Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Brigitte van Krimpen

Ze is acht jaar geleden veel intensiever met natuurfotografie aan de slag gegaan en sindsdien ervaart ze fotograferen in de vroege ochtend als een 'quality Zen' moment. Hoe komen die beelden met sfeer en emotie toch tot stand? En wie is de vrouw achter deze natuurfoto’s? Mathijs Frenken interviewt zijn collega natuurfotograaf Brigitte van Krimpen om antwoord te krijgen op deze en andere vragen.
Blue Fortune
Blue Fortune. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Mijn naam is Brigitte van Krimpen, ik ben 61 jaar oud en geboren en getogen in Den Haag. Van jongs af aan ben ik opgegroeid met de natuur en met een camera. Op achtjarige leeftijd kreeg ik van mijn ouders een Agfa click camera en ben ik besmet geraakt met het fotografievirus. Later wilde ik meer weten van de techniek en het licht en heb ik een opleiding tot vakfotograaf gevolgd bij de Fotovakschool te Apeldoorn. Daarna heeft het fotograferen zich hoofdzakelijk beperkt tot vakanties en mijn dochter.

Acht jaar geleden was voor mij een hele stressvolle periode als gevolg van een reorganisatie op mijn werk. Ik merkte dat fotograferen en vooral ‘alleen’ en vroeg in de ochtend mij rust en ruimte in mijn hoofd gaven. Er gaat niks boven buiten zijn als de zon opkomt, de vogeltjes gaan fluiten terwijl je zelf op je buik in het natte zand ligt om het bedauwde ruige haarmos te fotograferen. Dat voelt voor mij als een quality Zen moment. Hieruit maak je vast al op dat macrofotografie voor mij op nummer één staat. Sindsdien ben ik steeds actiever geworden met de natuurfotografie in de breedste zin van het woord. Mijn kijk op dingen is vaak anders dan bij mensen die niet fotograferen. Als ik in een mooi landschap sta kijk ik al automatisch naar vlakverdeling, kleuren en lijnen. Dat is de laatste jaren, nu ik intensiever met fotografie bezig ben, alleen maar sterker geworden.

Brigitte van Krimpen
Brigitte van Krimpen. Fotograaf: Loes Belovics

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Ik weet niet of mijn beelden zich onderscheiden van de beelden van anderen. Wat ik het meest belangrijk vind is dat ik zelf blij word van mijn foto’s. De meeste beelden van mij bevatten veel sfeer en voor mij is een achtergrond in een foto nog vaak belangrijker dan het hoofdonderwerp. Graag werk ik ook met veel ruimte in mijn macro’s, dus veel kijkruimte voor het onderwerp. Naast macro experimenteer in ook graag met nieuwe technieken en kunstzinnige bewerkingsvormen.

Twins at sunrise
Twins at sunrise. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur enz.)?

Mijn voorbereiding op een dag fotograferen hangt helemaal af van waar ik heen ga. Vaak heb ik erg veel apparatuur bij me (behoorlijk sjouwen dus). Je zal maar net zien dat je libellen in het mooie ochtendlicht wilt fotograferen en ze zitten er niet. Het zou dan toch doodzonde zijn om die fantastische zonsopkomst boven het ven te missen omdat je alleen je macro-objectief bij je hebt. Alhoewel ik veel verschillende onderwerpen fotografeer ben ik geen soortenjager. Natuurlijk is het leuk om een mooie foto van een bijzondere soort te maken, maar echt blij word ik vaak juist van iets heel simpels zoals een grasje en dat neer te kunnen zetten als iets heel speciaals. Uiteraard verdiep ik me vooraf wel in een bepaald gebied en de daar voorkomende onderwerpen, maar ik laat me ook graag verrassen door spontane momenten op zo’n dag.

Just the two of us
Just the two of us. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

Er is niet echt één specifieke foto waar ik het meest trots op ben, vaak gaat het toch ook om mooie momenten en emoties die bij een bepaalde opname horen. Maar één van de eerste meervoudige belichtingen die uit mijn nieuwe camera rolde afgelopen winterperiode is toch wel een hele speciale voor mij.

Expect the unexpected
Expect the unexpected. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (social media, aan de muur of…)?

Ik deel mijn mooiste beelden via mijn eigen website brigittevankrimpen.nl. Je kan mijn foto’s ook vinden op diverse social media zoals Facebook en Instagram. In het verleden heb ik op talrijke fotofora geplaatst, maar tegenwoordig deel ik mijn mooiste foto’s via DeelDeNatuur.nl, een online fotografieplatform waar ik reeds tweeënhalf jaar moderator ben. Vooral door veel te kijken naar foto’s van anderen en deze te analyseren heb ik veel bijgeleerd en ben ik ook kritischer geworden op mijn eigen werk. Daarnaast juicht Deel de Natuur de interactie tussen fotografen toe, door deelnemers aan te moedigen elkaars foto’s te becommentariëren.

Jouw foto’s met meervoudige belichting zijn erg opvallend, hoe komen deze tot stand?

Zelf wil ik graag ‘anders dan anderen’ fotograferen. Je geeft aan dat mijn meervoudige opnames opvallend zijn, dus ben ik daar kennelijk in geslaagd. Deze beelden komen meestal tot stand door veel te experimenteren met diverse overvloeimodi in de camera zelf maar ook met Adobe Photoshop, waar ik in het verleden een studie voor gevolgd heb en elke dag nog bijleer. Vaak is er direct een concreet beeld in mijn hoofd, maar het komt ook voor dat ik totaal anders eindig dan dat ik begonnen ben en juist dat creatieve proces is zo leuk om te doorlopen.

Natural Graphics
Natural Graphics. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Welke lenzen en technieken zijn onmisbaar bij deze tak van fotografie?

Ik ben een enorme fan van Adobe Photoshop, dus dat is voor mij zeker onmisbaar bij het tot stand komen van mijn creatieve beelden. Sinds een half jaar ben ik ook in het bezit van een nieuwe camera waarmee ik meervoudige beelden kan maken, daar ben ik nu druk mee aan het experimenteren. De objectiefkeuze is uiteraard afhankelijk van je onderwerp. Voor macro gebruik ik vaak mijn 100 mm macro-objectief, lensbaby Sweet of vintage objectieven. Voor andere onderwerpen zoals landschap gebruik ik mijn 24-105 mm F 4.0 objectief.

Wat is volgens jou de belangrijkste tip die je een beginnende fotograaf van creatieve beelden zou kunnen geven?

Om creatieve beelden te kunnen maken is het ‘de kunst van het zien’. Kijk eens anders en aandachtiger om je heen als beginnend fotograaf en je zal zien dat je heel verrassende dingen zal tegenkomen, vooral in kleine details waar de meeste mensen gewoon aan voorbij lopen.

Drawn to the light
Drawn to the light. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Elke dag leer ik nog bij en dat is wat ik ook zo ontzettend leuk vind aan fotografie. Ik probeer mezelf elke keer weer uit te dagen om iets ‘anders dan anders’ te fotograferen. Als dat lukt geeft dat echt een heel fijn gevoel. Fotografie is voor mij vooral een kunstvorm waarin ik me graag wil verder ontwikkelen. Daarnaast ben ik ook begonnen met aquarel schilderen. Ik ben me nu aan het verdiepen hoe ik beide kunstvormen zou kunnen combineren.

Weeping willows
Weeping willows. Fotograaf: Brigitte van Krimpen

17 reacties

  1. Brigitte, Lezende in je verhaal zie ik veel dingen die ik bij mezelf herken! Dat het belangrijk is dat je blij wordt van je beelden, dan is het voor jezelf goed. Dat je wel een beeld in je hoofd hebt maar dat het ook heel anders kan uitpakken. En het slepen met apparatuur Haha dat ken ik wel. Ooit een keer macro thuis gelaten toen kwam ik natuurlijk juist die libel tegen…
    Prachtige sfeerbeelden maak je!!
    Ik ga eens kijken bij deeldenatuur

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

17 reacties

  1. Brigitte, Lezende in je verhaal zie ik veel dingen die ik bij mezelf herken! Dat het belangrijk is dat je blij wordt van je beelden, dan is het voor jezelf goed. Dat je wel een beeld in je hoofd hebt maar dat het ook heel anders kan uitpakken. En het slepen met apparatuur Haha dat ken ik wel. Ooit een keer macro thuis gelaten toen kwam ik natuurlijk juist die libel tegen…
    Prachtige sfeerbeelden maak je!!
    Ik ga eens kijken bij deeldenatuur

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: