Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Han Bouwmeester

Een Twentse succes story met een internationaal tintje is mijn interview met de alom bekende en veel geprezen Natuurfotograaf Han Bouwmeester tevens grondlegger van het concept “vogelhut huren”.
Boommarter
Boommarter. Fotograaf: Han Bouwmeester

 

 

Han (56) heeft de liefde voor vogels en natuur er met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn opa was nota bene oprichter van de Nivon vogelwerkgroep in Goor. Samen met zijn vader en broer volgden hij nauwlettend opa’s voetstappen en waar andere kinderen aan het spelen waren of op het voetbalveld stonden, was Han met zijn familie druk in de weer met het controleren en het ophangen van nestkasten.

Han Bouwmeester
Han Bouwmeester.

Dus Han, dan wist je al vroeg dat je natuurfotograaf wilde worden?

Nee hoor zeker niet, ik was hobbymatig wel bezig met video, maar mijn carrière als commercieel product specialist bij een grote bouwmaterialenhandel zat al snel in de lift, dus daar lag mijn focus.

Wanneer is die fotografie dan in beeld gekomen?

Tja, daar is eigenlijk een wat tragischer verhaal aan vooraf gegaan. Tijdens een bedrijfsuitje op de kartbaan was ik betrokken bij een zware crash, waardoor ik een Whiplash heb opgelopen die vandaag de dag nog van invloed is op mijn leven. In welke zin? Ik heb de nodige beperkingen, nog alle dagen pijn en gebruik daarom consequent zware pijnstillers. Dat lijkt me heftig, dat zal dan ook wel doorwerken in je werk? Dat werk doe ik niet meer, ik ben uiteindelijk volledig afgekeurd en viel daarna in een diep donker gat en heb enige tijd nodig gehad om er weer uit te komen. Op een dag besloot ik zelfs naar Afrika te gaan om voor mezelf vast te stellen dat het echt allemaal nog wel erger kon zijn. Ik kwam in Gambia terecht, dat werd mijn weg terug uit het dal. Ik werd weer gegrepen door die mooie natuur en… ik leerde er bovendien mijn huidige vrouw kennen, waarmee ik inmiddels negen jaar gelukkig ben getrouwd en waarmee ik een geweldige dochter (2) heb gekregen.

Badderende Beflijster
Badderende Beflijster. Fotograaf: Han Bouwmeester
Zwarte Specht in de sneeuw
Zwarte Specht in de sneeuw. Fotograaf: Han Bouwmeester

Maar uiteindelijk kwam je wel weer in Nederland?

Ja dat klopt, met een dosis nieuwe energie dus en daarmee heb ik toen, inmiddels 16 jaar geleden, de eerste betaalde fotohut in Nederland opgezet, dat was in Goor. En dat moest je nieuwe carrière worden? Nee, dat initiatief kwam vanuit eigen behoefte, om makkelijker met mijn beperking vogels te kunnen fotograferen, maar ook wel met als drijfveer en doelstelling “Natuurbescherming”. Ik heb dat toen in overleg met Landschap Overijssel opgezet en nog steeds gaat de helft van alle opbrengsten uit hutten naar de inmiddels diverse natuurbeherende organisaties. Ik krijg jaarlijks mooie rapportages terug aan welke projecten we hebben bijgedragen. Het was al snel mijn overtuiging dat zo’n hut ook voor anderen met een mobiliteitsbeperking een geweldige uitkomst zou kunnen zijn, dus ben ik gaan verhuren.

Voorbeeld van een hut locatie
Voorbeeld van een hut locatie. Fotograaf: Han Bouwmeester

Inmiddels heb je wel meer hutten?

Ja, 10 en de laatste heet dan ook ‘HBN-10’. Deze is in opdracht van- en in samenwerking met het Groninger Landschap gerealiseerd in de Breebaartpolder in Groningen. En officieel heb ik er ook één in Gambia die wordt beheerd door een Gambiaanse man en levert voor die gemeenschap een daar broodnodige inkomstenbron. Maar Groningen is mijn nieuwe parel. Waarom? Een fotohut realiseren in het kader van natuurontwikkeling was al lang een grote wens van me en het is werkelijk een prachtig gebied met veel kluten, andere steltlopers en veel watervogels.

Hut in Gambia
Hut in Gambia helpt de gemeenschap. Fotograaf: Han Bouwmeester

Je fotografie, hoe staat het daarmee?

Tja dat schiet er tegenwoordig wel vaak bij in want, ondanks dat we een groep geweldige vrijwilligers hebben om de hutten te beheren, ben ik er 24/7 druk mee. We hebben bijvoorbeeld nu recentelijk een kunstnest voor visarenden in Twente gerealiseerd. Oh ja, zitten die hier? We hebben in het voorjaar een koppel hier gehad en die hebben feitelijk al op het nest gezeten, maar die hebben zich laten verjagen door een stel ooievaars. We hebben echter goede hoop dat ze komend voorjaar terugkeren, vaak lukt een nest toch niet zo’n eerste keer. Toch, als het even kan pak ik mijn camera en gebruik een van mijn eigen hutten, dat vind ik echt prachtig.

Ik zie dat je bent overgestapt van Nikon naar Sony? Dat klopt, alweer 2 jaar geleden inmiddels. Ik mocht een Sony set proberen en was aangenaam verrast met de resultaten, ik besloot over te stappen en heb nog steeds geen spijt. Maar je ging ooit van films naar fotografie? Ja met de komst van de digitale fotografie ben ik gaan fotograferen. Dat ik de prestigieuze Grasduinen natuurfotowedstrijd in 2007 won, met een mooie Korhoen, heeft me enorm gemotiveerd om ermee door te gaan.

Korhoen
Prijswinnende Korhoen foto Grasduinen wedstrijd. Fotograaf: Han Bouwmeester

Als ik nu door je portfolio scroll, heb je ook al het nodige voor je lenzen en hutten gehad. Wat ontbreekt er nog of wat staat er op je wensenlijst bovenaan?

We hebben al heel veel mooie soorten hier gezien, beflijsters, visarenden, notenkrakers, echt veel speciale soorten, maar ook steeds meer zoogdieren. Recent is er zelfs een wolf op honderd meter een hut gepasseerd en dat zou ik nou geweldig vinden als we die vaker voor de hutten zagen en konden fotograferen. Maar daar zijn de boeren dan weer niet zo blij mee, hoe is de verstandhouding met de boeren eigenlijk want je zit aardig tussen de agrariërs? Ik begrijp de boeren, maar het strookt niet altijd met mijn gevoel voor natuurbescherming. Graslanden worden bijvoorbeeld platgespoten met Glyfosaat, puur gif en dan komen de vogel ouders met nesten vol jongen en die halen daar de rupsjes en andere insecten uit, vol gif… dat is echt desastreus voor de vogelstand; we zien het in de nestkasten.

Het kunstnest voor de Visarenden
Het kunstnest voor de Visarenden. Fotograaf: Han Bouwmeester

Waarom zouden mensen eens zo’n vogel/schuilhut moeten proberen?

Tja dat kun je misschien het beste zelf invullen. Maar je kunt op een comfortabele manier, natuurlijk gedrag van vogels en dieren van dichtbij observeren. Het is een beetje alsof je naar een natuurfilm op je televisie zit te kijken. Er zijn ook mensen die het niets vinden. Dat mag, niemand ‘moet’ een hut gebruiken, maar voor hen die het wel willen, bieden we een waanzinnig mooie belevenis waarbij je het schouwspel van de natuur voor je neus ziet gebeuren. Mensen vinden het valsspelen. Het wordt pas valsspelen als je bij publicatie doet voorkomen dat het geen hut foto is. Als je gewoon erkent dat je foto in een hut gemaakt is, dan is er toch niets aan de hand? Wij doen niets wat tegen het belang van de vogels in gaat en verstoren in die zin ook niets.

Heb je een tip voor mensen die een hut willen gaan bezoeken?

Dan zou ik in ieder geval willen zeggen, ga niet alleen voor die ene wenssoort, dan kan het misschien tegenvallen. Terwijl je juist erg van zo’n dag kunt genieten als je gewoon open staat voor alles wat er bij zo’n hut aan komt vliegen of lopen. Het blijft echt wel gewoon de natuur en die laat zich niet sturen. Als je bijvoorbeeld alleen voor de zwarte specht gaat en hij komt niet, tja wat dan, dan ben je teleurgesteld.

Landschapsontwikkeling
Landschapsontwikkeling in combinatie met de bouw van een vogelhut. Fotograaf: Han Bouwmeester

Wat maakt eigenlijk een mooie vogel foto?

De beleving. De beleving die je bij het maken ervan had of nog voelt als je er naar kijkt. En is de korhoen uit de Grasduinen wedstrijd nog steeds je mooiste? Dat vind ik moeilijk om te zeggen, maar ik weet wel welke mijn meest gepubliceerde foto ooit is. Oh ja? Dat is de steenarend met een mes in zijn klauw. Die is de wereld in rap tempo rond gegaan en heeft in de meest toonaangevende magazines gestaan; vooral in Amerika. Een mooi verhaal maar te lang voor dit interview.

Heb je nog een inspiratiebron of een voorbeeld waar je zelf graag naar kijkt?

De veel te vroeg overleden Flip de Nooyer is echt dé inspiratiebron voor me geweest. Prachtige foto’s maakte die man en zijn presentaties waren gewoon theater.

Wereldberoemde foto Steenarend met mes
Wereldberoemde foto Steenarend met mes. Fotograaf: Han Bouwmeester

Ik kan nog uren met je doorpraten Han, maar we stoppen ermee. Dank voor je tijd of heb je nog een advies voor andere fotografen?

Met een brede grijns grijpt Han in zijn tas en overhandigt me een erg leuke verrassing. Een heerlijke muts met zijn logo erop en de tekst “Enjoy Wildlife”  dat is misschien wel het beste advies dat ik mensen kan geven.
Tot ziens in een van mijn hutten.

Enjoy Wildlife
Enjoy Wildlife. Fotograaf: Han Bouwmeester
Groninger landschap
Groninger landschap. Fotograaf: Han Bouwmeester

 

 

19 reacties

  1. In Nederland al in een paar hutten mogen genieten, maar ook die in Gambia is top. Het brengt genieten en fotograferen van vogels voor mij veel bereikbaarder.

  2. Ik heb in Gambia gebruik gemaakt van de hut. Afspraak was gauw gemaakt. Ik was er in de verkeerde periode, in oktober. Dus plaatselijk moest eerst de waterplaats gevuld worden. Maar een gouden ervaring. Supermooie plek. Helaas door de verkeerde periode niet veel vogels gezien maar wel mooie foto’s kunnen maken van de blauwborst kingfisher.

  3. Ik heb Han vorig jaar ontmoet tijdens een Sony event. Hij is een bevlogen vent met een passie voor de natuur . Zijn hutten zijn prachtig , heb in hutXL gezeten

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

19 reacties

  1. In Nederland al in een paar hutten mogen genieten, maar ook die in Gambia is top. Het brengt genieten en fotograferen van vogels voor mij veel bereikbaarder.

  2. Ik heb in Gambia gebruik gemaakt van de hut. Afspraak was gauw gemaakt. Ik was er in de verkeerde periode, in oktober. Dus plaatselijk moest eerst de waterplaats gevuld worden. Maar een gouden ervaring. Supermooie plek. Helaas door de verkeerde periode niet veel vogels gezien maar wel mooie foto’s kunnen maken van de blauwborst kingfisher.

  3. Ik heb Han vorig jaar ontmoet tijdens een Sony event. Hij is een bevlogen vent met een passie voor de natuur . Zijn hutten zijn prachtig , heb in hutXL gezeten

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: