Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 24 november

Er komt een nat en fris weekend aan. De herfst is nu echt losgekomen. Het natte weekend betekent ook meer kans op paddenstoelen. Met name in bossen kun je een grote variatie aan soorten aantreffen. Na het weekend wordt de kans op paddenstoelen stukken kleiner, omdat de temperatuur op de bodem dan richting het vriespunt gaat. Veel soorten paddenstoelen zijn daar niet tegen bestand. Geen ideaal fotografieweer? Geen zorgen, het is gewoon een kwestie van op het juiste moment buiten zijn. In dit journaal krijg je enkele tips over wat je kunt doen op fotografiegebied.
Paddenstoel met rijp. Binnenkort wellicht te zien? Fotograaf: Paulien Bunskoek

Weer en weersverwachting

Vandaag is de temperatuur nog rond de 12 graden, maar gaandeweg het weekend daalt de temperatuur naar 4 tot 7 graden op maandag en dinsdag. Er wordt die dagen zelfs natte sneeuw voorspeld. De beste dagen om naar buiten te gaan zijn vrijdag en zaterdag. Die dagen heb je kans op afwisseling van zon, bewolking en regen. De wind is vrijdag nog vrij krachtig en komt uit noordwestelijke en zuidwestelijke richting. In het weekend neemt de wind in kracht af, waarna de windrichting op maandag en dinsdag naar het oosten draait.

Landschapsfotografie

Rode luchten
Door vocht in de lucht is er kans op rode en oranje luchten. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

De afwisseling van zon en regen betekent vrijdag en zaterdag veel tekening in de lucht met kans op spectaculaire wolkenmassa’s. Als je dat wilt fotograferen heb je in de stad een hoog standpunt nodig zoals een flat. Beter is om naar buiten te trekken en een open landschap te zoeken. Gebruik een polarisatiefilter om de felle schittering uit de wolken te halen en meer contrast in je foto te krijgen. Liefhebbers van rood-oranje gekleurde zonsopkomsten en –ondergangen zullen zeker aan hun trekken komen: de lucht is op dit moment enorm vochtig, en dat betekent volle kleuren in de ochtend en avond.

Macrofotografie

Veel dieren verstoppen zich nu om de winter op een veilige plek door te brengen, of omdat het nachtdieren zijn. Een mooi voorbeeld zijn de vele pissebedden die je nu kunt vinden onder boomstammen, plantenbakken en tussen gevallen bladeren. Let daarbij op knalblauwe exemplaren, dit zijn pissebedden die besmet zijn met het (voor mensen ongevaarlijke) iridovirus. Slecht nieuws voor het diertje, want het virus zorgt ervoor dat de pissebed binnen een week sterft, als ie voor die tijd al niet is opgegeten door vogels of soortgenoten. Vooral op plekken waar veel pissebedden dicht bij elkaar leven kun je regelmatig van dit soort fotogenieke exemplaren aantreffen, zoals in je eigen tuin of balkon.

Het kan voorkomen dat je een blauw/paarse pissebed tegen het lijf loopt. Dit is geen bijzondere soort maar een teken dat deze in korte tijd komt te overlijden. De blauw/paarse kleur duidt namelijk op een besmetting van het ‘iridovirus’. Deze kleur wordt veroorzaakt door een ophoping van de virusdeeltjes die het licht reflecteren. Fotograaf: Christien van der Veen

Vogelfotografie

De kraanvogeltrek is op dit moment op volle sterkte gaande. Met name in het oosten van het land heb je goede kans op overtrekkende kraanvogels, die zich vaak verraden door hun opvallende roep. Omdat de lucht nu bijzonder vochtig is kleurt de lucht in de vroege ochtend fel oranjerood. Prachtige omstandigheden om overvliegende groepen kraanvogels mee te fotograferen! Deze omstandigheden kun je ook aan het einde van de dag hebben. De beste dagen zijn maandag en dinsdag, als de wind uit het oosten waait.

Kraanvogels
Het resultaat van bovenstaande foto’s en investeren in de voorbereiding: kraanvogels die onderweg zijn naar hun overnachtingsplek. Fotograaf: Bob Luijks

Spinnenfotografie

Herfst betekent spinnen! Veel spinnen laten zich al niet meer zien, maar in en om het huis heb je nog steeds goede kans om twee soorten aan te treffen. De grote trilspin is een echte huissoort die zich vaak op de overgang van plafond naar muur ophoudt. In deze periode komen de jongen tegelijkertijd uit hun eicocon. Een tweede soort is de venstersectorspin, die zich, zoals de naam al verraadt, vaak bij ramen en kozijnen te vinden is, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Spin in web
Spin in web. Fotograaf: Rob Blanken

Tip

Ter ere van haar 50-jarig bestaan organiseert Sovon op 25 november de landelijke dag voor actieve vogelaars. Dit evenement is zowel in Barneveld als online te volgen. Uiteraard staan wij met natuurfotografie/ vogelskijken ook op dit evenement.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: