Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 29 december

We eindigen dit jaar in stijl: regenachtig en winderig. Dit jaar is het natste jaar ooit sinds de metingen. En dan te bedenken dat het in het voorjaar zo gortdroog was… Maar natuurfotografen zijn niet voor één gat te vangen; er zijn altijd boeiende onderwerpen te vinden om te fotograferen. In dit laatste natuurfotografiejournaal van 2023 zetten we ze op een rij.
Vuurwerk! Rijpe sporenkapsels van krulmos recht van boven genomen. Fotograaf: Ron Poot

Weer en weersverwachting

De komende dagen zullen wederom nat zijn, waarbij zaterdag mogelijk relatief droog kan blijven. De wind trekt aan en zal op oudejaarsdag flink aantrekken tot stormachtig langs de kust.

Behalve de hoge waterstanden (daarover verderop meer) biedt het weer op zichzelf niet veel fotomogelijkheden. Dit weertype is dan wel weer uitnodigend om de balans van dit jaar op te maken en je fotoarchief op orde te brengen en wellicht mapjes te ontdekken die je nog niet eerder hebt bekeken of verwerkt. Doe je dit, zorg dan ook dat je foto’s selecteert voor de Groene Camera 2024.

Landschapsfotografie

De wateroverlast rondom de rivieren zorgt voor problemen, maar kan ook surrealistische foto’s opleveren. Het wassende water neemt storende elementen uit beeld en verandert het landschap in grote mate. Kortom: een unieke kans die zich niet zo vaak aandient. En met de regen in aantocht lijkt het hoge water nog even aan te houden en daarmee is dit het #1 onderwerp voor de komende dagen. Vanuit de lucht kun je dit wellicht het beste vastleggen, maar met (ultra)groothoek voor weidse landschappen tot telezoom voor het isoleren van elementen uit het landschap kun je uit de voeten. Ik besef dat dit als een soort oproep tot ramptoerisme opgevat kan worden, let altijd op de veiligheid van jezelf én van anderen en parkeer je auto vooral op plekken waar het niet tot extra overlast leidt.

Winternevel boven de uiterwaarden van de Waal geeft een eigen sfeer en verbergt de skyline van Nijmegen.
Winternevel boven de uiterwaarden van de Waal geeft een eigen sfeer en verbergt de skyline van Nijmegen. Fotograaf: Paul Oostveen

Macrofotografie

Het vochtige en relatief warme weer zorgt ervoor dat er al verrassende bloeiers zijn. Zowel sneeuwklokjes als de hazelaar zijn al bloeiend waargenomen en de paarse dovenetel boeit zelfs uitbundig. Daarnaast kun je relatief veel paddenstoelen tegenkomen en is dit hét moment om uit te kijken naar korstzwammen. De komende weken breekt de tijd van sporenkapsels van allerlei soorten mossen; de bloeiwijze van mossen.

Ben je gek op planten? Dan is het wellicht leuk om mee te doen met de Eindejaars Plantenjacht van FLORON. Tot drie januari kun je nog meedoen. Klik hier voor meer informatie.

Wildlife & vogelfotografie

Het hoge water zorgt ervoor dat sommige dieren het hogerop moeten zoeken. Bevers zijn hier een goed voorbeeld van. De kansen om overdag bevers te zien zijn onder deze omstandigheden aanzienlijk groter. Lees dit artikel van Marijn Heuts over zijn hoogwater-bever-project. Ook reeën kunnen gedwongen worden om hun heil elders te zoeken. Is je trouwens opgevallen dat veel reeën hun gedrag hebben aangepast in de regio’s waar de wolf nu voorkomt? Ze zijn veel schuwer en blijven nog meer in de dekking.

Wat vogels betreft zijn de komende weken de uitgesproken weken voor wintergasten. Ga eens op zoek naar zaagbekken (grote-, middelste- en de kleine zaagbek oftewel het nonnetje). Kleine en wilde zwanen bereiken hun grootste aantallen, tenzij de winter invalt in het noorden, dan komen er grotere aantallen onze kant op. Voor wie de vogels nauwgezet volgen, zien of horen alweer de eerste voorjaarsignalen. Hier en daar hoor je alweer koolmees of merel zingen en de roeken verzamelen zich weer in hun vertrouwde kolonies.

Drie soorten zwanen in één beeld gevangen. Van links naar rechts kleine zwaan, wilde zwaan en twee knobbelzwanen in de onscherpte. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Wat brengt 2024?

Wat jij dit weekend ook gaat doen, we wensen je een fotografisch topjaar toe! Ga het dit jaar eens anders doen dan anders, want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ga eens een uurtje zitten en stel eens drie doelen op wat je dit jaar wilt doen of bereiken. Denk niet zozeer in resultaten, maar in doelen die je in beweging zetten. Om je op weg te helpen hebben we een foto-feno-kalender gemaakt, waarop we heel veel onderwerpsuggesties hebben gezet en die je zelf naar hartenlust kunt aanvullen met je eigen projecten. Je krijgt deze kalender t.w.v. € 13,95 gratis als je de komende week het Praktijkboek Natuurfotografie jaarrond aanschaft.

Namens alle auteurs, de redactie en alle medewerkers van PiXFACTORY wensen we jou een heel goed, voorspoedig en fotogeniek 2024 toe!

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: