Menu

Onderdeel van Pixfactory

Godox M1: dat stomme lampje(?)

"Je krijgt je zin, schrijf maar een stuk over dat stomme lampje." Ik trek mijn wenkbrauwen op. "Je bedoelt toch niet de Godox M1? Dat is geen stom lampje." "Ja die bedoel ik." Mijn werkgever is alweer het kantoor uitgelopen. Van binnen juich ik. Eindelijk!
Godox M1
De Godox M1 is een ideaal LED-paneel voor de veeleisende macrofotograaf. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Wat is de Godox M1?

Nou, je raadt het al: de Godox M1 is geen stom lampje. Het is niet eens een lampje, het is een LED-paneel. Met een afmeting van 14,5 bij 7 centimeter is het zelfs een behoorlijk groot LED-paneel. Niet zo groot als een studiolamp. Gelukkig niet. Het is de perfecte maat om nog gemakkelijk ergens in je rugzak te passen, zelfs als die al een beetje uitpuilt. Maar hij is wel een stuk groter dan een zaklampje. En dat is ideaal, want de lichtopbrengst van de meest kleine zaklampjes is vaak net niet voldoende. Dat probleem zul je met de Godox M1 niet snel hebben. Als hij op vol vermogen aan staat is het echt niet fijn om er tegenin te kijken.

De Godox M1 heeft een afmeting van 14,5 bij 7 centimeter en is slechts 1,5 centimeter dik. Fotograaf: Godox

Net als bij de meeste LED-panelen kun je het vermogen traploos aanpassen, zodat je altijd de lichtintensiteit kunt instellen die je nodig hebt. Maar de lichtintensiteit is niet het enige dat je kan instellen. De Godox M1 heeft namelijk 3 standen.

Stand 1: Kleurtemperatuur

In de eerste stand kun je de kleurtemperatuur regelen. Je kan hierbij een temperatuur instellen van 2500K tot 8500K. Hiermee kun je dus optimaal de kleurtemperatuur corrigeren, of als je dat wilt een kleuraccent aanbrengen. Maar als je dat laatste voor ogen hebt is de tweede stand nog beter geschikt.

Bij dit duizendguldenkruid is de achtergrond verlicht met de Godox M1. Links boven zonder invullicht. Rechts boven kleurtemperatuur ingesteld op 5000K. Links onder kleurtemperatuur ingesteld op 2500K. Rechts onder kleurtemperatuur ingesteld op 8500K. Fotograaf: Bjorn van Lieshout
Stand 2: RGB modus

In deze stand kan de Godox M1 iedere gewenste kleur weergeven. Hierbij kan je niet alleen de kleur, maar ook de saturatie van die kleur instellen van 0 tot 100%. Hiermee kun je dus letterlijk ieder mogelijk kleuraccent aanbrengen. Je regelt kleur, saturatie en intensiteit.

Stand 3:… Laat maar

De derde stand, tja… Daar kunnen we het maar beter niet over hebben. Die is alleen leuk voor je neefje van vijf. Hiermee kan je namelijk de Godox M1 omtoveren in een discolamp (aangestuurd door de ingebouwde microfoon) of het zwaailicht van een ambulance.

Het LED-paneel is fel genoeg om zonder extra hulpmiddelen dit soort lichtrandjes rond je onderwerp te maken. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Gebruiksduur

Het LED-paneel heeft een ingebouwde accu, die je gewoon met een USB-C aansluiting kan opladen. Volgens de verschillende reviews en vergelijkingen op YouTube gaat hij op vol vermogen ongeveer 2,5 uur mee. Ik zou eerlijk gezegd niet weten of dat klopt, want het is mij nog nooit gelukt om hem leeg te krijgen in een dag fotograferen. Sterker nog: meestal is niet eens het eerste streepje van de batterijindicator uit. En ik gebruik hem toch best veel.

Met de Godox M1 op statief kun je gemakkelijk de onderzijde van paddenstoelen verlichten. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

In de praktijk

De Godox M1 heb ik standaard in mijn cameratas zitten. Dit LED-paneel is door zijn veelzijdigheid de ideale verlichting voor mij als macrofotograaf. Met de meegeleverde hotshoe adapter kan ik hem in plaats van een flitser op mijn camera zetten, maar ik heb er een klein gorillapod statief bij gekocht, zodat ik hem ook kan gebruiken om strijklicht, of tegenlicht te maken. Samen met de scharnierende montagebeugel van de Godox M1 zorgt dat er voor dat ik het licht uit iedere hoek kan laten schijnen die ik wil.

Een pinksterbloem met tegenlicht. De Godox M1 is gebruikt voor een meelicht accent op de bloem. Fotograaf: Bjorn van Lieshout
Een pinksterbloem met tegenlicht. De Godox M1 is gebruikt voor een strijklicht accent op de bloem. Fotograaf: Bjorn van Lieshout
Een pinksterbloem met tegenlicht. De Godox M1 is gebruikt voor een tegenlicht accent rechts op de bloem. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Een LED-paneel is natuurlijk iets heel anders dan een flitser en heeft andere mogelijkheden en beperkingen. Het grote voordeel van continu-licht vind ik dat je in live view of door je zoeker precies kan zien wat het effect is als je de kleur of intensiteit verandert. Dit in tegenstelling tot een flitser. Daarbij heb je eerst een cursus van tien maanden nodig voordat die precies doet wat je verwacht.

Met de scharnierende beugel en de hotshoeadapter kun je de Godox M1 gemakkelijk op je camera monteren en hem toch alle kanten op richten. Fotograaf: Godox

De toepassingen

Ook al is het een heel veelzijdig LED-paneel, de Godox M1 kan niet alles. Zoals ik al aangaf is het geen flitser. Waar je met een korte flits van een reportageflitser bijvoorbeeld een insect in de vlucht kan ‘bevriezen’, gaat je dit met de Godox M1 niet lukken. Daar is hij ook niet voor ontworpen. Maar het is wel een heel veelzijdig LED-paneel wat veel verschillende toepassingen heeft: van het oplichten van schaduwen, tot creatieve uitspattingen met uitbundige kleuren.

Met de Godox M1 zijn de vlinder en de bloem verlicht om de slagschaduwen van het tegenlicht te verminderen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Iedereen die regelmatig met macrofotografie bezig is kan veel plezier aan dit LED-paneel beleven. De Godox M1 is dus echt niet zomaar ‘een stom lampje’.

Disclaimer

Ja, ik heb dit artikel onder werktijd geschreven en mijn werkgever heeft mijn inderdaad gevraagd of ik dit wilde schrijven (natuurlijk niet op deze manier, maar ik permiteer mezelf een beetje dichterlijke vrijheid). Ik denk dat hij eindelijk van mijn eeuwige gezeur over de Godox M1 af wil zijn, want ik vind het oprecht een geweldig LED-paneel.

…En…

Nee, ik heb geen aandelen van Godox en ben ook geen ambassadeur van hun producten. Ik heb mijn paneel gewoon gekocht. Maaruh, Godox, als jullie dit lezen…

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: