HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Zwartbekgrondelplaag

Onlangs deden RAVON (Onderzoeks- en adviesbureau voor vissen, amfibieën en reptielen) en de stichting Anemoon een oproep aan sportduikers in Nederland om hun waarnemingen van grondels te melden zodat de verspreiding goed in kaart kan worden gebracht.

De Zwartbekgrondel staat bekend om zijn vraatzucht en snelle voortplanting.
De Zwartbekgrondel staat bekend om zijn vraatzucht en snelle voortplanting. Fotograaf: Ron Offermans

Vermindering van biodiversiteit

Met de eerste resultaten van dit onderzoek kan al worden aangenomen dat de zwartbekgrondel het meest verspreid is. In veel plassen in Nederland is op dit moment zelfs sprake van een echte zwartbekgrondelplaag. Dit visje, waarvan wordt aangenomen dat het oorspronkelijk afkomstig is uit het Zwarte zee gebied, plant zich razend snel voort en verdrijft inheemse soorten. Wetenschappelijk onderzoek ernaar is nog maar net begonnen, maar in kringen van sportvissers en duikers bestaat wel grote angst voor een vermindering van de biodiversiteit. Rivierdonderpadden en modderkruipers worden al veel minder waargenomen in gebieden waar veel zwartbekgrondels worden gesignaleerd.

Zwartbekgrondels kom je nu steeds vaker tegen in de plassen rond Amsterdam.
Zwartbekgrondels kom je nu steeds vaker tegen in de plassen rond Amsterdam. Fotograaf: Ron Offermans

Men is ook bang voor grotere vissoorten zoals baars en snoekbaars. Niet doordat volwassen exemplaren van deze vissoorten zullen worden verdreven, maar doordat hun eitjes kunnen worden opgegeten door de grondels. Zeker als de eitjes op de bodem liggen verspreid. Baarzen hebben weliswaar de voorkeur om hun eitjes op te hangen aan takken of andere constructies, maar als die niet voorhanden zijn worden ze gewoon op de bodem gedeponeerd.

Baarseitjes die op de grond liggen kunnen ten prooi vallen aan de Zwartbekgrondels.
Baarseitjes die op de grond liggen kunnen ten prooi vallen aan de zwartbekgrondels. Fotograaf: Ron Offermans

Reddingsplan

Duikers zoals Robert van de Hoek zien dit met lede ogen aan. Robert is niet alleen duiker, maar ook vrijwilliger bij de commissie waterbeheer van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Als zodanig heeft hij meegewerkt aan zwartbekgrondeltellingen opgezet door RAVON en stichting Anemoon.

De voorlopige uitkomst van deze tellingen waren behoorlijk verontrustend. Daarom heeft hij het plan opgevat om hier iets tegen te gaan doen. In navolging van het Sepiaproject van Joop en Felice Stalenburg heeft Robert wilgentakken in de boden van de Sloterplas gestoken.

Robert van de Hoek plaatst een wilgentak in de bodem van de Sloterplas.
Robert van de Hoek plaatst een wilgentak in de bodem van de Sloterplas. Fotograaf: Ron Offermans

Het doel van het Sepiaproject is om Sepia’s (een soort inktvis) een veilige plek te geven om hun eitjes op af te zetten. In het verleden werden de eitjes te vaak afgezet op fuiken zodat ze verloren gingen als deze werden opgehaald.

Robert hoopt dat de baarzen zijn takken zullen gaan gebruiken om hun eitjes op af te zetten zodat ze veilig zijn voor de zwartbekgrondels.

Baarzen hebben goed gebruik gemaakt van de wilgentakken en sommige zijn totaal behangen met eisnoeren.
Baarzen hebben goed gebruik gemaakt van de wilgentakken en sommige zijn totaal behangen met eisnoeren. Fotograaf: Ron Offermans

De eerste takken heeft hij in begin maart geplaatst en een inspectie in begin mei toonde aan dat hij succes had omdat de baarzen massaal gebruik hebben gemaakt van zijn takken. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als er meer van dit soort initiatieven kunnen worden ontplooid zou het wel degelijk iets kunnen uitmaken.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *