Vignettering treedt op als licht vanaf de zijkanten niet goed of niet volledig op de sensor komt. De oorzaken daarvan zijn verschillend. Ook kun je het in de nabewerking juist bewust aanbrengen.
De ongewenste vorm van vignettering kan ontstaan, doordat je een verkeerde zonnekap of filter op je objectief hebt gezet of je deze niet goed geplaatst hebt. Dan houdt de zonnekap of filter het licht tegen en dat veroorzaakt donkere randen in je beeld. Je ziet dat bijvoorbeeld bij een te kleine zonnekap op een groothoekobjectief. Jammer van de foto als de blauwe lucht in de hoekjes opeens naar zwart neigt. Een andere oorzaak kan zijn dat je een objectief gebruikt dat niet bij de camera hoort.
De kans op vignettering neemt toe bij gebruik van een groothoeklens (waar veel licht vanaf de zijkant binnenvalt) en bij een groot diafragma. Ongewenste vignettering is bij de nabewerking op de computer nog te herstellen.
Wenselijk is vignettering als het je helpt het onderwerp in het centrum van je beeld beter uit te laten komen. Door de buitenranden donker te maken gaat alle aandacht naar het midden en vallen storende delen aan de rand weg. In bewerkingsprogramma’s als Lightroom kun je vignettering achteraf aanbrengen. Niet alleen door de randen donker te maken, maar ook is er een optie om het juist lichter af te werken. Dit kan ook helpen om ongewenste vignettering te compenseren.
3 reacties
Heel herkenbaar als ik met de ‘vintage flipped Zeiss’ fotografeer op de fullframe. Het is een oud diaprojecter lensje wat omgekeerd gebruikt wordt en een prachtige bokeh en swirl geeft. Het mondstuk wat normaliter in de projector geschroefd zit, dient nu als zonnekap. Soms voegt de vignettering iets toe en versterkt de sfeer en andere keren zwak ik hem inderdaad af met de tool in Lr door witte vignettering toe te passen.
Kortom kan me precies vinden in jou schrijven Ron.
Mooi Chantal, jouw aanvulling vanuit de praktijk. Groet, Ron
Graag gedaan!