Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Mees van Eerd

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Mees van Eerd (@meesvaneerd op Instagram) aan het woord. Een jonge fotograaf die met zijn foto’s een verhaal wil vertellen.
Opvliegende reiger
Opvliegende reiger. Fotograaf: Mees van Eerd

Interview Mees van Eerd

Wie ben je, hoe oud ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Mees van Eerd uit Amersfoort, 15 jaar oud en mijn hobby is natuurfotografie. Ik vind dat leuk omdat je met fotografie momenten voor altijd vast kunt leggen, mensen kunt raken en verhalen kan vertellen.

Mees van Eerd
Mees van Eerd. Fotograaf: Vincent van Eerd

Wat (of wie) heeft jouw liefde voor fotografie aangewakkerd?

Op vakanties maakte mijn vader altijd foto’s van mooie momenten. Ik wilde dan soms ook wel wat foto’s maken. Na een tijdje kreeg ik de oude camera van mijn vader en ging ik steeds meer fotograferen. Nog steeds breiden mijn interesses in fotografie zich uit en wil ik ook meer andere genres van fotografie proberen, zoals portret, documentaire of straatfotografie. Een groot voorbeeld voor mij is nu Jasper Doest.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc)?

Ik ga vaak vroeg op pad, het liefst bij zonsopkomst. Van tevoren bekijk ik de locatie op Google Earth en met TPE (The Photographer’s Ephemeris) kijk ik waar de zon precies opkomt. Soms kijk ik ook nog even op waarneming.nl of er nog leuke soorten zijn gezien daar in de buurt. Dan ga ik met mijn fiets of met de trein op pad. Ik fotografeer met een Lumix G80. Hierbij gebruik ik twee lenzen: de Lumix 14-140mm en een 100-300mm. Deze twee lenzen heb ik eigenlijk altijd bij me als ik ga fotograferen. Voor landschapsfotografie gebruik ik soms ook filters, zoals een grijsverloop om de lucht donkerder te krijgen.

Boot bij zonsondergang
Boot bij zonsondergang. Fotograaf: Mees van Eerd

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Vaak fiets ik een rondje op de plek of loop ik een stukje en dan kijk ik wel wat ik tegenkom. Ook maak ik soms foto’s in de tuin. Bijvoorbeeld van bloemen, kleine beestjes of vogels. Ik vind het superleuk om creatief bezig te zijn. Ik bedenk altijd wel weer iets nieuws, al zijn de meeste ideeën vrijwel onmogelijk. Soms hang ik de camera met bijvoorbeeld 30mm groothoek in een boom en zit ik binnen met een afstandsbediening te wachten tot er een vogel komt. Dat levert altijd wel originele foto’s op. Dat vind ik belangrijk. Ik zeg altijd: ‘Het onderwerp moet niet de foto maken, maar de foto moet het onderwerp maken’. Oftewel een hele creatieve foto van een simpel onderwerp doet voor mij véél meer dan een gewone foto van een mooi onderwerp. Ook heb ik zelf een vogelhut gemaakt. Voor de hut staat het helemaal volgebouwd met stellages en takken waar de vogels op kunnen landen. Het is er wel echt een rommeltje, waar mijn ouders niet altijd even blij mee zijn.

Koolmees in de tuin met 38mm groothoek
Koolmees in de tuin met 38mm groothoek. Fotograaf: Mees van Eerd

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik zet een aantal foto’s op Instagram en eens in de zoveel tijd laten we wat foto’s afdrukken voor aan de muur in huis. Ook ben ik bezig met het maken van een website om ze te verkopen.

Opvliegende reiger
Opvliegende reiger. Fotograaf: Mees van Eerd

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Dat is dan denk ik toch wel de foto van de dode eekhoorn langs de kant van een autoweg, omdat ik er op mijn 11e de WNF Award mee heb gewonnen. De eekhoorn lag langs de kant van de weg en was geraakt door een auto. Zo worden er elke dag gemiddeld 27.000 dieren doodgereden. Dit moet écht veranderen en deze foto vertelt dat verhaal.

Dode eekhoorn
Dode eekhoorn. Fotograaf: Mees van Eerd

Heb je een favoriete plek (local patch) om te fotograferen?

Ja, maar dat wisselt af en toe tussen bijvoorbeeld Den Treek, de Soesterduinen, de Eempolder, Birkhoven en de Schammer. Het ligt eraan wat voor seizoen het is en wat er op dat moment in dat gebied mooi is. Soms begin ik een project, waarbij ik een serie foto’s wil maken van een bepaald onderwerp en dan kom ik veel op één plek.

Zwaan met zonsondergang
Zwaan met zonsondergang.

Droom groot; wat zou je graag willen bereiken als fotograaf?

Ik vind de klimaatverandering heel erg belangrijk, dus later wil ik veel verhalende foto’s maken over klimaatverandering en andere problemen die op dat moment actueel zijn. Het lijkt me dan echt fantastisch wanneer die foto’s worden gebruikt door National Geographic of andere groene organisaties.

Wat zouden volwassen fotografen kunnen leren van jonge fotografen zoals jijzelf?

Tja, dat is lastig, omdat elke fotograaf natuurlijk anders is. Misschien dat jonge fotografen minder van apparatuur en techniek afweten en ook minder goede apparatuur hebben, waardoor we andere oplossingen bedenken, die dan toch een specialer beeld kunnen opleveren. Dus je kan nog zo’n goede camera hebben, maar dat betekent niet dat je ook mooie foto’s maakt. Van een mooie pen wordt je handschrift toch ook niet beter!

Silhouet damhert
Silhouet damhert. Fotograaf: Mees van Eerd

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Ik vind het prachtig om verhalen te kunnen vertellen met foto’s, alleen is dat heel erg lastig. Daar zou ik nog wel meer over willen leren. En… meer op pad gaan! De keuze is dan om lekker op de bank te gaan zitten of naar buiten te gaan. Als ik dan eenmaal buiten ben, is het altijd wel leuk, maar het is dan net die ene stap die ik vaker wil gaan zetten.

Dode lijster onder de sterrenhemel
Dode lijster onder de sterrenhemel. Fotograaf: Mees van Eerd

2 reacties

 1. Goed bezig! Toevallig gebruik ik precies dezelfde body en lenzen en zodoende heb ik een tip voor meer mogelijkheden mbt macro/dichtbij.
  Met een paar (16+10mm) tussenringen tussen body en 14-140mm lens (helemaal uitgezoomd) opent zich een nieuwe wereld!
  Als de contacten doorgegeven worden werkt ook de autofocus prima
  ps ook het kleinere spul is belangrijk (en mooi)

 2. We ‘kennen’ elkaar al een tijd via insta, maar super leuk om je via dit interview beter te leren kennen! Ik wens je heel veel succes met de verdere ontwikkeling in je fotografie en wie weet komen we elkaar een keer tegen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Goed bezig! Toevallig gebruik ik precies dezelfde body en lenzen en zodoende heb ik een tip voor meer mogelijkheden mbt macro/dichtbij.
  Met een paar (16+10mm) tussenringen tussen body en 14-140mm lens (helemaal uitgezoomd) opent zich een nieuwe wereld!
  Als de contacten doorgegeven worden werkt ook de autofocus prima
  ps ook het kleinere spul is belangrijk (en mooi)

 2. We ‘kennen’ elkaar al een tijd via insta, maar super leuk om je via dit interview beter te leren kennen! Ik wens je heel veel succes met de verdere ontwikkeling in je fotografie en wie weet komen we elkaar een keer tegen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: