Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Doorschijnende bladluizen

Zonder macro-objectief kom je er niet aan te pas bij dit onderwerp: de bladluis. Of eerder, het meervoud daarvan. Op zichzelf niet een heel spannend diertje, maar met het juiste idee is er zeker wel wat van te maken. Een onderschat en ondergewaardeerd onderwerp waar je heel veel kanten mee op kunt. Het drama voor je planten is omgekeerd evenredig aan de veelzijdigheid voor je foto’s!
Het contrast tussen de chaos van de luizen en de orde van de horizontale lijnen maakt dit beeld wat mij betreft interessant.
Het contrast tussen de chaos van de luizen en de orde van de horizontale lijnen maakt dit beeld wat mij betreft interessant. Fotograaf: Chris Ruijter

Dit beeld zat lang in mijn hoofd voordat ik eindelijk de kans had om ermee aan de slag te gaan. Vaak zijn de omstandigheden nét niet helemaal goed. Nét niet perfect. En om deze foto perfect en ‘clean’ uit te voeren zijn die omstandigheden wel nodig. En dan gaat er ook een zekere leercurve aan vooraf. Ik leg het je uit!

Precies werkje

Ten eerste moeten er niet één, niet twee, maar een heleboel bladluizen aanwezig zijn. Nu is dat vaak geen probleem, gezien de aard van het beestje, dus dat heb je al snel getackeld. Echter, daarnaast zijn er nog een aantal variabelen. Het blad waar ze op zitten moet voldoende doorschijnend zijn, zodat het licht van de flitser erdoorheen kan gaan. Bij het blad van riet, op deze foto, is dat het geval. Vinkje gezet.

De hoogte waarop ze zitten is ook van belang. Te hoog in de plant, waar ze zich vaak ophouden, is lastig fotograferen. Boven je hoofd werken is nu eenmaal niet ideaal. Maar het meest tricky is toch wel het vinden van een situatie waarin de bladluizen niet te veel van het bladsap hebben gesnoept. Dat doet het blad namelijk enigszins omkrullen. En dat maakt dat de luizen niet met z’n allen in hetzelfde scherptevlak te fotograferen zijn. Stacken is daarbij geen optie, de diertjes zijn daarvoor te beweeglijk.

Goed belicht, mooie lijnen, maar te weinig luizen!
Goed belicht, mooie lijnen, maar te weinig luizen! Fotograaf: Chris Ruijter

Probeer het blad zoveel mogelijk te fixeren, zonder dat je het afknipt of scheurt. Doe je dat wel, dan vallen de luizen en/of het blad krult helemáál snel om. Windstil weer of een ‘derdehandje’ (plamp) aan je statief bieden uitkomst. Gebruik een externe flitser en houd deze op een afstand van ongeveer twintig centimeter achter het blad. Denk er hierbij aan dat je de flitser geheel achter het blad positioneert, anders heb je last van flare.

Draai je diafragma vrij dicht (voor voldoende scherptediepte) en experimenteer met de sterkte van je flits. Stel scherp en druk af en doe dat vaak. De mislukkingsfactor is hoog! Maar zoals met zoveel dingen: de aanhouder wint.

Te veel luizen en niet allemaal in hetzelfde scherptevlak.
Te veel luizen en niet allemaal in hetzelfde scherptevlak. Fotograaf: Chris Ruijter

 


Fotografiegids wonderlijke insectenwereld

Deze bladluizen vind je terug in ons boek ‘Fotografiegids wonderlijke insectenwereld’, het ‘kookboek’ voor macrofotografie met 65 beeldrecepten.

Hoe fotografeer je de meer dan 20.000 soorten ‘kriebelbeestjes’ die ons land telt, op hun mooist? In deze fotografiegids belichten we 65 wonderlijke kevers, wantsen, vliegen, bijen, wespen, spinnen, en zweefvliegen met evenzoveel fotografische benaderingen.

Bestel dit boek in onze webshop!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

  1. Een super leuke foto! Allemaal op weg naar dezelfde bestemming. Gezellig en eensgezind. Ik ga op zoek!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Een super leuke foto! Allemaal op weg naar dezelfde bestemming. Gezellig en eensgezind. Ik ga op zoek!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: