Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 15 december

De weerpatronen zitten muurvast en dus blijft het een beetje behelpen op de momenten dat het weer net even wat vriendelijker is. Onderwerpen zijn er immers altijd genoeg!
Pestvogel. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Weer- en weersverschijnselen

Eerst maar het goede nieuws: in het weekend lijkt het zowaar droog te blijven. De meeste zon staat voor vrijdag en zondag in de planning, waarbij de wind op zondag wel weer aantrekt. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het op sommige plekken helder. Voor de ‘vallende sterren’ van de Geminiden komt dat helaas net een nacht te laat, maar dat neemt niet weg dat je de sterrenhemel wellicht weer eens kunt fotografen. Kijk dan vooral eens in zuidelijke richting; daar pronkt het sterrenbeeld Orion, herkenbaar aan de drie heldere sterren op een rij. Tip: pak er eens een verrekijker bij en kijk een klein stukje onder die drie sterren. Daar ontdek je een nevel, waar sterren geboren worden. Fascinerend, niet waar? De nevel is helder genoeg om (net) zonder specialistische apparatuur vast te leggen. De rest van de week verloopt waarschijnlijk weer grijs en behoorlijk nat… Daarbij staat er doorlopend veel wind, die op donderdag wel eens zou kunnen uitmonden in een volgende storm.

orionnevel
De Orionnevel is ook zonder specialistische apparatuur als volgsystemen (net) vast te leggen: 500mm; 0,8s bij f/4; ISO 20.000. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

De doorlopend harde wind aan de kust (vanaf zondag steeds windstoten van 60 km/uur of meer) nodigen uit om te spelen met de wind. Denk op droge momenten aan stuivend zand, maar ook woeste golven. Kies jij voor een kortere of net wat langere sluitertijd?

helmgras duinen strand
Niet alleen water en zand zijn in beweging met een harde wind; ook het helmgras beweegt. Maak daar dankbaar gebruik van door de sluitertijd lang genoeg te maken om die beweging ook zichtbaar te krijgen. Fotograaf: Bob Luijks

Macrofotografie

Door het vele vocht zijn de mossen doorlopend prachtig van kleur. Het vele vocht, en het ontbreken van nachtvorst, zorgt ervoor dat je nog steeds paddenstoelen kunt vinden. Wanneer je in het donker over de weg rijdt, valt het je wellicht op dat er relatief veel nachtvlinders zijn. Het gaat om late herfstvlinders die door het milde weer nog steeds actief zijn, maar ook om echte wintersoorten, zoals zwartvlekwinteruil, roodkopwinteruil, grote en kleine wintervlinder. De wintervlinders zijn een merkwaardige soort; alleen de mannetjes hebben vleugels en kunnen dus vliegen; het vrouwtje ziet er eerder uit als een larve dan een vlinder.

kleine wintervlinder
Alleen het mannetje van de kleine wintervlinder kan vliegen. Fotograaf: mnauki via commons.wikipedia.org CC BY 4.0 DEED Attribution 4.0 International

Vogelfotografie

Het is de laatste tijd flink koud in Scandinavië en dat is te merken aan de grote aantallen noordelijke soorten. Er blijven al weken verschillende pestvogels, maar ook grote groepen (grote) barmsijzen en relatief veel goudvinken in het land.

Grote barmsijs.
Grote barmsijs. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Een leuke soort is tevens de zwartbuikwaterspreeuw die het al een tijdje volhoudt in Zoetermeer. Of wat te denken van de ijsduiker, onder andere te vinden bij de Brouwersdam.

Een woeste zee brengt een hoop voedsel met zich mee. Meeuwen wagen graag een poging tussen de golven dit voedsel te bemachtigen. Fotograaf: Bob Luijks

Tips

Dat inschrijving voor de Groene Camera is geopend. Doe mee (tot uiterlijk 12 februari) en maak kans op waardecheques tot maar liefst € 1.000,- te besteden bij Cameranu.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: