HOME < INSPIRATIE < FOTO WIKI
Foto Wiki

Wat is vignettering?

Vignettering, ook wel lichtafval genoemd, is het afnemen van de helderheid in de hoeken van het beeld. Vigettering kan onbedoeld optreden, maar ook een manier zijn om je foto’s beter te laten uitkomen.

vignettering
Vlinder in tegenlicht. Met vignettering zijn de randen donkerder gemaakt. Fotograaf: Ron Poot

Vignettering treedt op als licht vanaf de zijkanten niet goed of niet volledig op de sensor komt. De oorzaken daarvan zijn verschillend. Ook kun je het in de nabewerking juist bewust aanbrengen.

De ongewenste vorm van vignettering kan ontstaan, doordat je een verkeerde zonnekap of filter op je objectief hebt gezet of je deze niet goed geplaatst hebt. Dan houdt de zonnekap of filter het licht tegen en dat veroorzaakt donkere randen in je beeld. Je ziet dat bijvoorbeeld bij een te kleine zonnekap op een groothoekobjectief. Jammer van de foto als de blauwe lucht in de hoekjes opeens naar zwart neigt. Een andere oorzaak kan zijn dat je een objectief gebruikt dat niet bij de camera hoort.

De kans op vignettering neemt toe bij gebruik van een groothoeklens (waar veel licht vanaf de zijkant binnenvalt) en bij een groot diafragma.  Ongewenste vignettering is bij de nabewerking op de computer nog te herstellen.

Wenselijk is vignettering als het je helpt het onderwerp in het centrum van je beeld beter uit te laten komen. Door de buitenranden donker te maken gaat alle aandacht naar het midden en vallen storende delen aan de rand weg. In bewerkingsprogramma’s als Lightroom kun je vignettering achteraf aanbrengen. Niet alleen door de randen donker te maken, maar ook is er een optie om het juist lichter af te werken. Dit kan ook helpen om ongewenste vignettering te compenseren.

vignettering
Origineel zonder vignettering. Fotograaf: Ron Poot
vignettering
Door vignettering komt het centrale onderwerp beter naar voren. Fotograaf: Ron Poot

 

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Chantal van Dooren op 19 maart 2018 om 07:34

  Heel herkenbaar als ik met de ‘vintage flipped Zeiss’ fotografeer op de fullframe. Het is een oud diaprojecter lensje wat omgekeerd gebruikt wordt en een prachtige bokeh en swirl geeft. Het mondstuk wat normaliter in de projector geschroefd zit, dient nu als zonnekap. Soms voegt de vignettering iets toe en versterkt de sfeer en andere keren zwak ik hem inderdaad af met de tool in Lr door witte vignettering toe te passen.
  Kortom kan me precies vinden in jou schrijven Ron.

  1. Door Ron Poot op 19 maart 2018 om 07:52

   Mooi Chantal, jouw aanvulling vanuit de praktijk. Groet, Ron

   1. Door Chantal van Dooren op 19 maart 2018 om 22:07

    Graag gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *