Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vind jouw eigen stijl in natuurfotografie

Als natuurfotograaf is het vinden van een eigen stijl een reis die even boeiend als uitdagend is. Tijdens PiXperience deel ik mijn avonturen en ontdekkingen op deze zoektocht. Mijn fotografische expressie wordt steeds abstracter en minimalistischer, een stijl die misschien niet iedereen aanspreekt. Maar is dat erg? Zeker niet. Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt, dat het je blij maakt.
Grafische weergave van de kop van een Japanse Kraanvogel.
Grafische weergave van de kop van een Japanse Kraanvogel. Fotograaf: Alex Pansier

De kracht van koude gebieden

Mijn reizen brengen me vaak naar koude, afgelegen gebieden. Niet omdat ik een voorliefde heb voor de kou, goede kleding neutraliseert de temperatuur, maar omdat de ongerepte
sneeuwlandschappen een perfect canvas bieden voor mijn stijl. Een recente reis bracht me naar Japan, waar ik de Japanse Kraanvogels fotografeerde. Deze vogels, met hun sierlijke
zwart-witte verenkleed en opvallende rode ‘petje’, zijn de ideale onderwerpen voor mijn grafische, minimalistische foto’s.

Creëer een grafische foto: stap voor stap

Hoe transformeer je een levendig, complex tafereel in de natuur naar een strakke, grafische afbeelding? Hieronder geef ik je enkele eenvoudige tips om je te helpen deze stijl onder de knie te krijgen:

Zo ziet het er in de praktijk uit, genomen met een iPhone.
Zo ziet het er in de praktijk uit, genomen met een iPhone. Fotograaf: Alex Pansier

1. Zoek een eenvoudige achtergrond: Het begint allemaal met de achtergrond. Voor een minimalistische foto heb je een eenvoudige, liefst compleet witte achtergrond nodig. In mijn
geval diende de sneeuw als het perfecte, ongerepte canvas.

2. Isolatie is de sleutel: Focus op één enkel onderwerp. In een sneeuwlandschap is het vinden van een geïsoleerd exemplaar cruciaal. De Japanse kraanvogel, solitair in de witte sneeuw,
biedt een krachtig visueel punt.

3. Overbelichting voor abstractie: Om de structuur van de sneeuw te minimaliseren en een echt witte achtergrond te creëren, is overbelichting nodig. Ik stel voor om 2 stops over te
belichten. Dit ‘drukt’ de details in de sneeuw weg en laat je onderwerp er echt uitspringen.

4. Gebruik bewolkt weer in je voordeel: Hoewel zonnig weer verleidelijk kan zijn, zijn de harde schaduwen en sterke contrasten die het produceert vaak ongewenst in minimalistische fotografie. Een bewolkte dag biedt zacht, diffuus licht, perfect om de subtiele nuances van je onderwerp te vangen zonder afleidende schaduwen.

Tips voor het vangen van de essentie

1. Geduld is een schone zaak: Natuurfotografie vereist geduld. Wacht op het juiste moment, wanneer je onderwerp zich perfect positioneert tegen de achtergrond.
2. Oog voor detail: Hoewel de stijl minimalistisch is, is aandacht voor detail cruciaal. Het rode ‘petje’ van de kraanvogel is een klein, maar essentieel element dat de foto tot leven brengt.
3. Ken je apparatuur: Vertrouwd zijn met je camera en instellingen is fundamenteel. Weten hoe je snel aanpassingen kunt maken voor overbelichting kan het verschil betekenen tussen een goede foto en een geweldige foto.
4. Post-Processing: Zelfs met de perfecte opname kan post-processing je helpen de laatste hand te leggen aan je foto. Minimalistische stijlen profiteren enorm van subtiele aanpassingen in contrast, helderheid, en kleur.

Geïsoleerde Japanse kraanvogels.
Geïsoleerde Japanse kraanvogels. Fotograaf: Alex Pansier

Conclusie

Het ontwikkelen van een eigen, unieke stijl in de natuurfotografie is een persoonlijke reis die moed vereist, de moed om anders te zijn, om tegen de stroom in te gaan. Niet iedereen zal je
stijl waarderen, en dat is prima. Wat telt is dat het jouw visie, jouw passie weerspiegelt. Door je te focussen op eenvoud, abstractie, en de pure essentie van je onderwerp, kun je beelden
creëren die meer zijn dan foto’s, het zijn kunstwerken die jouw unieke kijk op de wereld uitdrukken.


Bezoek op zaterdag 13 april PiXperience in het Museon-Omniversum in Den Haag. Een bomvolle dag met leerzame presentaties van de beste natuurfotografen uit Nederland en België.
Jij als fotograaf staat centraal tijdens PiXperience. De ervaren sprekers delen hun kennis, ervaring en inspiratie met jou zodat jij in staat bent betere foto’s te maken en nog meer plezier te beleven aan je hobby.
Een ticket voor PiXperience is inclusief toegang tot Museon-Omniversum en toegang tot de prijsuitreiking van de Groene Camera 2024.
Met PiXperience 2024 ben jij klaar voor het nieuwe fotografieseizoen!

4 reacties

  1. Als mede ossenaar vind ik je werk prachtig. Zodra ik iets zie, bv dit artikel die voorbij komt op Google, zie ik aan de foto gelijk dat het van Alex afkomt.
    Zijn stijl haal je er heel makkelijk uit, die je vanzelf lijkt aan, Alex Pansier !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Als mede ossenaar vind ik je werk prachtig. Zodra ik iets zie, bv dit artikel die voorbij komt op Google, zie ik aan de foto gelijk dat het van Alex afkomt.
    Zijn stijl haal je er heel makkelijk uit, die je vanzelf lijkt aan, Alex Pansier !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: