Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Nick de Jonge

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Nick de jonge aan het woord. Vlieg mee met Nick en zijn drone over de mooiste plekjes van Nederland.
Zaanse Schans
Zaanse Schans in de mist. Fotograaf: Nick de jonge

Interview Nick de Jonge

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Nick de Jonge en ik ben al geruime tijd fotograaf en piloot. Al op jonge leeftijd had ik een liefde voor de luchtvaart en zo kwam ik ook in aanraking met fotografie. Regelmatig was ik met de camera te vinden naast de landingsbaan. Deze combinatie inspireert mij nog altijd! Van je hobby je werk maken! In 2008 ben ik afgestudeerd als piloot. Maar tijdens de economische crisis in 2008 kwam ik logischerwijs niet aan de bak binnen de luchtvaart. Erg vervelend, maar dit gaf mij wel de gelegenheid om te investeren in mijn andere passie: landschapsfotografie. Ik zette in 2010 mijn eenmanszaak Skeyes (Eyes in the Sky) op en reisde de wereld over op zoek naar perfecte plaatjes. In eerste instantie maakte ik veel luchtfoto’s voor de offshore & maritieme wereld maar later ook van prachtige landschappen.

Nick de jonge
Nick de Jonge.

Wat typeert jouw fotografie?

Mijn fotografie wordt getypeerd door veel kleuren in mijn foto’s en natuurlijk ochtendmist! Als ’s ochtends vroeg de wekker gaat, is dat niet altijd even leuk, maar het is bijna altijd de moeite waard! Het creëert een mysterieus landschap. Prachtige ochtendmist, daar word ik echt blij van!

Zaanse Schans Mist2
Zaanse Schans in de mist. Fotograaf: Nick de jonge

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen met een drone (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc)?

Ik heb de DJI Mavic Pro 2 met 3 batterijen. De avond voor dat ik van plan ben op stap te gaan, check ik altijd even of de batterijen vol zijn en de drone up-to-date is. De locatie hangt een beetje af wat het weer de volgende ochtend doet. Ik check in ieder geval of het wel mag waar ik wil vliegen (of dat ik eventueel toestemming kan krijgen). Er zijn een aantal weer apps die ik check om te zien of er mist wordt voorspeld. Voor de luchtvaart zijn hier ook een paar handige apps voor die ik dan ook regelmatig gebruik! Als de wekker gaat dan kijk ik voor de zekerheid of de mist aanwezig is op de locatie waar ik naartoe wil gaan. Soms kun je hier ook webcams voor gebruiken. Je weet het natuurlijk nooit 100% zeker, maar tot nu toe was het bijna altijd raak. Ik heb altijd wel een aantal locaties waar ik heen kan gaan, meestal kies ik dan de locatie waar de kans op mist het grootst is.

Zuiderheide
Zuiderheide. Fotograaf: Nick de jonge

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Vroeg opstaan en meestal heb ik wat eten bij me voor op de locatie of voor onderweg. Eenmaal aangekomen op de locatie kijk ik eerst waar het ‘t mooiste is. Statief uitpakken, camera erop (plus L-bracket) en gaan! Soms is het de moeite waard om op één locatie te wachten totdat het echt mooi wordt. Op die locatie stijg ik meestal ook mijn drone op, mits het rustig is en er geen mensen zijn. Gelukkig is het in de ochtend vaak rustig, dus er is altijd wel een plek waar ik alleen ben om veilig mijn drone te vliegen. Er zijn natuurlijk ook altijd wel andere fotografen aanwezig, die vraag ik dan of ze bezwaar hebben als ik ga vliegen.

Zuiderheide
Zuiderheide. Fotograaf: Nick de jonge

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik probeer na de fotoshoot de foto’s meteen te downloaden en er een back-up van te maken. Ik kijk er snel even doorheen en dan zie je al gauw welke foto’s goed gelukt zijn. Ik deel deze foto’s dan op social media (Facebook/Instagram). Om de zoveel tijd plaats ik ook mijn mooiste foto’s op ‘Werk aan de muur’ en natuurlijk mijn eigen website.

Zuid-Holland
Zuid-Holland. Fotograaf: Nick de jonge

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Ik denk toch de mist bij de Zaanse Schans. Ik had al heel lang de hoop om daar met mistige omstandigheden foto’s met mijn drone te kunnen maken. Het was vorig jaar behoorlijk droog en dus was er niet heel veel kans op mist. Totdat het op een avond licht ging regenen, de vooruitzichten zagen er dan ook gunstig uit de volgende ochtend! Alles stond klaar en de wekker ging al vroeg vroeg in de ochtend af. Onderweg naar de Zaanse Schans was het inderdaad prachtig! Ik was toen zo blij en ik heb er enorm van genoten! Die ochtend heb ik zelfs een mistboog gezien en dat op de Zaanse Schans!

Zaanse Schans
Zaanse Schans in de mist. Fotograaf: Nick de jonge

Fotograferen met een drone is één van jouw specialiteiten, welke twee tips zou je beginnende drone piloten graag mee willen geven?

Ken je apparatuur en vooral heel veel oefenen! Ik kan het nog goed herinneren, mijn eerste keer drone foto’s maken. Wat een verschil met nu! Door veel te oefenen krijg je ook meer zelfvertrouwen. Een ander voordeel van veel oefenen is dat je veel kunt proberen zodat je weet je wat je moet doen in welk scenario. Bijvoorbeeld het maken van een panorama, daar had ik in het begin nooit aan gedacht, te veel bezig met het vliegen! Dan was ik klaar met vliegen en keek ik achteraf terug met de gedachte: ‘Jammer, een panorama was mooi geweest!’.

Kinderdijk
Kinderdijk. Fotograaf: Nick de jonge

Op welke locatie zou je jouw drone graag een keer de lucht in willen sturen, mochten er geen beperkingen zijn?

Groenland! Daar droom ik van om daar ooit een rondje tussen de ijsbergen te kunnen vliegen! Er gaan elke zomer een aantal foto-tours die kant op, dat lijkt me erg gaaf om daar mee te kunnen.

Landschap Noord-Holland
Landschap Noord-Holland. Fotograaf: Nick de jonge

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Ik ontwikkel mijzelf als fotograaf door af en toe een online cursus te volgen. Op Instagram zijn een aantal fotografen die prachtige foto’s maken maar ook online cursussen geven. Ze nemen je dan mee op locatie en laten je zien hoe ze foto’s maken (compositie enz.) en hoe ze achteraf de foto’s bewerken. Ik leer daar toch elke keer weer van!

Mist Noord-Holland
Mist Noord-Holland. Fotograaf: Nick de jonge
Mist platteland
Mist platteland. Fotograaf: Nick de jonge

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: