Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: De kleine parelmoervlinder

In deze Making Of neem ik je mee op mijn zoektocht naar de kleine parelmoervlinder. Een prachtige en een niet alledaagse dagvlinder die een mooie foto verdient. Niet alleen omdat ik dat zo graag wilde, maar vooral ook om het überhaupt vast te leggen. Nu het nog kan, zo te zeggen. Tenslotte gaat het niet al te best met o.a. de vlinder in Nederland. Maar… deze vlinder vinden is één, het mooi fotograferen is twee! Uiteindelijk slaagde ik in mijn missie.
Van de vele foto’s die ik kon maken, werd deze de foto die ik wilde
Van de vele foto’s die ik kon maken, werd deze de foto die ik wilde. Fotograaf: Hans Brongers

Op zoek naar de bosparelmoervlinder

De zoektocht naar het mooie plaatje van de kleine parelmoervlinder startte overigens met de zoektocht naar de bosparelmoervlinder. Een dagvlinder die ik vorig jaar, na een tip, vond in een smalle open strook in het bos. Ook dit jaar had ik daar al snel geluk. Enkele bosparelmoervlinders wist ik te vinden en te fotograferen. Na twee dagen was er echter plotseling geen bosparelmoervlinder meer te vinden. Ook enkele ochtenden erna zoeken leverde geen succes op. Aanhoudende droogte en warmte? Hierop besloot ik naar een andere plek te gaan om daar mijn geluk te beproeven.

De zoektocht begon met het zoeken naar de bos parelmoervlinder
De zoektocht begon met het zoeken naar de bosparelmoervlinder. Fotograaf: Hans Brongers

Bloemenvelden voor de biodiversiteit

In de eerste alinea haalde ik al aan dat het in Nederland niet zo goed gaat met o.a. de vlinder. Gelukkig wordt er wel veel gedaan om de achteruitgang een halt toe te roepen. Zo zijn er gelukkig nog, of weer, landbouwers die naast hun eigen gewas een extra strook met een variatie aan wilde bloemen inzaaien. Zij leveren daarmee een niet onbelangrijke bijdrage aan de verbetering en instandhouding van de biodiversiteit. Uitgerekend langs zo’n veld met verschillende bloeiende bloemen zag ik plots een voor mij onbekende vlinder.

Liggend op de grond

Het zat op het zandpad lekker van de zon te genieten. Voorzichtig maakte ik met mijn smartphone een foto van de vlinder en liet deze door Obsidentify identificeren. Deze kwam al snel met een 100% zekere identificatie: de kleine parelmoervlinder. Het dier wisselde bij het minst of geringste van plek op het zandpad. Toch lukte het mij, liggend op de grond, een foto te maken van deze mooie dagvlinder. Hierbij gebruikte ik mijn 100-400mm lens om de vlinder op afstand naar mij toe te halen.

Voor deze foto lag ik plat op de grond
Voor deze foto lag ik plat op de grond. Fotograaf: Hans Brongers

Geluk met de kleine parelmoervlinder

Nog gelukkiger werd ik toen de kleine parelmoervlinder heel even op een bloem ging zitten. Dit was voor die ochtend ook direct de laatste kans, want het zocht bloemen op verderop in het korenveld. De ochtend erna zocht ik opnieuw deze plek op. Ook nu zag ik al snel een kleine parelmoervlinder op het pad in de zon zitten. In tegenstelling tot gisteren vloog dit exemplaar na een tijdje het bloemenveld in.

Heel even ging de kleine parelmoervlinder op een bloem zitten
Heel even ging de kleine parelmoervlinder op een bloem zitten. Fotograaf: Hans Brongers

De kleine parelmoervlinder gunt mij veel fotomogelijkheden

Gelukkig, voor mij koos het de mooie gele ganzenbloemen op slechts een meter afstand van het pad. Het was een prachtig gezicht om deze kleurrijke vlinder te zien te midden van de evenzo kleurrijke bloemenzee. Op deze afstand vloog het van bloem naar bloem en kreeg ik meer dan voldoende de gelegenheid het te fotograferen met mijn 100-400mm lens. Hierbij zorgde ik ervoor dat ik zoveel mogelijk op ooghoogte was van de vlinder. Na vele foto’s gemaakt te hebben vond de vlinder het welletjes en vertrok meer naar het midden van het veld. Voor mij geen reden het te volgen want ik zou allen maar bloemen vertrappen. Nee, ik had meer dan voldoende foto’s en de foto die ik wenste zat er zeker bij.

De kleine parelmoervlinder te midden van het bloemenveld
De kleine parelmoervlinder te midden van het bloemenveld. Fotograaf: Hans Brongers

Extra informatie over voorkennis

Soortenkennis

Het geïnformeerd zijn over het soort vlinder of libel vind ik van essentieel belang voordat ik op zoek ga. Deze informatie haal ik voor vlinders en libellen met name van de website van de Vlinderstichting.

Soorten identificeren in het veld

Wanneer je bijvoorbeeld een vlinder ziet en je weet niet welk soort dit is, laat dan de app van Obsidentify de identificatie voor je doen.

Insecten fotograferen

Waardevolle informatie over het fotograferen van insecten vind je onder meer in het artikel van Johan van de Wielen.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

4 reacties

 1. Beste Hans,
  Ik vind het bijzonder jammer dat je niet de waardplant van de kleine parelmoervlinder en de bosparelmoervlinder benoemt. De kleine zet haar eitjes af op inheemse viooltjes. Ze wordt de laatse jaren steeds vaker meer landinwaarst gezien. Niettemin krijgt ze daar zelden een lans zich ook daadwerkelijk voort te planten.
  Akkerranden kunnen wel wat nectar bieden, echter als deze naast een veld bespoten met neonicotinoiden staan is het maar de vraag of ze daar niet juist aan overlijdt.
  (zie youtube lecture van Dave Goulson: Bees, pesticides and the future of farming)
  Er zijn allerlei vaste viooltjes soorten voor elk type bodem. In de duinen gebruok deze vlinder vaak het duinviooltje, wat niet wil zeggen dat ze op zandige inlandse bodem niet het honsdsviooltje zou kunnen gebruiken bijv.
  Ik vecht al jaren voor het bekender maken van de manier van voortplanten van van vlinders, want alleen nectarplanten is niet genoeg voor de overlevingskansen van vlinders.
  Groet Wankja

  1. Dank je hartelijk voor je uitgebreide reactie Wankja.
   Goed dat je mij en anderen via mijn artikel wijst op het gemis van een belangrijk aspect in het leven van de vlinder…de voortplanting.
   Jouw reactie begrijp ik helemaal, want hetgeen jij schrijft had het verhaal zeker compleet gemaakt.
   Helemaal wanneer ik het had geschreven voor de rubriek Soortenbeschrijving.
   Echter, de inhoud van mijn artikel was bedoeld voor de rubriek Making Of.
   Mijn intentie was dus vooral gericht op de wijze waarop de uiteindelijke foto van de kleine parelmoervlinder tot stand is gekomen.
   Begrijp mij goed, dit schrijf ik zeker niet om het goed te praten, of in dit geval te schrijven.
   Neen, ik ben juist blij met jouw reactie, want jouw bijdrage maakt dat het artikel meer compleet is!

  1. Goedemorgen Wim,
   Dank je voor je compliment en ja, een geluksmoment is een van de factoren die een natuurfotograaf nu eenmaal nodig heeft.
   Een niet geheel onbelangrijke overigens.

   Mooie dag gewenst,
   Hans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Beste Hans,
  Ik vind het bijzonder jammer dat je niet de waardplant van de kleine parelmoervlinder en de bosparelmoervlinder benoemt. De kleine zet haar eitjes af op inheemse viooltjes. Ze wordt de laatse jaren steeds vaker meer landinwaarst gezien. Niettemin krijgt ze daar zelden een lans zich ook daadwerkelijk voort te planten.
  Akkerranden kunnen wel wat nectar bieden, echter als deze naast een veld bespoten met neonicotinoiden staan is het maar de vraag of ze daar niet juist aan overlijdt.
  (zie youtube lecture van Dave Goulson: Bees, pesticides and the future of farming)
  Er zijn allerlei vaste viooltjes soorten voor elk type bodem. In de duinen gebruok deze vlinder vaak het duinviooltje, wat niet wil zeggen dat ze op zandige inlandse bodem niet het honsdsviooltje zou kunnen gebruiken bijv.
  Ik vecht al jaren voor het bekender maken van de manier van voortplanten van van vlinders, want alleen nectarplanten is niet genoeg voor de overlevingskansen van vlinders.
  Groet Wankja

  1. Dank je hartelijk voor je uitgebreide reactie Wankja.
   Goed dat je mij en anderen via mijn artikel wijst op het gemis van een belangrijk aspect in het leven van de vlinder…de voortplanting.
   Jouw reactie begrijp ik helemaal, want hetgeen jij schrijft had het verhaal zeker compleet gemaakt.
   Helemaal wanneer ik het had geschreven voor de rubriek Soortenbeschrijving.
   Echter, de inhoud van mijn artikel was bedoeld voor de rubriek Making Of.
   Mijn intentie was dus vooral gericht op de wijze waarop de uiteindelijke foto van de kleine parelmoervlinder tot stand is gekomen.
   Begrijp mij goed, dit schrijf ik zeker niet om het goed te praten, of in dit geval te schrijven.
   Neen, ik ben juist blij met jouw reactie, want jouw bijdrage maakt dat het artikel meer compleet is!

  1. Goedemorgen Wim,
   Dank je voor je compliment en ja, een geluksmoment is een van de factoren die een natuurfotograaf nu eenmaal nodig heeft.
   Een niet geheel onbelangrijke overigens.

   Mooie dag gewenst,
   Hans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: