Menu

Onderdeel van Pixfactory

Local patch

In een tijdperk waarin op Facebook vooral veel foto’s getoond worden van mooie (en vaak verre) fotoreizen, kan een gebiedje ‘om de hoek’ nog steeds een prachtige uitdaging zijn. Het prikkelt niet alleen je creativiteit als natuurfotograaf, maar stimuleert ook nog eens om te experimenteren met je fotovaardigheden!
local patch
Doordat in bepaalde perioden van het jaar de waterstand in dit ven behoorlijk gedaald is, kun je met laarzen tot vlakbij deze waterlelie komen. Fotograaf: Johan van de Watering

Wat is een local patch?

Zoals gezegd gaat het om een (natuur)gebiedje dicht bij huis, waar je hooguit 10 – 15 minuten reistijd voor kwijt bent. Daardoor kun je het vaker bezoeken of kun je er ook even kort naartoe, zonder een hele dag vrij te hoeven plannen. Zodra de zonsopkomst richting 06.00 uur gaat is het zelfs mogelijk om er vóór je werk of school even langs te rijden. Je hebt dan weliswaar maar een uurtje of anderhalf, maar vaak is dat precies het tijdstip van het mooie ochtendlicht of nog stilzittende insecten! En in de zomermaanden is een local patch ook ideaal als gebiedje waar je ‘s avonds na het eten nog even naartoe kunt gaan. Voor natuurfotografen die graag op pad gaan, maar (al dan niet tijdelijk) minder tijd te besteden hebben biedt dit veel voordelen. Het loont dan ook zeker de moeite om je omgeving eens af te speuren naar dit soort gebiedjes!

Hoe ziet het eruit?

Als natuurfotograaf ben je natuurlijk altijd op zoek naar interessante soorten insecten, bloemen, landschappen, vormen, patronen, bijzonder licht en water. Het zou natuurlijk mooi zijn als die allemaal in één gebied voorkomen, maar in de praktijk komt het er vaak op neer dat je een behoorlijk aantal locaties nodig hebt om in iedere periode van het jaar datgene te kunnen fotograferen waar jij naar op zoek bent. Een interessante local patch past perfect in die lijst met locaties. Het is nuttig om een hele serie van dit soort gebiedjes dicht bij huis te hebben, die elk wat ‘anders’ te bieden (kunnen) hebben! Een soort maandoverzicht van al die plekken met de daarbij horende foto-onderwerpen is dan erg handig! Maak er een groeidocumentje van, waar ieder jaar locaties aan toegevoegd of afgehaald kunnen worden. Dat kan ook de basis vormen van je jaarplanning.

local patch
Een grote bonte specht nestelt weliswaar jaarlijks in een vers uitgehakt hol, maar vaak wel in dezelfde groenstrook, en is dus door goed observeren vrij eenvoudig te vinden. Fotograaf: Johan van de Watering

Het hoeven overigens zeker geen 5 sterren natuurgebieden te zijn, maar het is wel leuk als er een bepaalde interessante soort voorkomt. Dat kan variëren van een specht die jaarlijks terugkeert naar dezelfde strook bos, tot een bepaalde bijzondere plant die ieder jaar in april staat te bloeien bij de slootkant van een landweggetje.

Voordelen

Kom je vaak op een bepaalde plek terug, dan heeft dat zeker een aantal voordelen. Ten eerste ben je vaak heel goed op de hoogte van de specifieke omstandigheden op die plek in een bepaalde periode van het jaar. Denk daarbij aan de stand van de zon in een bepaald jaargetijde, de bloeiperiode van planten, de steeds wisselende waterstand bij vennetjes, de kans op (grond)mist, interessante vormen als er rijp is, vogels op doortrek, mooie boomvormen als het blad eraf is gevallen, enzovoort. De kans dat je anderhalf uur in de auto zit en eigenlijk niet datgene aantreft wat je had verwacht is dan waarschijnlijk een heel stuk kleiner.

Een tweede voordeel is dat je ‘anders’ gaat kijken. Doordat het gebied als geheel je al bekend voor komt, kun je jezelf bijvoorbeeld meer richten op onderdelen van het landschap. Deze zogenaamde ‘intieme landschappen’ vergen een andere manier van kijken; niet alles willen fotograferen, maar juist het landschap in kleinere kaders leren ‘zien’ en daarna vastleggen met je camera.

Bij macrofotografie van insecten ga je mogelijk juist weer ‘groter’ kijken. Omdat je de close-up macro al hebt gemaakt kun je aan de slag met het fotograferen van een ‘insect in landschap’. En je weet precies waar er een mooie passende achtergrond bij je onderwerp te vinden is, omdat je het gebied goed kent!

local patch
Een local patch nodigt uit om ‘anders’ te kijken en bij macrofotografie is dan een ‘insect in landschap’ een mooie nieuwe uitdaging. Fotograaf: Johan van de Watering

Een ander groot voordeel is dat een local patch in de praktijk meer uitnodigt om te experimenteren. Omdat je bij wijze van spreken een andere dag weer terug kunt gaan is het niet erg als iets mislukt, het nodigt meer uit om naar hartelust te oefenen met je fotografische vaardigheden! Experimenteren is ook de basis voor de ontwikkeling van je creativiteit. Zeker op locaties waar de fotografische onderwerpen je niet op een presenteerblaadje worden aangeboden word je meer gestimuleerd om out of the box te denken.

Een leuke vorm van experimenteren is het op pad gaan met slechts één lens op je camera. Gewoon al vanwege het simpele feit dat je dat niet doet als je een hele dag gaat fotograferen in een bijzonder natuurgebied verder van huis, waarbij je nog niet weet met welke lens je de beste foto kunt gaan maken.

Beeldverhaal

Het maken van een beeldverhaal is vaak een lastige en héél uitdagende klus. Zeker ook vanwege het feit dat je vaak meerdere bezoeken aan een locatie dient af te leggen om het ‘volledige verhaal’ te kunnen vertellen. Misschien volg je een gebied wel gedurende meerdere seizoenen, of ga je er eerst een aantal keer zonder camera op bezoek om de sfeer van die locatie goed te kunnen voelen!
Als zo’n gebied dan dicht bij huis ligt bespaar je hierdoor veel reistijd en zul je ook eerder geneigd zijn om kortere bezoekjes te plannen.

Waar vind je ze?

Eigenlijk zijn ze overal wel te vinden. Een verkenningstochtje in de omgeving levert vaak verrassende plekjes op. Vergeet ook niet naar braakliggende terreinen te kijken, of rondom industriegebieden, waar vaak nog best veel grote groenstroken zijn aangelegd. Een topografische kaart (ook als app beschikbaar) is een handig hulpmiddel bij het zoeken en vergeet vooral niet te noteren wat je ziet.
Heb je het geluk de eigenaar van een bosgebiedje te kennen, dan is het wellicht mogelijk een voerplaats voor vogels aan te leggen. Met een camouflagenet kun je hier al heerlijk aan de slag en misschien zijn er zelfs mogelijkheden voor een kleine vogelkijkhut.
Ben je het beu om naar een bepaalde vaste local patch toe te gaan, sla hem dan een paar jaar over. Ieder (natuur)gebied evolueert en over een aantal jaar is er vast wel weer iets nieuws te zien!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: