Menu

Groot geaderd witjes in lentesfeer

Deze prachtige vlinders stonden boven aan op mijn nog te fotograferen wensenlijstje. Helaas komen in ze in Nederland niet meer voor. Maar via social media en internet kwam ik erachter dat ze nog wel in de Viroinval in België vliegen.
groot geaderd witje

Gebied verkennen

Het liefst ga ik een paar keer naar een gebiedje toe om het te leren kennen en om te kijken welke beestjes er rond vliegen. Dit gebied in België is echter te ver weg om zo maar even een paar uurtjes naar toe te gaan. Dus hebben we een weekendje geboekt in een hotel in de buurt en dan maar hopen dat we ze gaan vinden.

Vrijdagavond ben ik gelijk gaan zoeken, maar ik vond sowieso geen enkele vlinder. Wat een teleurstelling. Zaterdagmorgen regende het ook nog, zo jammer. Want dit weekend moest het gebeuren.

Gevonden!

Zaterdagmiddag ben ik naar een ander veldje gegaan en ja, daar zag ik dan eindelijk een enkele vliegen. Wat zijn ze mooi! Het waaide hard en deze vlindertjes zijn behoorlijk vliegerig, dus onmogelijk een mooie foto te maken.

In de avond zijn we terug gegaan, ik wilde graag uitvinden waar ze slapen (want daar zitten ze de volgende morgen nog steeds). Het waaide nog steeds erg hard en ik kon er maar 1 vinden. Toen ben ik goed gaan nadenken: waar komt de zon op, dus waar pakken ze het eerste zonlicht om op te warmen, en waar staat nu de minste wind. Ik zag een doorgangetje en daarachter lag een beschut veldje. En yes, op een stel margrieten vond ik een stuk of 6 groot geaderd witjes . Op 1 margriet zaten zelfs 4 vlinders tegelijk.

Dan is het een kwestie van zelfbeheersing. Want als je gaat fotograferen dan kunnen ze schrikken en alsnog weg vliegen. En als je ze laat zitten, dan kan je daar in de vroege morgen zo naar toe lopen. Ik heb vanuit de verte een fototootje gemaakt (kon dat niet helemaal laten) en de volgende morgen de wekker om 5 uur gezet. Gelukkig was het droog!

groot geaderd witje
Even tijd voordat het licht te hard wordt en de vlinders gaan vliegen. Fotograaf: Judith Borremans

De volgende morgen

In het donker zijn we naar het gebiedje terug gereden, het hele eind gelopen en daar zaten ze nog. Niet meer 4 op 1 bloem, maar wel 2 x 2 op een bloem. Wat een geluk.

Snel spullen uitpakken, compositie kiezen en wachten op de zon. Toen die opkwam was het een magisch moment (vond ik): prachtig zacht tegenlicht, alle spinnenwebjes in het veld lichtte op en dan 2 x 2 van mijn favoriete vlinders voor mijn neus. Wat een gelukzalig gevoel! Ik had alle tijd om verschillende foto’s te maken.

groot geaderd witje
Vlinders in de (eigen) schaduw en de achtergrond al mooi in de zon. Fotograaf: Judith Borremans

Andere belichting

Nadat de zon te hard werd ben ik vanaf de andere kant gaan fotograferen, waarbij ik de vlindertjes in mijn schaduw zet en de zon belicht de achtergrond. Ik ga dan over tot 1 stop overbelichten en maakte bovenstaande foto. Helaas gingen de vlinders al binnen een uur vliegen, maar ik had mijn mooie foto’s gemaakt en heb genoten van de prachtige ochtend. Dus we konden zeer tevreden terug naar het hotel om van het ontbijtje te genieten.

Het weekend was zeer geslaagd en een nieuw weekend is al geboekt om een workshop te verzorgen. Heb er zin in!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: