HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Groot geaderd witjes in lentesfeer

Deze prachtige vlinders stonden boven aan op mijn nog te fotograferen wensenlijstje. Helaas komen in ze in Nederland niet meer voor. Maar via social media en internet kwam ik erachter dat ze nog wel in de Viroinval in België vliegen.

groot geaderd witje

Gebied verkennen

Het liefst ga ik een paar keer naar een gebiedje toe om het te leren kennen en om te kijken welke beestjes er rond vliegen. Dit gebied in België is echter te ver weg om zo maar even een paar uurtjes naar toe te gaan. Dus hebben we een weekendje geboekt in een hotel in de buurt en dan maar hopen dat we ze gaan vinden.

Vrijdagavond ben ik gelijk gaan zoeken, maar ik vond sowieso geen enkele vlinder. Wat een teleurstelling. Zaterdagmorgen regende het ook nog, zo jammer. Want dit weekend moest het gebeuren.

Gevonden!

Zaterdagmiddag ben ik naar een ander veldje gegaan en ja, daar zag ik dan eindelijk een enkele vliegen. Wat zijn ze mooi! Het waaide hard en deze vlindertjes zijn behoorlijk vliegerig, dus onmogelijk een mooie foto te maken.

In de avond zijn we terug gegaan, ik wilde graag uitvinden waar ze slapen (want daar zitten ze de volgende morgen nog steeds). Het waaide nog steeds erg hard en ik kon er maar 1 vinden. Toen ben ik goed gaan nadenken: waar komt de zon op, dus waar pakken ze het eerste zonlicht om op te warmen, en waar staat nu de minste wind. Ik zag een doorgangetje en daarachter lag een beschut veldje. En yes, op een stel margrieten vond ik een stuk of 6 groot geaderd witjes . Op 1 margriet zaten zelfs 4 vlinders tegelijk.

Dan is het een kwestie van zelfbeheersing. Want als je gaat fotograferen dan kunnen ze schrikken en alsnog weg vliegen. En als je ze laat zitten, dan kan je daar in de vroege morgen zo naar toe lopen. Ik heb vanuit de verte een fototootje gemaakt (kon dat niet helemaal laten) en de volgende morgen de wekker om 5 uur gezet. Gelukkig was het droog!

groot geaderd witje
Even tijd voordat het licht te hard wordt en de vlinders gaan vliegen. Fotograaf: Judith Borremans

De volgende morgen

In het donker zijn we naar het gebiedje terug gereden, het hele eind gelopen en daar zaten ze nog. Niet meer 4 op 1 bloem, maar wel 2 x 2 op een bloem. Wat een geluk.

Snel spullen uitpakken, compositie kiezen en wachten op de zon. Toen die opkwam was het een magisch moment (vond ik): prachtig zacht tegenlicht, alle spinnenwebjes in het veld lichtte op en dan 2 x 2 van mijn favoriete vlinders voor mijn neus. Wat een gelukzalig gevoel! Ik had alle tijd om verschillende foto’s te maken.

groot geaderd witje
Vlinders in de (eigen) schaduw en de achtergrond al mooi in de zon. Fotograaf: Judith Borremans

Andere belichting

Nadat de zon te hard werd ben ik vanaf de andere kant gaan fotograferen, waarbij ik de vlindertjes in mijn schaduw zet en de zon belicht de achtergrond. Ik ga dan over tot 1 stop overbelichten en maakte bovenstaande foto. Helaas gingen de vlinders al binnen een uur vliegen, maar ik had mijn mooie foto’s gemaakt en heb genoten van de prachtige ochtend. Dus we konden zeer tevreden terug naar het hotel om van het ontbijtje te genieten.

Het weekend was zeer geslaagd en een nieuw weekend is al geboekt om een workshop te verzorgen. Heb er zin in!

Deel dit artikel


13
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hi Judith,

  Wat een schitterende foto’s van deze prachtige groot geaderde witjes. De vleugeltjes lijken wel van glas in lood.
  Je moet er wel wat voor over hebben om ze te fotograferen, maar dan heb je ook wel wat! Super!

  Hartelijke groet,
  Annette

 2. Mooi verhaal en prachtige foto’s. Wat ik in het verhaal mis is met welke lens en instellingen heb je de foto’s gemaakt.

  Jacqueline

 3. Door Corrie Rijkelijkhuizen op 7 april 2016 om 18:11

  Wat een prachtige foto’s en verhaal Judith . Top !!

 4. Door Janny op 7 april 2016 om 10:35

  Ze zijn supermooi Judith wou dat ze hier ook waren en een mooi verhaal erbij
  Groetjes Janny

 5. Mooi verhaal Judith. Wat een kick he als alles dan samenkomt, geweldig! En ik denk één van je favoriete set foto’s geschoten toen dat weekend?

  grt,

  Chris.

 6. Mooi verhaal, zoals je dat hebt aangepakt, en daarmee zijn het dan ook werkelijk schitterende foto’s geworden!

  Groot geaderde witjes zijn o.a. ook nog te bewonderen bij de vlindertuin in Harskamp, de Passiflorahoeve.
  (http://www.passiflorahoeve.nl/home/)

  Afgelopen seizoen zijn daar heel veel eieren afgezet zodat ook dit seizoen de nodige groot geaderde witjes weer zijn te verwachten. Ik heb overigens, naast veel foto’s, ook een filmpje gemaakt van de ei afzetting door het groot geaderd witje.

  Groet, Eric

 7. Door mdebeer op 5 april 2016 om 12:20

  Heel erg interessant artikel en prachtige foto’s! Dankjewel! Wat ik me al een tijdje afvraag….misschien weet jij/jullie het; de vlinders kunnen ‘s ochtends vroeg dan dus niet wegvliegen omdat ze te koud zijn…. maar ervaren ze stress als ze niet weg kunnen vliegen?

  1. Dank je wel. Ondanks het feit dat de vlinders niet kunnen weg vliegen, moet je er natuurlijk wel met het grootste respect mee omgaan. Dus niet aanraken of oppakken bijvoorbeeld. Of alle bloempjes er omheen plat trappen enz. Respect voor de natuur moet voorop staan!

   1. Door mdebeer op 5 april 2016 om 20:13

    Helemaal mee eens!

 8. Leuk artikel en mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *