Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat je moet weten over harde schijven

De digitale foto's en video's die je maakt verdienen om in goede omstandigheden bewaard te worden. Daar heb je een harde schijf voor nodig. Hoe kies je de juiste schijf?
Hoe kies je de juiste harde schijf?
Hoe kies je de juiste harde schijf? Fotograaf: La Cie

De resolutie van digitale camera’s blijft maar stijgen en de beeldbestanden worden dus ook steeds maar groter. Een ongecomprimeerd RAW-bestand van een 50 megapixelcamera is makkelijk 50 tot 100 megabyte groot. Bij video is het nog erger: afhankelijk van de kwaliteitsinstellingen is een minuut video in 4K-resolutie meerdere gigabytes groot. Om al die data te bewaren en te back-uppen blijft een harde schijf de beste optie.

HDD of SDD?

Als je vandaag een computer of laptop koopt, is de kans groot dat er geen harde schijf meer in zit. De klassieke harde schijf, HDD of hard disk drive, is vervangen door een SSD of solid state drive. Een SSD gebruikt een soort flash-geheugen dat vergelijkbaar is met wat in je geheugenkaart zit. Het is daardoor sneller, stiller en energiezuiniger dan een klassieke HDD. Daarom is het zinvol om voor de opstartschijf van je computer, waar het besturingssysteem, programma’s en vaak gebruikte documenten op staan, een SSD-schijf te gebruiken.

SSD-schijven zijn echter veel duurder dan HDD-schijven. Bij een grote online winkel kost een interne SSD-schijf van 4 terabyte tussen €400 en €1.000. Een interne HDD-schijf van 4 terabyte kost tussen € 100 en € 200. Om een grote fotocollectie te bewaren is een HDD dus veel voordeliger.

Een harde schijf (HDD) is per terabyte goedkoper dan een SSD.
Een harde schijf (HDD) is per terabyte goedkoper dan een SSD. Fotograaf: Benjamin Lehman/Unsplash

Intern of extern?

Zowel HDD- als SDD-schijven bestaan in twee uitvoeringen. Een interne schijf bouw je in je computer in. Je pc moet daarvoor natuurlijk wel de nodige ruimte hebben. Bij een laptop gaat dat niet, bij een desktop-toren meestal wel.

Een externe schijf heeft een behuizing en vaak ook een stroomvoorziening, en wordt via een kabel (meestal usb) op je computer aangesloten. Een bijzonder geval is een NAS-toestel: dat is een extern apparaat waarin meerdere interne HDD-schijven passen. Over NAS lees je hier meer.

Capaciteit en klasse

HDD-schijven vind je vandaag met een capaciteit tussen 1 terabyte (dat zijn 1024 gigabyte) en 18 terabyte. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe duurder. Maar wees niet te zuinig: een kleinere harde schijf geraakt sneller gevuld, en dan moet je weer upgraden en al je foto’s overzetten.

Makers van harde schijven delen hun schijven in verschillende klassen in. De duurste zijn zogenaamde ‘enterprise’ schijven, die bedoeld zijn voor om 24 uur per dag in servers te draaien. Voor thuisgebruik heeft het geen zin dergelijke professionele schijven aan te schaffen. Geef je geld liever aan een ‘consumentenschijf’ met een grotere capaciteit. Voor een NAS bestaan er aangepaste schijven: let op de aanbevelingen van de maker van je NAS-apparaat.

Harde schijven bestaan in verschillende klassen. Voor NAS zijn er speciale schijven.
Harde schijven bestaan in verschillende klassen. Voor NAS zijn er speciale schijven. Fotograaf: Seagate

Aansluiting

De aansluiting van de harde schijf bepaalt mee hoe snel gegevens weggeschreven en uitgelezen worden. Interne schijven gebruiken vandaag SATA. Er bestaan verschillende versies van SATA (SATA I, SATA II, SATA III), maar die hebben allemaal dezelfde fysieke stekker. Onthoud alleen dat het geen zin heeft een schijf met snelle SATA III in te bouwen in een pc die nog SATA I heeft, want dan haal je toch maar de lagere snelheid van SATA I.

Bij externe schijven is het iets ingewikkelder, omwille van de usb-standaard die wel bedacht lijkt om zo veel mogelijk verwarring te stichten.

De usb-standaard omvat enerzijds de connector (de fysieke stekker) en anderzijds het protocol (de manier waarop twee apparaten communiceren). Koop vandaag geen schijf meer met het oude usb 2.0 protocol, maar ga voor usb 3.0 of het nog snellere usb 3.1 of 3.2, vaak aangeduid als SuperSpeed USB 5Gbps SuperSpeed USB 10Gbps en SuperSpeed USB 20Gbps. Als je computer die snelheid niet ondersteunt, zal de schijf trager werken; maar je hebt dan al een schijf die op je volgende computer sneller zal zijn.

De bekendste connector voor een USB-aansluiting op een computer is de USB Type-A connector: de platte stekker die je steevast met de verkeerde kant probeert in te pluggen. Sinds een paar jaar zie je steeds vaker de kleinere Type-C connector. Bij een externe schijf zitten vandaag meestal beide types (soms met een adapter).

Heb je een computer met Thunderbolt 3, zoals recente Apple-computers, dan kun je externe schijven met die aansluiting gebruiken. Thunderbolt gebruikt dezelfde connector als USB Type-C, maar je hebt wel een speciale Thunderbolt-kabel nodig.

Vandaag is de USB Type-C goed ingeburgerd.
Vandaag is de USB Type-C goed ingeburgerd. Fotograaf: Seagate

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: