Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 25 augustus

Het weer blijft wisselvallig dit weekend. Laat je er echter niet van weerhouden erop uit te trekken. In dit journaal geven we je enkele tips wat je kunt doen op fotografiegebied.
Heide met een drievoudige belichting, waarbij steeds iets verder werd ingezoomd en de camera iets werd gedraaid.
Heide met een drievoudige belichting, waarbij steeds iets verder werd ingezoomd en de camera iets werd gedraaid. Fotograaf: Bob Luijks

Weer- en weersverwachting

Na de zomerse opleving wordt het weer wat wisselvalliger en koeler, waarbij op vrijdag en zondag nog wat onweersbuien langs kunnen trekken. Ook de zaterdag en maandag lijken niet geheel droog te blijven. Verder overheerst de bewolking, maar komt ook de zon af en toe tevoorschijn. De wind zal daarbij ook wat prominenter aanwezig zijn dan de afgelopen week, vooral in het weekend. Dinsdag is qua wind de rustigste dag. Afhankelijk van eventuele opklaringen is de kans op mist dan het grootst.

Landschapsfotografie

Het is in augustus wat eentonig, maar je moet natuurlijk maximaal profiteren van de bloeiende heide, zeker omdat de heide dit jaar door al het vocht relatief lang bloeit. Wel zie je nu duidelijk dat de heide in veel gebieden geleidelijk over zijn hoogtepunt heen begint te raken. Dat betekent dat je moet oppassen met bruine struikjes. Zoek naar de felst bloeiende exemplaren en plaats die in de voorgrond. Ben je al veel met de heide bezig geweest, kijk dan eens of je dan wat andere benaderingen kunt proberen, zeker als de omstandigheden eens wat minder zijn. Experimenteer met ICM of meervoudige belichting.

Macrofotografie

Door de wat drogere periode zijn er op sommige plekken wat minder paddenstoelen, maar nu het wisselvallige weer is teruggekeerd is een nieuwe explosie aan paddenstoelen te verwachten. De temperatuur blijft immers vrij hoog.

De nazomer is dé periode bij uitstek voor allerhande pantserjuffers, zoals de houtpantserjuffer, maar ook de heidelibellen. Deze laatste laten zich over het algemeen goed benaderen als je rustig beweegt. De heidelibellen zijn niet altijd even eenvoudig uit elkaar te houden. Wil je ze op naam kunnen brengen, maak dan sowieso een duidelijke registratiefoto waarop alle kenmerken goed te zien zijn.

Bloedrode heidelibel warmt zich op op betontegels.
Bloedrode heidelibel warmt zich op op betontegels. Fotograaf: Bob Luijks

Een bijzondere soort om in deze periode naar uit te kijken is het scheefbloemwitje. Pas sinds 2015 komt deze soort in Nederland voor, maar sindsdien is het hard gegaan. Het is een echte tuinsoort, die echter vaak verward wordt met de andere witjes. De Vlinderstichting licht toe: “Verschillen tussen het klein koolwitje en het scheefbloemwitje: bij het klein koolwitje is de zwarte vlek op de voorvleugel rond, bij het scheefbloemwitje rechthoekig en groot. Achterkant middenstip is hol; trek je een gedachtenlijntje tussen die vlek en de rand van de zwarte puntvlek, dan loopt die schuin naar boven bij het klein koolwitje en min of meer recht bij het scheefbloemwitje; de vleugelpunt van het klein koolwitje is spits, bij het scheefbloemwitje is hij meer afgerond. Voor de onderkant: bij het scheefbloemwitje is de bestuiving aan beide kanten van de middencel ongeveer even dicht, terwijl die bij het klein koolwitje aan de onderrand van de middencel duidelijk verdicht is.” Zie je een scheefbloemwitje, geef dit dan door via waarneming.nl.

Een andere leuke tuinsoort die je nu nog kunt zien is de stadsreus, inderdaad een reusachtige zweefvlieg. Je ziet ‘m op de vlinderstruik en (sier)distels.

Stadsreus is verzot op nectar van koninginnenkruid en zoals hier de vlinderstruik
Stadsreus is verzot op nectar van koninginnenkruid en zoals hier de vlinderstruik. Fotograaf: Mark Kras

Vogelfotografie

De vogeltrek is nu echt begonnen voor onder andere piepers en witte kwikstaarten. Ook de boerenzwaluwen trekken nu in grote aantallen, waardoor het ‘gevoel van de zomer’ binnenkort weer uit het luchtruim verdwenen is.

Boerenzwaluw. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nacht

Donderdag is het volle maan, de tweede ‘supermaan’ van het jaar. De maan staat dan ietsje dichter bij de aarde en is daardoor ietsje groter. Het effect zie je uiteraard pas echt goed wanneer je bij een andere volle maan een vergelijkbare foto maakt en deze naast elkaar houdt. Hoewel de media veel aandacht schenken aan een supermaan, is het fotografisch niet heel bijzonder. Mocht het helder zijn, dan is het wel leuk om gebruik te maken van het maanlicht. De maan is behoorlijk fel en zet het landschap in een mysterieus blauwig licht.

Het licht van een volle maan zet het landschap in een mysterieus blauw licht. Fotograaf: Bob Luijks

In het weekend van 25, 26 en 27 augustus is het teven de Nacht van de Vleermuis. Er worden in het weekend veel (gratis) excursies aangeboden, een ideale gelegenheid om kennis te maken met deze fascinerende dieren.

Vliegende jonge watervleermuis. Fotograaf: Paul van Hoof

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: