Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in de taal van symbolen

Een manier om eens anders naar je onderwerp te kijken en vast te leggen, is door er betekenis aan te geven. Je fotografeert dan bijvoorbeeld niet een boom, maar je fotografeert wat voor betekenis die boom -voor jou- heeft. Dit levert meestal hele verrassende beelden op, die verder gaan dan het vastleggen van alleen het onderwerp. Je maakt de foto niet alleen op een andere manier, je kijkt er achteraf ook heel anders naar.
berk
De 'Dame van het bos' heeft verschillende betekenissen in de symboliek. Fotograaf: Anja Zwanenburg

Een boom kan bijvoorbeeld staan voor kracht en standvastigheid, of voor de verbinding tussen hemel en aarde. Neem nou de berk, een boom met vele betekenissen. Zo staat de berk symbool voor heksen en witte wieven, maar als ‘meiboom’ of ‘lenteboom’ is het een heilige boom. Algemeen staat de ‘Dame van het bos’ symbool voor vriendelijk, bekoorlijk, elegant, bescheiden en gratie. Als je dit als uitgangspunt neemt en deze symboliek probeert vast te leggen, krijgt de berk een andere lading en ontstaan er beelden die je anders niet zou maken.

Lijnen en vormen

Met lijnen kun je allerlei betekenissen geven. Zo staat een dikke lijn voor duidelijkheid en een dunne lijn voor onzekerheid. Je kunt op zoek gaan naar deze lijnen in het landschap, maar je kunt ze ook vinden op macroniveau. lijnenEen schuine lijn van links naar rechts geeft je foto een gevoel van zekerheid, een schuine lijn van rechts naar links van onzekerheid. Je kunt dit testen door een foto te maken met een schuine lijn van links naar rechts en deze foto vervolgens te spiegelen. Als je beide foto’s nu naast elkaar legt, zal je zien dat ze verschillende dingen uitdrukken.

cirkelsVormen zien we dagelijks om ons heen. Ook daarin kun je allerlei symbolieken ontdekken. De vorm van een cirkel staat bijvoorbeeld voor oneindigheid en de vorm van een vierkant voor structuur. Vormen zijn vaak terug te vinden in allerlei onderwerpen in de natuur. Denk maar aan afgezaagde boomstammen of slangen. Als je in de natuur naar cirkels of vierkanten zoekt, zal je er steeds meer zien omdat je er op focust. Je kijkt op een andere manier en zult nieuwe dingen ontdekken.

Kleuren en getallen

Kleuren hebben ook symbolische betekenissen. De kleur blauw betekent vrijheid. We kennen allemaal wel foto’s van blauwe luchten die een gevoel van vrijheid bij ons oproepen. De kleur groen betekent rust. Niet voor niets is dit de basiskleur in de natuur, en worden wij als vanzelf al rustiger wanneer wij het bos of het landschap in trekken! Door in je foto’s bewust voor bepaalde kleuren te kiezen, kun je op deze manier jouw thematiek duidelijk maken en jezelf uitdrukken.

polariteit

Het is wellicht niet zo voor de hand liggend om in de natuur met de symboliek van nummers te werken. Toch kun je hiermee jezelf dwingen om anders te kijken. De betekenis van het getal twee is bijvoorbeeld dualiteit of tegenstelling. Je zou dit uit kunnen drukken in foto’s waarbij je de tegenstelling tussen licht en donker als uitgangspunt neemt. De betekenis van het getal vier is volmaaktheid. Het is de basis voor ordening en het behoudende in de natuur. Roept dit al beelden bij je op?

Van collectief tot persoonlijk

De betekenis die we aan symbolen geven, is vaak collectief (geldend voor iedereen) en cultureel bepaald. Wit staat bijvoorbeeld in onze cultuur voor zuiverheid, terwijl het in China staat voor rouw. Naast een collectieve of cultuurbepaalde betekenis kun je ook zelf bepalen wat de betekenis van een symbool is. Je foto’s worden hierdoor nog persoonlijker. Veel succes!

3 reacties

  1. Heel interessante blog Anja, en nog nooit zo over gedacht alhowel ik steeds foto’s neem in the natuur en er ook een blog op nahoud. Wat een schitterende nieuwe manier van denken voor me tegenover de foto’s die ik neem.

    Groetjes, Agnes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Heel interessante blog Anja, en nog nooit zo over gedacht alhowel ik steeds foto’s neem in the natuur en er ook een blog op nahoud. Wat een schitterende nieuwe manier van denken voor me tegenover de foto’s die ik neem.

    Groetjes, Agnes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: