er tijdens het opnemen vaak flets uit, maar kunnen verbeteren door bewerking met een 3D LUT-bestand. Fotograaf: Canon

Soorten LUT’s

Er bestaan verschillende soorten LUT’s voor verschillende toepassingen.

Er zijn ‘technische’ LUTS die de kleuren van een afbeelding zo aanpassen dat ze op een bepaald toestel (bijvoorbeeld een beeldscherm) op de gewenste wijze worden weergegeven. Een kalibratie-LUT zorgt er bijvoorbeeld voor dat een monitor kleuren zo nauwkeurig mogelijk weergeeft.

Er zijn ook cameraspecifieke LUT’s, die videobestanden die in Log werden opgenomen vertalen naar een ‘normale’ kleurruimte zoals Rec.709. Zonder die omzetting zien beelden in Log er vaal en contrastloos uit. Met zo’n LUT erop toegepast ziet het beeld er meer natuurlijk uit.

Ten slotte zijn er creatieve LUT’s. Die geven beelden een bepaalde look and feel, een visuele identiteit. Bij bioscoopfilms en de betere televisieseries worden vaak LUT’s gebruikt om het beeldmateriaal te bewerken in een proces dat ‘color grading’ heet. Door LUT’s te gebruiken, kunt je bepaalde kleuren laten ‘knallen’ of juist een retro-jasje geven.

Photoshop heeft al enkele LUT’s aan boord
Photoshop heeft al enkele LUT’s aan boord. Fotograaf: Erik Derycke

Software

LUT’s zijn ingeburgerd in de videowereld en zijn te vinden in bijna alle videosoftware, zoals DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro en After Effects.

Maar je kan ook een LUT in Photoshop laden om deze op een stilstaand beeld toe te passen. Voeg gewoon een nieuwe aanpassingslaag Kleur opzoeken (Color Lookup) toe. In het eigenschappen-venster van deze laag kies je onder 3D-opzoektabelbestand (3DLUT File) de LUT die je wil gebruiken. Via 3D-opzoektabel kan je ook andere LUT’s gebruiken dan diegene die standaard met Photoshop worden meegeleverd. Goede bronnen voor LUT’s zijn ondermeer Lutify.me, On1 en RocketStock.

Ook Adobe Lightroom, Capture One, Affinity Photo en On1 Raw ondersteunen LUT’s voor fotografie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: