Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Veerle Decocq

Veerle Decocq heeft na 20 jaar de camera weer opgepakt en vervolgt haar ontdekkingsreis waarin ze rust, eenvoud, kracht en kwetsbaarheid vindt. Op creatieve wijze speelt ze met licht, compositie, lijnen, duistere, mysterie en emotie. In dit interview deelt Veerle hoe ze beleving en gevoel terug laat komen in haar foto's.
Illusion (Swan)
Illusion (Swan). Fotograaf: Veerle Decocq

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Mijn naam is Veerle Decocq en ik ben woonachtig in de Antwerpse Kempen niet ver van het Turnhouts vennengebied. Als 17 jarige heb ik drie jaar de avondopleiding fotografie en vier jaar Fotokunst op de academie gevolgd. Dat was nog in het analoge tijdperk waar je zelf je filmrolletjes ontwikkelde en in de donkere kamer je zwart-wit foto’s afdrukte. Spannend, fascinerend, wachtend op wat er uiteindelijk op dat velletje papier verscheen. Na enige tijd is fotografie op de achtergrond geraakt en heb ik bijna 20 jaar niet gefotografeerd, maar is het wel altijd in mijn achterhoofd blijven zitten. Enkele jaren geleden ben ik weer begonnen met fotograferen en heb ik uiteindelijk mijn passie in natuurfotografie gevonden door verwondering. Intussen gaat mijn ontdekkingsreis verder en wil ik de rust, de eenvoud maar ook de kracht, de kwetsbaarheid die ik erin vind, vastleggen.

Veerle Decocq
Veerle Decocq. Fotograaf: Martine Swannet

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Of ik onderscheidende foto’s maak durf ik niet te zeggen, eigenlijk ben ik daar niet mee bezig. Creatief zijn met licht, compositie, lijnen, maar ook het duistere, mysterieuze en emotie zijn wel de belangrijkste factoren. Het gaat veel meer over de beleving en het gevoel.

Opvallend zijn jouw creatieve foto’s, hoe komen deze precies tot stand?

Als ik het veld in ga en geen idee heb, laat ik me leiden door toeval. Meestal komt er wel iets op mijn weg, soms zoiets fascinerends waardoor ik nieuwe ideeën krijg en ik me er verder in ga verdiepen. Zodra een idee is ontstaan, is het een groeiproces met veel creëren en experimenteren. Inspiratie haal ik uit andere fotografen, schilders, kunst, enzovoorts, maar vooral uit de natuur zelf.

Galaxy
Galaxy (eervolle vermelding photo challenge Mysterieus natuurfotografie). Fotograaf: Veerle Decocq

Welke apparatuur en technieken zijn onmisbaar bij deze tak van fotografie?

Eigenlijk hoef je in deze tak van fotografie, en dan bedoel ik creatieve fotografie, niet die lens en die camera te hebben. Je kan ook even goed met je telefoon creatief fotograferen, dat heb ik zelfs een hele periode gedaan. Tegenwoordig doe ik dat wat minder. Ik gebruik op het moment mijn sigma 105mm en canon 100-400mm lenzen veel. Bij macro is standaard mijn statief mee en mijn flitser, filters, reflectiescherm en voorzetlens. Anders hangt het af van wat mijn idee is. Met technieken zoals lange sluitertijden, over- of onderbelichten, double exposure en ICM experimenteer ik graag. Daarnaast bewerk mijn foto’s met diverse software waar ik ook mijn creativiteit graag gebruik en regelmatig ‘buiten de lijntjes kleur’.

Vind je jouw stijl van fotografie een beperking of juist een verrijking en waarom?

Ik fotografeer heel veel dicht bij huis waar vele voordelen aan zijn, maar ook beperkingen. Juist die beperking heeft me creatiever gemaakt, de vrijheid om anders te kijken, het moment te nemen dat er is. Creativiteit kent geen regels en is onbegrensd.

Light and Time (Tegenlicht)
Light and Time (tegenlicht). Fotograaf: Veerle Decocq

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

De foto waar ik het meeste trots op ben is de foto waarmee ik een eervolle vermelding in Lowland Photo Contest 2019 heb gekregen. Het geeft je toch wel een goed gevoel, een gevoel van erkenning.

Fragile
Fragile (eervolle vermelding Lowland Photo Contest 2019) Fotograaf: Veerle Decocq

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (social media, aan de muur of…)?

Mijn foto’s plaats ik op diverse social media kanalen zoals Instagram, Facebook en 500px. Verder doe ik ook wel eens mee aan wedstrijden. Ik ben ook bij een fotoclub waar ik mijn beelden toon en waar beelden besproken worden. Een website heb ik niet maar dat staat wel bovenaan mijn verlanglijstje.

Wat is volgens jou de belangrijkste tip die je een beginnende creatieve natuurfotograaf zou kunnen geven?

Neem de tijd, doe waar jij je goed bij voelt, heb plezier en geniet. Volg je eigen pad.

Mysterie (Veder)
Mysterie (veder). Fotograaf: Veerle Decocq

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Als fotograaf is er best nog wel veel waar ik me verder in wil ontwikkelen, zoals meer kennis van fotobewerking maar vooral meer verdieping in mijn creativiteit leggen.

Complex simplicity (Double exposure)
Complex simplicity (double exposure). Fotograaf: Veerle Decocq

15 reacties

  1. Top, dit is mijn genre van natuur- fotografie de kunst uit de natuur halen,
    mogen we wel meer zien (we zijn tenslotte niet allemaal bioloog)

  2. Mooi Interview Veerle! ik vind je foto’s ook waanzinnig mooi en je bent een groot inspiratiebron voor mij! Leuk om de persoon achter de foto’s zo te leren kennen. Ga zo door! en tot op Instagram 😉 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

15 reacties

  1. Top, dit is mijn genre van natuur- fotografie de kunst uit de natuur halen,
    mogen we wel meer zien (we zijn tenslotte niet allemaal bioloog)

  2. Mooi Interview Veerle! ik vind je foto’s ook waanzinnig mooi en je bent een groot inspiratiebron voor mij! Leuk om de persoon achter de foto’s zo te leren kennen. Ga zo door! en tot op Instagram 😉 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: