Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wereldkampioenschap onderwaterfotografie in Nederland

Een wereldkampioenschap voor fotografie: het bestaat! In Zeeland is er in mei het wereldkampioenschap onderwaterfotografie. Hoe doen ze dat?
2e plaats groothoek - WK 2013 Cuba
2e plaats groothoek - WK 2013 Cuba Fotograaf: Marco Heesbeen

Fotografiewedstrijden waarvoor je dan de beste foto’s opstuurt die je in een bepaalde periode hebt gemaakt, die kennen we allemaal. Ook onderwaterfotografen houden zulke wedstrijden, maar daarnaast kennen ze zogenaamde shoot-outs. Dan maak je in een voorgeschreven duikgebied op een bepaald moment een aantal foto’s in opdracht – meestal een macro-opname, een visportret, een groothoekopname, en groothoek met model. Vaak wordt daar aan het begin van een wedstrijd nog een vijfde verrassingscategorie toegevoegd. Omdat alle fotografen op hetzelfde moment, onder dezelfde omstandigheden, in hetzelfde gebied en met hetzelfde thema fotograferen kun je echt de skills en creativiteit van fotografen naast elkaar zetten. Zulke wedstrijden maken het mogelijk kampioenschappen te organiseren. Zo is er een Nederlands kampioenschap onderwaterfotografie, en zelfs een wereldkampioenschap, dat in mei 2015 in Zeeland plaatsvindt.

Sepia oosterschelde zeeland
Sepia’s zullen een belangrijk foto object zijn tijdens het WK in Zeeland. Fotograaf: Ron Offermans

Nederlands en wereldkampioenschap

Het Nederlands kampioenschap vindt jaarlijks plaats in Zeeland (eind mei/begin juni). Tijdens de twee wedstrijddagen duikt elke deelnemer naar keuze in de Oosterschelde, Grevelingen of in het Veerse Meer, zo vaak en zo lang als hij of zij wil. De fotograaf kiest uiteindelijk vijf foto’s voor beoordeling. Nabewerken is niet toegestaan.

De mosselhangcultuur in Zeeland vormt prima groothoekobject. 1e plaats groothoek - NK 2010 Nederland
De mosselhangcultuur in Zeeland vormt prima groothoekobject.
1e plaats groothoek – NK 2010 Nederland Fotograaf: Ron Offermans

Om de twee jaar wordt het wereldkampioenschap georganiseerd, telkens in een ander land; de laatste keer was in 2013 op Cuba. De regels zijn een stuk strenger dan bij het Nederlands kampioenschap: het aantal duiken is beperkt tot vier, van maximaal 90 minuten ieder en het maximaal aantal opnamen per wedstrijddag is 100. Een heel leger aan scheidsrechters ziet er op toe dat deze regels worden nageleefd.

In 2015 organiseert de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) het wereldkampioenschap in Zeeland, van 21 t/m 24 mei. De NOB werkt al een paar jaar aan de voorbereiding, de wedstrijdlocaties en publiciteit rond het evenement. Vanuit twintig landen hebben zich al teams opgegeven; elk land mag zich met maximaal twee teams van fotograaf en assistent/model en een teamcaptain inschrijven.

Het Nederlandse team

Het Nederlandse team bestaat uit Marco Heesbeen uit Oud Gastel (NB), eigenaar van Onderwaterhuis.nl, die zich als Nederlands kampioen 2013 heeft gekwalificeerd. Ook in 2011 was Marco Nederlands kampioen en hij deed daarom al mee met het wereldkampioenschap in Cuba, waar hij ondermeer een tweede plaats heeft behaald in de categorie groothoek. De tweede deelnemer is Arco de Man uit Nieuwerkerk (ZL), die in 2014 tweede werd bij het Nederlands kampioenschap (na, wederom, Marco Heesbeen).

Toplanden waar het Nederlandse team het tegen op moet nemen zijn Spanje, Italië, Portugal en Turkije.Deze landen sturen altijd professionele teams die al ver van tevoren naar het wedstrijdgebied afreizen om ervaring op te doen. Op twee wedstrijdlocaties kunnen zij op de officiële trainingsdag voorafgaand aan de wedstrijd twee duiken maken.

Deelnemers wisselen van lens onder toeziend oog van wedstrijdcommissaris - WK 2011 Bodrum
Deelnemers wisselen van lens onder toeziend oog van wedstrijdcommissaris – WK 2011 Bodrum Fotograaf: Ron Offermans

Nederland is wennen voor buitenlanders

Voor veel buitenlandse deelnemers zal het even wennen zijn hier in Nederland, want de temperatuur en zichtomstandigheden zijn hier niet bepaald tropisch te noemen. Onderwerpen voor fotografie zijn er echter te over: de biodiversiteit in de Grevelingen en Oosterschelde is behoorlijk groot en kan zeker wedijveren met een groot aantal (sub)tropische plaatsen.

De buitenlandse deelnemers aan het WK zullen verrast zijn door het grote aantal prachtig gekleurde naaktslakken in Zeeland.
De buitenlandse deelnemers aan het WK zullen verrast zijn door het grote aantal prachtig gekleurde naaktslakken in Zeeland. Fotograaf: Ron Offermans

Rond de tijd van de wedstrijd komen de sepia’s (inktvissoort) naar de Oosterschelde om te paren, en er zijn in Zeeland veel naaktslaksoorten om kleurrijke macro-opnamen van te maken. Voor groothoek en groothoek-met-model is het mogelijk bij één van de mosselhangculturen te duiken -die zijn erg fotogeniek.

Rond het kampioenschap zullen er allerlei promotionele evenementen worden georganiseerd om duiken èn natuurlijk onderwaterfotografie in Nederland meer bekendheid te geven. Zie ook:

http://www.netherlands2015.com/

https://www.facebook.com/netherlands2015

Oproep aan vrijwilligers - WK 2015 Zeeland. Ron Offermans als model op de poster...
Oproep aan vrijwilligers – WK 2015 Zeeland. Ron Offermans als model op de poster… Fotograaf: Ron Offermans

Eén reactie

  1. Ik ben net zelf begonnen met onderwaterfotografie (sloten en plassen) en moet bekennen dat er werkelijk een nieuwe wereld voor je open gaat! Maar vooral het idee van het WK (de manier van wedstrijd) spreekt mij enorm aan: allemaal in een bepaalde tijd op een bepaalde plek een maximum aantal foto’s maken. Dan kun je echt kijken naar de skills van de fotograaf. Idee voor naturfotografie.nl?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik ben net zelf begonnen met onderwaterfotografie (sloten en plassen) en moet bekennen dat er werkelijk een nieuwe wereld voor je open gaat! Maar vooral het idee van het WK (de manier van wedstrijd) spreekt mij enorm aan: allemaal in een bepaalde tijd op een bepaalde plek een maximum aantal foto’s maken. Dan kun je echt kijken naar de skills van de fotograaf. Idee voor naturfotografie.nl?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: