Menu

Onderdeel van Pixfactory

De teloorgang van 60 miljoen bizons

Bizons hebben een imposant voorkomen met hun een enorme grote zware kop, brede voorhoofd, korte dikke nek en hoge schouderbult. De kop, nek, schouders en voorpoten zijn lang en ruig behaard. En op hun kin staat een verwilderde baard. Dit in combinatie met een achtergrond van sneeuw, ijs en vulkanische activiteiten en je hebt een mix die eindeloos mooie plaatjes oplevert.
Bizon
Bizon vol met rijp in tegenlicht. Fotograaf: Jody Zweserijn

Kun je je voorstellen dat tot de 18de eeuw 30 tot 60 miljoen bizons leefden op de grote vlaktes van Noord-Amerika? Het duurde uren voordat kuddes voorbij gedenderd waren.
Maar eind 19de eeuw waren nog slechts 85 bizons over. Dit kwam omdat ze door de mens met 2,5 miljoen per jaar naar de eeuwige jachtvelden gezonden werden: door indianen (die inmiddels vuurwapens hadden) voor voedsel en huiden, door de spoorwegen om de arbeiders van voedsel te voorzien, door boeren vanwege overlast en door het leger om de indianen dwars te zitten en hun voedselbron uit te putten. Tot slot werden ze gedood tijdens plezierjachten.

De laatste 85 bizons bevonden zich op één enkele plaats op het hele continent: Yellowstone National Park. Vanaf dat moment werden ze beschermd. Vandaag de dag leven er weer ongeveer 200.000 bizons in Noord Amerika, waarvan circa 3000 tot 5000 in Yellowstone.

Bizons
Gelukkig bestaat de bizon nog als soort en kunnen we ze nog steeds door de sneeuw zien dartelen. Fotograaf: Jody Zweserijn

De Amerikaanse bizon (Bison bison) is een Noord-Amerikaans zoogdier uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). Dit is een groep met een aantal bekende dieren zoals runderen, waterbuffels, schapen en geiten. Het dier heeft een schouderhoogte van 1,90 meter en de lengte van de stier is bijna 3 meter. De bizon kan een snelheid tot 50 kilometer per uur halen. De wisent uit de Oude Wereld is een nauw verwante soort.

Bizons in de buurt van Old Faithful
Een mooi tafereeltje in de ochtendmist in de buurt van Old Faithful. Fotograaf: Jody Zweserijn

De mens grijpt altijd in

Mooi dat de mens uiteindelijk de bizon gered heeft van de ondergang. Maar vandaag de dag worden de aantallen bizons door diezelfde mens strak gereguleerd. Yellowstone slacht circa 1000 bizons per jaar omdat bij het groter worden van de kuddes deze te veel de neiging hebben buiten de grenzen van het Nationale Park hun graasgronden te zoeken. En zo probeert men ook de verspreiding van de dierenziekte brucellose te voorkomen. Dit is een bacterie die miskramen bij vrouwtjesdieren en testikelontsteking bij mannetjesdieren kan veroorzaken.

De beslissing van afschot wordt genomen door de Gouverneur van Montana. Voorstanders hiervan zijn bijvoorbeeld boeren, landeigenaren en gekozen officials in Montana die bang zijn voor besmetting van vee met brucellose. Maar net zoals in Nederland zijn er in Amerika ook groeperingen die opkomen voor de bizon, zoals o.a. Montana Fish, Wildlife and Parks, American Indian tribes, wildlife advocaten en leden van het congres.

Goh, heb jij ook ineens associaties met de Oostvaardersplassen? Het is ook overal hetzelfde gezeur met de mens.

Wat anders: fotograferen van bizons in Yellowstone

Nu ik mijn kanttekening geplaatst heb bij het nog steeds bestaan van de Amerikaanse bizon dankzij óf ondanks de mens, wil ik je ook graag de mooie kant van deze dieren laten zien. Want zoals je hebt kunnen lezen in de inleiding zijn bizons geweldig fotogeniek.

Bizon
Als naalden vriest de rijp aan de wimpers vast. Fotograaf: Jody Zweserijn

Mooiste tijd

Het is het hele jaar rond geweldig om deze imposante dieren op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar de winterperiode geeft een extra dimensie. Door de sneeuw is het landschap minimalistisch. En vorst, sneeuwbuien en mist voegen extra sfeer toe aan de beelden. Het landschap van Yellowstone is uniek door vulkanische activiteiten. Overal zijn hete bronnen en stijgen stoompluimen de lucht in.

Bizon
Sneeuw, mist, bizons en een opkomende zon. Wat wil je nog meer? Fotograaf: Jody Zweserijn

Hoe dan?

Bizons in de sneeuw zijn op vele manieren vast te leggen. Romantisch, grafisch, gek, dichtbij, veraf, solo, in kudde, in landschap, etc, etc.

  • Portretten

Soms kijken ze dromerig voor zich uit. Maar soms kijken ze je recht en indringend aan. Helemaal geweldig is het als hun vacht berijpt is door de stoom van hete bronnen of ijzel. Dan krijgen ze een spookachtig uiterlijk.

Bizon
Lekker warm tussen de vulkanische activiteiten. Wel -25 graden Celsius. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Grafische beelden

In een door sneeuw minimalistisch geworden landschap is het niet moeilijk de bizon strak en grafisch vast te leggen. Het is een kwestie van wachten bij een kudde en een compositie uitzoeken.

Bizons
Het is heerlijk uren te staan observeren bij een kudde en alleen maar te kijken hoe de bizons aan het rondscharrelen zijn en om en door elkaar heen bewegen. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Scherpte/onscherpte

Een grappig effect krijg je als je in een sneeuwbui juist de sneeuw scherp vastlegt en de bizon onscherp. De automatische scherpstelling van de lens kan in de war raken van de dwarrelende sneeuwvlokjes waardoor een dergelijke foto soms bij toeval ontstaat.

Bizon
Soms ontstaat bij toeval een heel spannend beeld. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • In het landschap

Omdat de dieren zo indrukwekkend zijn krijg je enorm de neiging ze telkens close up vast te leggen. Maar dwing jezelf ook ze klein in het landschap te plaatsen. Zo kun je tevens de specifieke elementen van het Yellowstone landschap in je beeld meenemen.

Bizons in Yellowstone
Yellowstone in al zijn facetten: sneeuw, kou, vulkanische activiteit en bizons. Deze foto is tevens gekozen tot foto van het jaar 2019 bij Natuurfotografen Vereniging Utrecht. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Aktie

Bizons zie je meestal niet heel actief: ze grazen, wandelen als kudde of ze liggen te herkauwen of gewoon lekker een beetje te suffen. Maar áls ze in actie komen, dan is het ook direct spectaculair. Zo’n massaal dier door de sneeuw zien galopperen is sowieso imposant en daarbij stuift de sneeuw op en ijsklompen vliegen metershoog door de lucht. Een situatie om in continu stand te fotograferen, want dan zit er altijd wel een gelukt beeld tussen.

Stampede!
STAMPEDE! Fotograaf: Jody Zweserijn

Waar moet je op voorbereid zijn

  • Regels en gedrag bizons

Bizons kunnen humeurig en gevaarlijk zijn. Hou daarom altijd minimaal 23 meter (of 25 yards) afstand.

Bizons
‘Als je nog één foto van me maakt, zal ik eens even naar je toe komen!’ Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Weersomstandigheden

De gemiddelde hoogte in Yellowstone is ruim 2400 meter. In de winter ligt er bijna altijd sneeuw. Maar de sneeuwhoogte kan variëren en er kan dus ook wel eens relatief weinig sneeuw liggen. Het is mooier bizons in een alles overdekkend sneeuwlaag te fotograferen dan dat er struiken en stenen bovenuit steken.
En zoals het spreekwoord zegt: het kan vriezen of dooien. In januari kan de dagtemperatuur ook net boven nul zijn en de nachttemperatuur er iets onder. Op zich best aangenaam. Maar het kan ook keihard -25 graden Celsius vriezen. Als je dan niet goed gekleed buiten bent loop je grote kans bevriezingsverschijnselen op te lopen.

Bizons
Bizons in tegenlicht, wandelend over een bergkammetje. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Foto-apparatuur

Bizons zijn goed te fotograferen met een lichte zoomlens. Met bijvoorbeeld een 80-400 mm lens heb je een geweldige bereik en mogelijkheden. Om bizons in het landschap te fotograferen kun je bijvoorbeeld met een 24-70 mm of 16-35 mm lens heel goed uit de voeten. Werk je met een grote en zware lens dan is een statief onmisbaar. Soms sta je meer dan een uur bij een kudde bizons te fotograferen en observeren.

  • Kleding

Zoals gezegd kan de temperatuur variëren van licht boven nul tot ver onder het vriespunt. Je moet warm gekleed zijn omdat je vaak langer dan een uur buiten aan het fotograferen bent. Sneeuwlaarzen zijn prettig omdat je soms tot kniehoogte (of verder) wegzakt in de sneeuw. Je hebt hele warme handschoenen of wanten nodig die ook geschikt zijn om mee te fotograferen. Het is heel vervelend als je ze telkens uit moet doen om je camera te bedienen. Zorg dat je een muts hebt waar je oorlellen niet onderuit steken. Bij strenge vorst wordt je hiervoor genadeloos afgestraft met bevroren oren. En ijsgrips onder je laarzen of schoenen tegen uitglijden zijn ook erg prettig. Bijvoorbeeld de grips van de ANWB voldoen hiervoor al prima.

Bizons
Gespecialiseerde winterkleding heb je wel nodig als je een paar uur in een sneeuwbui in een dikke pak sneeuw wilt fotograferen. Kijk hoe die bizons gekleed gaan. Fotograaf: Jody Zweserijn
  • Het park in

In de winterperiode is Yellowstone beperkt toegankelijk. Alleen via de noordoostelijke ingang bij Gardiner/Mammoth Hot Springs kun je met eigen vervoer het park in en op en neer rijden tussen Mammoth en Cooke City. Je mag hier 24/7 zijn. Alle andere locaties zijn alleen te bereiken met een z.g. snowcoach of met een commercieel gegidste sneeuwscootertocht. Kijk voor meer informatie op de officiële website van Yellowstone.
Eén of meerdere overnachtingen in de accommodaties bij Old Faithful is de investering meer dan waard en fotografisch gezien mag je dit eigenlijk niet overslaan als je toch in Yellowstone bent. In de directe omgeving van deze accommodaties is heel veel vulkanische activiteit en het is bijzonder mooi hier bij zonsopkomst, -ondergang en in de nacht te fotograferen.

Met eigen vervoer in Yellowstone NP
Via de noordoostelijke ingang kun je met eigen vervoer 24/7 het park in en op en neer rijden tussen Gardiner/Mammoth Hot Springs en Cooke City. Fotograaf: Jody Zweserijn

Hoe kom je in Yellowstone?

Je vliegt op Bozeman (Montana). Van daaruit rij je in ongeveer 3 uur naar Gardiner of West-Yellowstone. Hier vind je respectievelijk de noordoostelijke en westelijke ingangen van het park. Accommodatie is makkelijk te regelen in beide plaatsen.

6 reacties

  1. Leuk verhaal!
    Ik ben afgelopen voorjaar in Yellowstone geweest en was toen al onder de indruk. Maar in de winter is het helemaal indrukwekkend.
    Deze reis meteen maar weer hoog op mijn bucketlist gezet. 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Leuk verhaal!
    Ik ben afgelopen voorjaar in Yellowstone geweest en was toen al onder de indruk. Maar in de winter is het helemaal indrukwekkend.
    Deze reis meteen maar weer hoog op mijn bucketlist gezet. 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: