Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is lens flare?

Soms vind je op je foto aparte lichteffecten, veroorzaakt door tegen de zon in fotograferen. Ze nemen de vorm aan van rode vlekken, regenboogkleuren, stralenkransen, een lichte waas of strepen over je beeld. Je hebt te maken met lens flare. Een weerspiegeling van de zonnestralen in de lens, die je op je foto terugziet. Soms ongewenst, storend en is je foto verknald, soms is flare juist verrassend en brengt het net dat beetje sfeer wat je nog miste in je beeld!
Lens flare kan positief bijdragen aan een creatief en sfeerrijk beeld. Fotograaf: Ron Poot

Flare ontstaat omdat de zon (of een lamp) recht of bijna recht in je lens schijnt. In het objectief zitten verschillende onderdelen en al dat glas kan het binnenvallende licht reflecteren. Komen de stralen op je sensor terecht, dan heb je een lichteffect. Je kunt flare dus niet buiten met je eigen ogen zien, het is een verschijnsel dat in je camera ontstaat. Flare kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de lichtinval maar ook van de eigenschappen van het glas in je objectief.

Je kunt flare tegengaan door het gebruik van een zonnenkap die de lichtstralen tegenhoudt. Je kunt ook het licht afschermen met een diffusiescherm of gewoon door je hand vlak boven de lens te houden.

Je kunt flare ook gebruiken om bewust lichteffecten toe te voegen aan je beeld. Het heeft best wat, die extra stralen en kleurige vlekjes, het kan bijdragen aan een zonnige zomerse sfeer. Het hangt dus af van je eigen smaak en creativiteit of je flare wenselijk of onwenselijk vindt.

De kleurige stralen bestaan niet echt, het zijn spiegelingen van de lens. Fotograaf: Ron Poot
Mislukte foto of hemelse uitstraling dankzij de lens flare? Fotograaf: Ron Poot

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: